.

Façana de l’Ajuntament de Tarragona

Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida obtenen bona nota en el compliment dels ODS 3, 4, 8, 10, 11 i 13. Aquestes urbs sobresurten en salut, educació, ocupació digna, reducció de les desigualtats, ciutats i comunitats sostenibles i en accions pel clima

Barcelona capital i algun dels seus municipis confrontants, Girona, Lleida, Tarragona capital i Reus (Tarragona) tenen un alt nivell de compliment dels ODS 3 (Salut i benestar), 4 (Educació de qualitat), 8 (Treball decent i creixement econòmic), 10 (Reducció de les desigualtats), 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) i 13 (Acció pel clima), la qual cosa reflecteix la seva transició progressiva cap a l’anhelada meta de la sostenibilitat. Aquesta és una de les conclusions de l’informe “Els ODS en 100 ciutats espanyoles”, que acaba de publicar la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), en col·laboració amb Ecoembes.

Aquest informe s’ha presentat aquest mes de desembre amb la intervenció de la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra; la presidenta de REDS, Leire Pajín, així com els alcaldes de Terol, Càceres i Toledo i el coordinador general d’alcaldia de Vitòria. També han participat nombrosos actors rellevants de l’àmbit municipal i representants de Nacions Unides, ministeris, sector privat i societat civil.

El repte de la segona edició d’aquest informe pioner que, des de 2018, mesura el rendiment a nivell urbà dels ODS marcats en 2015 per Nacions Unides, és oferir, sense realitzar comparatives ni avaluacions de l’acompliment dels governs municipals, una panoràmica general de l’estat dels ODS en l’àmbit local espanyol. En definitiva, conèixer, de manera analítica i objectiva, el grau de compliment d’aquests ODS en 103 ciutats d’Espanya (capitals de província i administratives i ciutats amb més de 80.000 habitants), en les quals viuen 21,5 milions de persones, prop del 50% de la població espanyola.

14 ciutats de Catalunya

Aquest treball analitza 14 ciutats de Catalunya: Barcelona i els municipis de Terrasa, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallés, Santa Coloma de Gramanet, Badalona, L´l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, Girona, Lleida, Tarragona capital i Reus.

Els Objectius marcats per l’ONU en els quals més despunten en general aquestes urbs són els relatius a la salut (ODS 3), amb Terrasa, Sabadell, Sant Cugat del Vallés, Santa Coloma de Gramanet i Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat al capdavant; i a les accions pel clima (ODS 13), on destaquen Barcelona capital, Mataró, Badalona, L´l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.

Barcelona capital puntua molt satisfactòriament en el ODS 4 gràcies a aspectes com la despesa en educació o el volum de població amb nivell d’educació terciària o superior; en el ODS 13, sobresortint en el pacte d’alcaldes; i en el ODS 17, destacant en projectes de cooperació i desenvolupament i a teixir xarxes nacionals per a aconseguir objectius.

Tarragona capital obté molt bona nota en el ODS 17, sobresortint en projectes de cooperació i desenvolupament i en l’Índex de Dades obertes; i Girona i Lleida despunten en el ODS 4. La primera puntua amb valors molt alts en tots els indicadors: població matriculada en un títol superior, despesa en educació, accés a serveis en l’educació preescolar, població amb nivell d’educació màxima Secundària, població amb educació màxima de 2n cicle de Secundària i població amb nivell d’educació terciària o superior.

L’informe “Els ODS en 100 ciutats espanyoles” té un triple objectiu: d’una banda, ajudar els ens locals a identificar els reptes existents per a aconseguir un desenvolupament sostenible a les ciutats; per un altre, fomentar un espai de debat i reflexió sobre el paper de les ciutats i de l’acció municipal per a aconseguir els ODS, estimulant noves idees i accions potencials. I finalment, contribuir al fet que els responsables dels Governs Locals puguin consultar els avanços realitzats en matèria de sostenibilitat des de 2018 i conèixer bones pràctiques i iniciatives dutes a terme en diferents territoris.

Eina pràctica per a la gestió municipal

Aquest treball vol servir d’eina per a l’acció política i la mobilització al voltant de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, i actuar com a pont entre el context nacional i municipal, comparant la realitat a nivell país amb l’esfera local.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */