.

Conselleres de l'Ajuntament llegeixen un manifest i s'exhibeix un mapa amb llaços per mostrar els feminicidis del 2019

Conselleres de l’Ajuntament llegeixen un manifest i s’exhibeix un mapa amb llaços per mostrar els feminicidis del 2019

Unes desenes de persones han rebutjat aquest dilluns la violència masclista a la plaça de la Font de Tarragona, en el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Membres de totes les formacions amb representació municipal s’han trobat davant l’Ajuntament, on conselleres dels diferents partits han llegit el manifest unitari proposat per la Generalitat, les quatre diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. També s’han deixat uns quants parells de sabates a les escales d’entrada del consistori per recordar les dones assassinades per violència masclista i s’ha exposat un mapa de l’Estat amb llaços violetes col·locats als llocs on s’han produït feminicidis durant el 2019.

El manifest evidencia que la violència contra les dones no només s’exerceix en “els espais públics, els locals d’oci o les festes populars” sinó que també es genera als llocs de feina i a les llars. El text assenyala que les dones viuen en una posició de desigualtat i ha denunciat un sistema patriarcal que les “oprimeix, silencia i mata”. “Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”, expressa.

També es valora la feina dels moviments feministes per visibilitzar els feminicidis i es reconeix “la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho”.

Per demostrar l’impacte dels assassinats vers les dones, s’ha instal·lat un mapa de l’Estat amb llaços violetes col·locats als llocs on s’han produït feminicidis durant el 2019. Fins aquest dilluns 93, quinze dels quals a Catalunya i tres a la demarcació de Tarragona. Segons han apuntat des de l’Ajuntament 1.104 dones han estat ateses pels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona per violència masclista entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany.

La CUP demana tallers d’autodefensa

La CUP de Tarragona ha emès un comunicat on demana que es facin tallers d’autodefensa feminista durant tot l’any als centres cívics de la ciutat. Els cursos que proposen les cupaires “combinen l’adquisició de tècniques físiques per a poder respondre davant una amenaça amb altres dinàmiques per treballar l’autoconfiança així com prendre consciència de les pors”.

Les detencions per violència de gènere han augmentat un 2,6% respecte al 2018, segons dades dels Mossos d’Esquadra fins a l’octubre. En total han arrestat 4.538 homes, 113 més que fa un any. A més, 19 dels detinguts són menors d’edat, sis menys que el 2018. La franja d’edat amb més arrestats està entre els 21 i els 50 anys, especialment entre els 31 i els 40, unes edats que coincideixen amb les de les víctimes de violència de gènere que més denuncien. A més, creixen els delictes d’homicidi en grau de temptativa i els abusos sexuals denunciats en el marc de la parella. Vuit dones han mort aquest any per violència de gènere, una d’elles menor d’edat, deixant 11 fills orfes.

La cap del Grup Central d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra, Andre Garcia, ha remarcat que aquest augment de les detencions és “prou significatiu” perquè “qualsevol dona ha de ser protegida després d’una denúncia, i la detenció és un element més, tot i que no l’únic, per tal de protegir-les”.

Els Mossos d’Esquadra han instruït fins a l’octubre 11.103 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere, una xifra semblant a la de l’any passat (un 1,5% més). Enguany s’han denunciat 19.868 fets delictius recollits, perquè en una denúncia es pot recollir més d’un fet.

El delicte d’homicidi en grau de temptativa ha pujat un 43,8%, de 16 denunciats el 2018 a 23. També han augmentat un 42,9% els abusos sexuals denunciats, de 28 a 40.

Garcia ha apuntat que l’augment de denúncies per abusos sexuals és positiu perquè “visualitza la violència sexual en l’àmbit de la parella com una forma més de control, sotmetiment a la dona i masclisme”. Garcia ha remarcat que al llarg dels anys, algunes dones han “normalitzat, minimitzat o silenciat” algunes conductes o comportaments sexuals. Des del 2016, els Mossos pregunten a les víctimes de violència de gènere si al llarg de la relació també han patit abusos o agressions sexuals.

Per contra, s’ha produït un descens de les víctimes menors d’edat ateses pels Mossos, un 12,1% respecte al 2018 (96 víctimes menys). La franja d’edat de víctimes adolescents quemés denuncien és la situada entre els 15 i els 17 anys (2,5% del total).

Aquest any han mort vuit dones per violència masclista en l’àmbit de la parella, una més que l’any passat en aquesta època. Set víctimes eren majors d’edat i una tenia 17 anys. La franja d’edat amb més és la de 41 a 50 anys. Sis tenien una relació sentimental amb l’autor i convivien amb ell. Dues dones ja havien interposat una denúncia prèvia i una d’elles tenia vigent una mesura judicial de protecció. Les sis dones mortes tenien 11 fills que han quedat orfes, dels quals 8 eren menors d’edat. Pel que fa als agressors, en set casos van ser detinguts, mentre que l’altre es va suïcidar.

ACN