.

.

TOTS 21

El conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, al costat de la consellera d’Habitatge, Eva Miguel. Foto: Eloi Tost

 

Els ajuts se centraran a barris amb rendes baixes i cobriran entre el 40% i el 100% del cost de les obres

 

La ciutat de Tarragona disposarà de 8,2 MEUR dels fons Next Generation per destinar-los a la rehabilitació d’edificis d’habitatges per tal de millorar-ne l’eficiència energètica, l’accessibilitat i la seguretat. Els diners els hauran de demanar directament les comunitats de propietaris a la Generalitat, si bé la conselleria d’Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona ajudarà en tasques d’assessorament i tramitació. El finançament dels treballs anirà del 40% al 100%, en funció de la convocatòria específica dels fons europeus i dels requisits que compleixin els edificis. Des del consistori s’ha treballat en la definició dels requisits i s’ha decidit que se centrin en barris amb rendes baixes, especialment els de Ponent i del nord.

Entre els requisits que caldrà complir per optar a les subvencions hi ha que siguin edificis d’habitatges plurifamiliars, construïts entre 1950 i 1981 i d’uns barris amb unes rendes mitjanes un 20% inferiors a les dels barris més benestants de la ciutat. Això inclou especialment els barris de Ponent i del nord de la ciutat, però també alguna zona de l’Eixample i barris marítims, com el Serrallo. “Algunes zones quedaran fora, però ja hi ha altres convocatòries. Aquestes dels Next Generation són excepcionals i ens permetran potenciar zones que poden necessitar-ho de forma urgent”, ha assenyalat la consellera d’Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel. Les línies d’ajuts s’obriran en els propers mesos i les obres hauran d’estar acabades abans de juny del 2026.

Alhora, Miguel ha indicat que algunes de les línies d’ajudes impulsades des del consistori no s’acaben esgotant i ha destacat que aquesta és una bona oportunitat per millorar un parc “envellit”. “Que sol·licitem una quantitat tan alta és un reflex de la situació de la ciutat”, ha dit. Segons un estudi del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), el 50% dels edificis de la ciutat tenen “greus mancances” en matèria d’eficiència energètica i més de 1.000 immobles podrien optar als ajuts dels fons Next Generation.

Per tal d’arribar al màxim de beneficiaris des de la conselleria d’Habitatge municipal es farà un pla de comunicació i xerrades per informar de les subvencions. A més, en cas que hi hagi un gran volum de peticions, el consistori faria convenis amb col·legis d’arquitectes o aparelladors per tal de facilitar assessorament tècnic i administratiu als veïns, ja que són “convocatòries complexes”.

Per la seva banda, el conseller de Territori del consistori, Xavier Puig, ha valorat que Tarragona és la tercera ciutat catalana que podrà disposar de més diners. A nivell de la demarcació tarragonina hi haurà 17 MEUR, mentre que en el conjunt de Catalunya -a excepció de Barcelona- seran 97 MEUR.

Eloi Tost