.

Pau Ricomà, durant l’entrevista a l’Informatiu de TVE en la qual anunciava la seva decisió de no cedir els romanents de Tarragona a Madrid.

Una trentena de municipis – sis d’ells catalans, entre els quals s’hi troben els de Tarragona i Reus- rebutgen en un comunicat conjunt l’acord entre la FEMP i el ministeri d’Hisenda. Barcelona, Badalona, Terrassa, Lleida, Tarragona, Reus i altres ciutats de l’Estat, com Madrid o València, reclamen a Sánchez que “desisteixi” i proposen que es faci un nou decret “exprés” que mantingui el fons dels 5.000 MEUR com un fons “extraordinari” però el desvinculi dels romanents. Segons recull el comunicat conjunt, l’acord entre la FEMP i Hisenda és “injust” i “vulnera l’autonomia financera de les entitats locals”, a més d’establir una “exclusió inadmissible” dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels pressupostos generals de l’Estat.

A banda, els alcaldes signants constaten que el decret que recull l’acord no té prou majoria per ser convalidat al Congrés i per això reclamen al govern espanyol que deixi “d’intentar tramitar-lo” posteriorment com a projecte de llei.

Per això, sol·liciten que s’obri “immediatament” un procés de diàleg amb el ministeri capitanejat per la ministra María Jesús Montero.

“És millor anar a un nou decret”, ha apuntat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Segons ha explicat, la idea és que el segon decret mantingui el fons de 5.000 milions d’euros però es desvinculi dels romanents i sigui un model similar al fons extraordinari de 16.000 milions destinat a les autonomies.

En aquest sentit, Colau ha emplaçat Montero a “conèixer la realitat municipal” i ha recordat que a la caiguda d’ingressos se suma la despesa social generada per la pandèmia.

Proposen un fons “incondicionat”

Segons els municipis, el govern espanyol ha d’arbitrar un sistema d’ajuts a tots els ajuntaments que els permeti fer front a les dificultats econòmiques generades per la crisi sanitària.

En aquest sentit, defensen un fons estatal “incondicionat” de 5.000 milions per a tots els ajuntaments i un altre específic per al finançament del transport municipal, a més de l’ampliació del termini de les inversions financeres sostenibles i l’eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d’estabilitat, com a mínim per als anys 2020 i 2021.

Alhora, diuen, cal renegociar les mesures per assolir un acord “satisfactori, just i que preservi l’autonomia municipal i el principi d’igualtat”. Per això, reclamen que els consistoris puguin disposar “lliurement” dels romanents acumulats durant els últims anys per destinar-los als projectes i polítiques “que cada municipi determini en funció de les seves pròpies necessitats”.

Signen el comunicat Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa.

El comunicat s’ha fet públic després de la reunió telemàtica mantinguda pels alcaldes d’aquests municipis. Colau ha destacat “l’enorme consens” entre els ajuntaments tot i els diferents colors polítics.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */