.

Artur Bladé i Font, fill de l'escriptor, durant la presentació dels actes. Foto: Tarragona21

Artur Bladé i Font, fill de l’escriptor, durant la presentació dels actes. Foto: Tarragona21

Tarragona té una nova ocasió de redescobrir el gran memorialista ebrenc Artur Bladé i Desumvila, autor de ‘L’Exiliada’ i ‘Benissanet’. Vuit anys després de la celebració del centenari del seu naixement, arriba ara la commemoració dels 20 anys de la seva mort, ocorreguda a Barcelona en 1995.

Tarragona té una nova oprtunitat per rellegir-lo, però Catalunya té un deure moral pel silenci practicat durant molts anys amb els autors sorgits de la província de Tarragona. Els Sebastià Juan d’Arbó, els Domènec Guansé, els Josep Anton Baixeras o els Xavier Amorós. La Marca és la Marca.

Una aportació coral de les institucions -Departament de Cultura, Òmnium Cultural i l’Institut Ramon Muntaner- permet endegar un programa que s’ha iniciat a la Biblioteca Pública amb la presentació de part dels actes i amb la inaugurció de l’exposició ‘Artur Bladé i Desumvila. Escriptor de l’Ebre català, cronista de l’exili’

L’acte inaugural ha comptat amb la presència del seu fill Artur Bladé i Ferran, que recordava la descoberta que el seu pare fa fer de Tarragona en retornar de l’exili mexicà i com va decidir dividir l’any en una estada de sis mesos a Tarragona i una altra de sis mesos -a l’estiu- a Benissanet, la seva terra originària. Els Bladé visqueren al carrer Gasòmetre, aleshores conegut com Hermanos Landa.

Escriptor autodidacta, però intel·lectual de primer ordre que va formar part de la Generalitat republicana, catalanista i republicà, deixeble del tarragoní Antoni Rovira i Virgili, activista cultural, l’home tranquil, pausat i amic de la concòrdia es desvetlla com un dels grans memorialistes de la literatura catalana. Memòria de l’Ebre, de l’exili i de Tarragona. Fa uns pocs anys, l’editorial Cossetània ens sorprenia amb la publicació de la seva obra completa en onze volums que va presentant de forma constant.

Josep Lluis Carod-Rovira dirà de Bladé i Desumvila que ‘L’Exiliada’ fou la primera gran memòria de l’exili català, un subgènere que va tenir en el tarragoní Domènec Guansé i els seus personatges de l’exili un gran exponent.

El programa del reconeixement que se li tributa ara continuarà el 2 de desembre amb una conferència del periodista Genís Sinca i seguirà el 17 de desembre amb una aportació de Carod-Rovira sobre els anys d’exili. S’inclou també en el llistat d’opcions una ruta Artur Bladé a Tarragona i una altra a Benissanet, una taula rodona i un club de lectura. La programació no està closa i properament es presentarà completa.

J. Garcia