.

Pancarta contra les agressions a la façana del Col·legi de Metges

Pancarta contra les agressions a la façana del Col·legi de Metges

Tarragona va registrar l’any passat cinc denúncies per agressions a metges, mentre que en el 2012 només se’n comptabilitzava una. Tot i que hi ha hagut un increment considerable, Tarragona és una de les demarcacions catalanes amb menys denúncies per agressions a personal sanitari. De fet, cinc denúncies davant els 3.000 col·legiats que actualment té el Col·legi de Metges de Tarragona, és una xifra bastant baixa. Les agressions verbals, són les que més predominen i en alguns casos els metges no arriben ni a denunciar-les.

El president del Col·legi de Metges de Tarragona ha subratllat que les situacions de violència als centres sanitaris no han augmentat malgrat les retallades pressupostàries: “Davant la difícil situació, el metge ha hagut de posar el 150 per cent i els ciutadans el protegeixen, perquè veuen que ho està donant tot”. El Dr. Vizcarro ha destacat que les agressions es concentren sobretot als centres d’atenció primària i a les urgències dels hospitals.

“Per sort, som una de les demarcacions amb la xifra més baixa de denúncies per agressions a metges, tenint en compte que a la demarcació de Tarragona hi ha 3.000 col·legiats, cinc denúncies representen un 0,001 per cent, això vol dir que

alguna cosa estem fent bé”, comenta el president del Col·legi Oficial de Metges que destaca la bona feina que duen a terme els metges tarragonins tot i les condicions econòmiques, laborals i socials d’aquest moment.

La prevenció és el millor tractament en qualsevol conflicte social, per això des de la OMC s’estan organitzant cursos per prevenir i abordar les agressions als metges. Aprendre a desenvolupar-se en situacions conflictives, adquirir habilitats i tècniques apropiades, és bàsic pels metges.

Xifres nacionals

Avui, 20 de març se celebra el Dia Nacional contra les Agressions en l’Àmbit Sanitari, promogut pel Consejo General de Colegios de Médicos de España, per denunciar els incidents de violència a metges, infermers i professionals que treballen a l’entorn dels serveis de salut. Tot i que en la nostra demarcació, la societat valora positivament la feina dels metges, cal sensibilitzar a les administracions públiques i a la societat en general davant un problema que requereix la unitat de tots.

Coincidint amb aquest dia, la Organización Médica Colegial (OMC) ha presentat les xifres de les agressions que han sofert els metges en l’exercici de la seva professió durant el 2013, registrats en l’Observatorio de Agresiones de la OMC i recollides a través dels 52 col·legis de metges de tota Espanya.

El resultat és que les agressions han disminuït a tot l’estat. Així doncs, l’any passat hi va haver 354 denúncies per agressions a Espanya, mentre que en el 2012 n’hi van haver 416. A Catalunya, les denúncies també han experimentat un descens, dels 56 casos que es van comptabilitzar al 2012 s’ha baixat a 50 en el 2013. La majoria de les agressions es produeixen en la medicina pública (89%) i concretament en l’atenció primària (49%).

Avui i durant tot el cap de setmana hi haurà una pancarta contra les agressions que penjarà de la façana del Col·legi de Metges (Via de l’Imperi Romà, 11 bis)

/* JS para menú plegable móvil Divi */