.

Una imatge de la presentació. Foto: Cedida
Una imatge de la presentació. Foto: Cedida

L’alcalde de Tarragona i conseller de Turisme, Pau Ricomà, ha presentat aquest dijous a FITUR la ruta cicloturística cultural de la Via Augusta, un nou producte de turisme sostenible que es desenvoluparà entre els anys 2023 i 2024 i que uneix quinze poblacions d’Andalusia, Castella-la Manxa, Regió de Múrcia i Catalunya a través de l’antic traçat romà de la Via Augusta en un total de 1.600 km. L’acte ha tingut lloc aquest migdia a l’estand d’Andalusia, ubicat al pavelló 5 de la fira. 

Durant l’acte, Ricomà ha estat acompanyat per Noelia Arroyo, alcaldessa de Cartagena, una de les poblacions que, juntament amb Lezuza (Castella la-Manxa) i Tarragona integren la part de la ruta que transcorre fora d’Andalusia; i per Juan Manuel Ávila, l’alcalde de Carmona i president de la Ruta Bética Romana –l’associació de poblacions andaluses que ha impulsat i originat la nova ruta de la Via Augusta.  

Precisament des de Carmona, es va presentar el projecte de la ruta cicloturística de la Via Augusta als Fons Next GenerationEU, dels quals ha rebut un finançament de 442.500 €, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

‘Un projecte il·lusionant’ 
Durant la seva intervenció, Ricomà ha qualificat la nova ruta de “projecte il·lusionant” i ha expressat “el privilegi que significa per Tarragona compartir aquest nou producte turístic amb tots els municipis que l’integren”. 

“Parlem d’una ruta de segles –ha continuat l’alcalde de Tarragona— però que adaptem al present mitjançant la revalorització sostenible i inclusiva de l’itinerari històric que impulsarà el desenvolupament d’eines digitals per a la reinterpretació del patrimoni”. 

“Tot amb l’objectiu d’aprofitar més els nostres recursos i millorar la competitivitat turística de les nostres destinacions en un projecte que fomenta l’objectiu d’un turisme sostenible i cohesionador del territori en benefici del desenvolupament local”, ha afegit el màxim responsable de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona. 

Finalment, Ricomà s’ha mostrat convençut que el cicloturisme és “una aposta guanyadora” i ha informat que a Tarragona es treballa per “afegir a tots els camins naturals que ja existeixen per gaudir en bicileta una xarxa de carrils bici tant per l’interior com per la línia de costa”. “En aquest sentit –ha conclòs— esperem tenir operatiu en un temps raonable un carril bici que ens uneix amb Altafulla i que ens farà més atractius per al cicloturisme”. 

Resseguint els jaciments romans de la Via Augusta 
La nova ruta cicloturística cultural de la Via Augusta recorre 1.600 quilòmetres de l’antic traçat romà seguint un recorregut vinculat als jaciments romans que es poden trobar als quinze municipis de les quatre Comunitats Autònomes que recorre l’itinerari. 

Des del germen de la Ruta Bética Romana, el nou producte turístic recorre els municipis andalusos de Santiponce, Carmona, Osuna, Almodóvar del Río, Còrdova, Montoro, Almedinilla, Puente Genil, Écija, Marchena, Cadis i Baena; i s’estén cap a Castella-la Manxa passant per Lezuza, per la Regió de Múrcia fent parada a Cartagena, i per Catalunya, amb Tarragona, en un sentit ampli, ja que la ruta recorre el patrimoni i els paisatges de les poblacions de la mateixa ciutat i d’Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà. 

Transició verda, digitalització de l’experiència turística, inclusió, cohesió territorial i desenvolupament de zones rurals o despoblades convergeixen en aquesta atractiva proposta, que utilitza eines digitals per reinterpretar el patrimoni històric del recorregut mitjançant la realitat augmentada, una web accesible i la creació d’experiències temporals i permanents. 

El projecte vol preservar el llegat immaterial de la Via Augusta i aprofitar l’oportunitat per diversificar, deslocalitzar i reconvertir el turisme cultural basat en el patrimoni romà en una ruta en bicicleta que genera una experiència turística sostenible de gran atractiu i valor afegit. 

El pla d’acció per desenvolupar el projecte els propers 18 mesos pivota sobre tres eixos estratègics: la creació d’una xarxa de destinacions turístiques, l’impuls de l’experiència turística i la promoció conjunta d’aquestes destinacions i experiències. 

Entre les accions que es desplegaran figuren la creació d’una xarxa de col·laboració entre les destinacions, el disseny de l’itinerari cicloturístic, un pla director del projecte, el disseny i implementació de les “Experiències Via Augusta”, una senyalització intel·ligent i inclusiva de l’itinerari, la digitalització de l’experiència turística, el disseny de la marca i la identitat corporativa, la formació i sensibilització dels actors de la cadena de valor turística de les destinacions i un pla de comunicació digital, entre d’altres. 

Tarragona a Fitur 
Tarragona es promociona del 18 al 20 de gener a FITUR 2023, en què és present dins de l’estand de la Costa Daurada de la Diputació de Tarragona. El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT) té fins divendres 20 una agenda amb diferents actes i reunions tant de forma individual com amb el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE). Durant aquests dies, els mitjans locals públics Tarragona Ràdio i TAC12 fan una cobertura especial de l’esdeveniment per seguir la presència de la ciutat a la fira. 

Amb el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, l’alcalde Pau Ricomà serà present demà divendres 20 a l’assembla general d’alcaldes i alcaldesses del Grup a les 10.15 h a l’hotel Novotel, al costat mateix d’IFEMA; a la signatura del conveni amb l’Associació de Ciutats Patrimoni Mundial Mexicanes (al mateix espai a les 10.40 h); i a la presentació els plans d’acció 2023 amb Turespaña (13 h) i Paradores (13.30 h) als seus estands respectius als pavellons 9 i 10. 

FITUR 2023 té lloc a IFEMA del 18 al 22 de gener per primer cop sense restriccions des de l’inici de la pandèmia. En aquesta 43a edició, la fira, una de les més importants del món, es presenta amb xifres rècord: 8.500 empreses participants, 131 països representats, 755 titulars i 66.900 m2 nets d’exposició, i amb la voluntat de “consolidar la forta recuperació turística internacional”. 

/* JS para menú plegable móvil Divi */