.

.

TOTS 21

Detall d’una de les intèrprets tocant la flauta amb els assistents de l’acte mensual de ‘Paraules per la Pau” de fons aquest 6 de maig. Foto: Mar Rovira

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha denunciat l’exhibició aèria militar programada a Tarragona pel 20 de maig en un acte que s’emmarca en el programa dels Jocs Mediterranis que se celebren enguany a la ciutat.

El col·lectiu ha avançat que mostraran el seu rebuig, tant en l’actuació aèria, per part de la Patrulla Àguila i la Unitat de Paracaigudistes, com en un concert de la banda de l’exèrcit programat pel 15 de maig al Teatre Metropol. Amadeu López, membre de la coordinadora, denuncia que “això no és cultura, és militarisme” i rebla que els diners destinats a armament es podrien invertir en altres finalitats. “Denunciem que l’Estat es gasta 45 milions d’euros diaris en el mal anomenat Ministeri de Defensa”, ha etzibat López. En l’acte d’aquest diumenge, la música de l’estudi de flauta Isabel Serra Bargalló ha amenitzat les reflexions d’aquesta associació antimilitarista.

El Ministeri de Defensa amb l’Ajuntament de Tarragona han previst una exhibició aèria de la Patrulla Àguila i de la Unitat de Paracaigudistes Acrobàtics de l’exèrcit el 20 de maig, una activitat que s’emmarca dins del programa cultural dels Jocs del Mediterrani. Arran d’aquesta exhibició aèria i de l’actuació musical d’una orquestra militar al Teatre Metropol el 15 de maig, els membres de la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau han avançat que “en la mesura de les nostres forces, farem acte de presència” per rebutjar aquestes manifestacions, que consideren que “no són cultura”, sinó “actes de militarisme”, segons ha afirmat López.

En aquesta línia ha criticat les dotacions econòmiques que el govern espanyol destina en defensa. “Denunciem que l’Estat es gasta 45 milions d’euros diaris en el mal anomenat Ministeri de Defensa”, una xifra que ha comparat amb organitzacions com Mans Unides, la qual “té aquest mateix pressupost per tot l’any”.

Aquesta denúncia l’han fet en l’acte mensual que organitza la coordinadora cada primer diumenge de mes des de fa 17 anys. En aquesta ocasió, les protagonistes de la trobada han estat les intèrprets del quartet de flautes de la formació Isabel Serra Bargalló, les quals han interpretat diverses composicions com una sardana o variacions d’un compositor actual sobre el minuet de Boccherini, entre altres. La professora d’aquesta agrupació, Isabel Serra, ha explicat que es tracta d’una experiència positiva pels alumnes perquè així porten a la pràctica les classes i “veuen la utilitat de la música que ens uneix a tots més enllà de la política, l’economia i les històries”. Segons l’artista, “la pau és una bona causa” i la música com a “llenguatge comú crea un llaç de comunió entre tots”.

Campanya de desobediència civil pel pagament dels impostos destinats a despesa militar

D’altra banda, els membres de la Coordinadora Tarragona Patrimoni per la Pau han posat en marxa una campanya de sensibilització per la desobediència civil a l’hora de pagar els impostos. L’objectiu és que part dels tributs que es recaptin pel Ministeri de Defensa i per a la investigació militar “es destinin a projectes de cooperació i solidaritat” ha asseverat Marc Suárez, membre d’aquest col·lectiu. A més, ha afegit que l’any passat prop d’una cinquantena de persones de Tarragona es van declarar objectors fiscals i van entregar les seves declaracions a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per no pagar els imposts destinats a la despesa militar.

La dissolució d’ETA, motiu de satisfacció

En la setmana en què ETA ha comunicat oficialment la seva dissolució, els membres de la coordinadora per la Pau s’han mostrat satisfets per la renúncia de la banda. Malgrat que aquest no ha estat mai un dels punts de discussió del col·lectiu, han valorat “positivament que es reconegui que una arma o matar algú no serveix per res” i, per tant, han clos que “sempre és un fet que s’ha de celebrar que desaparegui la violència”.

Mar Rovira – ACN