.

Pla general dels representants de grups municipals, l’alcalde Ballesteros i Salvador Fa, comissari del projecte de commemoració dels 700 anys de l’entrada del braç de Santa Tecla de Tarragona. Foto: ACN

El maig del 2021 farà 700 anys que la relíquia del braç de Santa Tecla va entrar a Tarragona. Per commemorar l’efemèride, la ciutat prepara tota una programació “transversal” que es reflectirà en l’àmbit festiu, econòmic, turístic o institucional. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha assegurat aquest dimecres que es pretén que aquest sigui “un projecte de ciutat”, amb tots els partits polítics i associacions implicats, però també “de país”. A més d’activitats, significarà reflexió, recerca i divulgació. Es treballarà per a aprofundir què va passar fa 700 anys, com es vivia a Tarragona al segle XIV o per què se celebra Santa Tecla, entre altres qüestions. “Volem que sigui una gran excusa per a reflexionar sobre el sentiment tarragoní, la identitat o la llengua”, ha expressat Ballesteros.

Del que es desprén de l’anunci d’un projecte que està encara a les beceroles, es pretèn que tingui un “enfoc social i ciutadà” i no pas confessional. De fet, l’Arquebisbat no figura dins de cap de les comissions creades dins l’organigrama que ha de configurar el programa. Segons la tinent d’alcalde de Festes, Begoña Floría, “fa quinze dies vaig parlar amb el Capítol de la Catedral i estan encantats amb la idea. I poden entrar a formar part de la comissió consultiva quan vulguin. En tot cas poden dur a terme celebracions a banda específiques, com ja estan programant el Gremi de Pagessos”, admetia. “En aquells moments (segle XIV) a Tarragona passaven moltes coses que poden ser motius de celebracions sectorials”, afegia.

Reserva de partida pressupostària “simbòlica” l’any vinent

El projecte T-700, que tindrà reservada una partida pressupostària l’any vinent (“simbòlica” però que es podrà anar nodrint posteriorment, segons el batlle), ja ha començat a treballar-se en primera fase amb la comissió operativa central. Aquesta taula treballarà en el document del projecte fins al febrer del 2019, després es conformaran els grups de treball i de cara la pròxima Santa Tecla s’avançarà en el document final. A partir del novembre vinent es preveu que hi hagi una programació definitiva.

L’alcalde ha assegurat que “el conjunt de país s’emmiralla en la festa de Santa Tecla com a gran aparador de la història col·lectiva” i que es vol aprofitar la mirada del Concurs de Castells, la Baixada de Pilars o la diada castellera perquè “el país s’hi emmiralli i contribueixi a exportar” la festa. “El 2021 serà un autèntic punt d’inflexió, com ho va suposar el pas del franquisme a la democràcia en la recuperació dels ajuntaments democràtics pel seguici festiu de Tarragona”, ha assegurat Ballesteros.

El comissari del projecte, Salvador Fa, ha explicat que la iniciativa persegueix fomentar el sentiment de pertinença a la ciutat i generar dinàmiques de participació ciutadana. A més, es vol aprofundir en el coneixement de la figura de Santa Tecla, conèixer la relíquia, el circuit que va fer o com va arribar. D’altra banda, s’impulsaran estudis, publicacions i jornades de divulgació centrats a conèixer què va passar fa 700 anys i perquè Tarragona celebra Santa Tecla com ho fa.

La data en què va arribar el braç de Santa Tecla no és clara, i s’especulen dues opcions: el març del 2023 o el maig de 2021. Aquesta segona data és la que compta amb més consens i és la que finalment s’ha escollit per a la commemoració. Així, les activitats, encara per definir a través de diverses comissions que s’estan articulant, se centraran entre el maig i el setembre del 2021.

Un dels altres punts que caldrà abordar és el recorregut del braç de Santa Tecla. “La relíquia sortia de Constantí i intentarem mantenir la companyonia amb els municipis que hi estaven implicats en aquell moment”, ha assenyalat Fa.

ACN/Redacció