TOTS 21

Dos de vuit amb folre dels Castellers de Vilafranca

La diada castellera del primer diumenge de Santa Tecla no s’ha celebrat per la pandèmia, però l’emoció hi ha estat present gràcies al programa especial que TAC12 ha emès aquest matí i que ha posat la pell de gallina als aficionats i no aficionats als castells.

Conduït pel periodista Carles Cortés, s’han viscut els grans moments històrics de la festa, com dos castells de deu, tripletes màgiques dels Xiquets de Tarragona, dos de vuits amb folres, quatres de nou amb folre i agulla, quatres de nou sense folre consecutius de la Vella de Valls… O el primer tres de deu amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a Tarragona.

La primera diada de Santa Tecla rep cada any la Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, la Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca. Tots ho donen tot i reconeixen el pes que té Tarragona en el món casteller, és categoria Champions dels castells. ‘S’hi ve a màxims’, diuen els de Vilafranca al reportatge quan parlen del primer diumenge, ‘una jornada amb gent entesa’. Vilafranca portava la ‘bèstia indomable’, el 2 de 8, davant la Vella, i el descarregava el 2011, un dels moments màgics.

3de9 amb folre dels Xiquets de Tarragona

Les colles de Tarragona han protagonitzat episodis memorables: el 2013, la Jove descarregava el 5de9 amb folre, un castell que ja l’havien fet al Vendrell i El Catllar, però no a Tarragona, el tercer de la seva història, un castell molt treballat per salvar-lo. En altres diades, també carregava un 3 de 10 i descarregava, en una gran diada de la colla, el quatre de 9 amb folre i agulla.

I els Xiquets de Tarragona descarregaven, per exemple, la tripleta màgica en 2013, amb el 3de9 amb folre destacat, igualant la millora diada de la seva historia, que els obriria les portes a créixer.

I la Vella de Valls, un quatre de nou amb folre i agulla, en 2016, quan feia deu anys que no el descarregaven, en una tirada absolutament emocionant, patint fins al final amb el descarregat de l’agulla. ‘Va ser el punt de sortida de la Vella’, deien els seus responsables, ‘un dels moments més espectaculars viscuts a la plaça de la Font’, relatava Carles Cortés. També Ester Roca, tècnica de fetes de l’Ajuntament, feia el relat de com es vivia des de l’organització.

Redacció