.

Floria el descriu com una figura 'universal'

Floria el descriu com una figura 'universal'

L’Ajuntament de Tarragona ha emès un comunicat on lamenta la mor del filòleg i l’editor tarragoní Jaume Vallcorba. El consistori recorda el vincle de naixament de Vallcorba amb Tarragona i en destaca que era un “lector afamat, que va crear l’any 1979 l’editorial Quaderns Crema i, just vint anys després, l’editorial Acantilado en castellà”. La tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria, destaca la importància “d’un tarragoní universal per molts motius, i un dels més importants és que va contribuir a impulsar la producció literària catalana de qualitat. És trista la seva desaparició, però ens deixa un llegat importantíssim com el descobriment d’autors com Quim Monzó, Sergi Pàmies, Ramon Solsona, Eduard Màrquez o Ferran Torrent, entre d’altres”.

I afegeix: “A banda de ser un dels principals editors independents del país, passarà a la història com a impulsor de nous talents de les lletres catalanes. L’Ajuntament de Tarragona va tenir l’ocasió de reconèixe’l aquest mèrit quan va rebre el Premi Nacional de Cultura”.

Jaume Vallcorba era acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya. Entre d’altres, va rebre el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial del Ministeri de Cultura, la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona i, entre d’altres, el Mèrit Editorial de la Fira Internacional de Guadalajara.

Ferran Mascarell: ‘Era un gran humanista’

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat Jaume Vallcorba, mort als 65 anys, com “un gran humanista, un dels mes gran editors que tingut el nostre país”. Per a Mascarell desapareix “un dels gran homes de la cultura”, i destaca la “feina excepcional de fons en el sentit d’entendre que la cultura d’un país és allò que el fonamenta”. El conseller ha destacat el nombre d’autors, especialment catalans, de la generació dels 80, que va donar a conèixer Vallcorba a través de Quaders Crema i la seva faceta com a estudiós de la literatura medieval.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell

Mascarell ha apuntat que Vallcorba “era un home que creia en el valor de les paraules. Estava convençut, com tants de nosaltres, que una lectura pot canviar a les persones”. El conseller ha recordat els clàssics de la literatura que contribuir a difondre i ha afegit que Vallcorba representava “el rigor intel·lectual, l’elegància i la feina ben feta”.

El món literari i cultural s’ha acomiadat aquest dissabte de l’editor de Quaderns Crema Jaume Vallcorba a través de les xarxes socials. L’escriptor Quim Monzó l’ha recordat penjant a Twitter diversos clàssics del cinema i la música. Sota l’epígraf “In memoriam Jaume Vallcorba”, Monzó ha penjat tres cançons: ‘Be-bop-a-lula’, en versió de John Lennon; ‘Slave to love’ de Bryan Ferry i ‘Crocodile rock’ d’Elton John. A més, l’escriptor també ha compartit dues pel·lícules dels Germans Marx i diversos capítols de la sèrie “Jo, Claudi”. També ha utilitzat Twitter Òmnium Cultural, que ha definit Vallcorba com un “descobridor de grans autors i impulsor de traduccions de reconeguts escriptors internacionals”.

La mort de Jaume Vallcorba ha sacsejat el món de la cultura catalana. Diversos escriptors i editors ja han mostrat el condol a través de twitter. Entre ells l’escriptor Màrius Serra que ha agraït a l’editor els “bons llibres” i “l’autoestima a la literatura catalana”. Per la seva banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha destacat que “amb la mort de Jaume Vallcorba ens deixa un dels grans” i ha lamentat que és “una pèrdua majúscula per a les lletres i la cultura catalanes”.

Maria Bohigas: ‘El deute amb Quaderns Crema és molt gran’

L’editora i directora de Club Editor, Maria Bohigas, ha recordat l’enorme figura de Jaume Vallcorba -mort aquest dissabte als 65 anys- i ha assegurat que “el deute amb Quaderns Crema és molt gran a tots els nivells”. “Va ser l’editorial que va ser capaç de repescar tot un conjunt de lectors que als anys 80 era jove i no estava especialment predisposat a descobrir què escrivien els autors catalans”, ha afirmat Bohigas a Catalunya Ràdio. “Vallcorba era una manera de fer, un estil molt personal capaç d’encomanar i estimular gent molt diversa”, ha assenyalat l’editora i amiga. “Ha estat una de les persones de la cultura que han deixat una herència i un llegat viu més important”, ha reblat Bohigas.