.

.

TOTS 21

Un dècim de la Loteria de Nadal d'enguany

Tarragona intentarà aquest dilluns trencar una mala estrugança històrica en la celebració del sorteig de la popular Grossa de Nadal i assolir per primer cop el primer premi. Ni la capital provincial ni cap població de les comarques tarragonines han assolit mai la ‘grossa’, tot i que sí altres premis importants. Justament, l’any passat va tocar un cinquè premi a Tarragona i també a Salou.

No és l’única província on hi ha sequera del gran premi. Àvila, Huelva, Melilla i Zamora han viscut fins ara la mateixa sort.

Tot és a punt perquè aquest dilluns a les vuit obrin les portes del Teatro Real de Madrid per començar el sorteig a les 9. Tot plegat s’han emès 160 sèries amb 100.000 bitllets en cada sèrie.

Les vendes a Tarragona ciutat han augmentat els darrers dies, però el ritme general no és de fa anys, ni molt menys. L’any passat es va viure un descens general entre el 10 i el 25 per cent degut a la crisi, segons l’establiment consultat. A la província es van assolir vendes de fins a 27 milions d’euros, ja aleshores amb un descens de més del 10 per cent al conjunt de les 10 comarques. Enguany el dipòsit consignat per a la venda supera els 33 milions d’euros a la demarcació. És a dir, sobra paper. Fins aquest diumenge, el dia abans del sorteig, encara es podien comprar dècims amb facilitat, una cosa gairebé impensable abans de la crisi.

Tot i que no hi ha dubtes que totes les boles entren al sorteig, en 202 anys d’història que té el sorteig de la Loteria de Nadal hi ha números, terminacions i curiositats que es repeteixen.

La ‘Grossa’ té especial estima a la Comunitat de Madrid (81 cops), Andalusia (61) i Catalunya (60) i, a certa distància, es troba la Comunitat Valenciana (37) i el País Basc (28).

Quant a províncies que saben el que és guanyar la grossa, es troben Madrid (81 cops), Barcelona (53), València (20), Sevilla (17) i Alacant (15). Tot i això, Cáceres, Terol i Salamanca només han estat premiades un cop.

La ‘grossa’ té predilecció pel número 5 i així ha succeït en 32 ocasions, mentres que en set ho va fer acabant en 85 i en cinc més, amb la terminació 75.

A la província de Tarragona s’han emès enguany 167.065 bitllets, el que suposa una consignació de 33.413.000 euros, pel darrere de Barcelona i Lleida tot i tenir la demarcació gairebé el doble d’habitants que les comarques de la Terra Ferma. La potència de l’administració de la Bruixa d’Or de Sort és evident, amb un increment en les vendes al voltant del 13 per cent.

Totes les dades de la grossa de Nadal d’enguany, en aquest enllaç.