.

Encaixada de mans entre Carles Pellicer i Josep Fèlix Ballesteros al despatx d’aquest últim abans de l’inici de l a reunió. Foto: Tarragona21

El desgel entre Tarragona i Reus és un fet des de la signatura del Pacte de la Boella, que unificava postures sobre infraestructures assumibles i defensables conjuntament per tots dos consistoris, amb l’afegit de la seva posterior ampliació incloent les revindicacions dels alcaldes de Vila-seca, Cambrils i Salou. Amb el pas del temps, anuncis inoportuns i la por que tot acabi en paper mullat, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer s’han reunit avui a la plaça de la Font per exposar l’operatiu dissenyat de cara a fer arribar el document amb les exigències en matèria ferroviària pactades a la Canonja a Barcelona, com a primera parada del trajecte, i després a Madrid, entesa com a estació final, on es preveu “rematar la jugada” segons el màxim responsable tarragoní.

L’objectiu és concretar una reunió amb el Ministre de Foment, José Luis Ábalos, a principis de l’any vinent amb presència dels cinc alcaldes i un representant de la Generalitat a nivell de secretari general de conselleria de Territori (“perquè aquest és un problema de país”, emfatitzava Pellicer) destinada a arrencar de l’executiu central “la voluntat política de dur a terme el planejament consensuat des del territori”, en una expressió vàlida en boca de tots dos alcaldes. També diners, és clar, encara que en aquest sentit el seu homòleg tarragoní reconeixia que un cop aconseguit el compromís del ministeri d’avalar les propostes del territori “es pot discutir ara o més endavant” la seva inclusió en els pressupostos generals de l’Estat. En aquest sentit, i conscient que la realitat política espanyola és la que és, vivint sempre al fil de la navalla, Ballesteros ha aplanat el camí al finançament assenyalat que bona part de les infraestructures “requeriran partides plurianuals” i “són perfectament assumibles” des d’un punt de vista estrictament econòmic.

El d’avui era el primer contacte de la ronda d’alcaldes anunciada per Pellicer tot just després de conèixer les declaracions del comissionat del govern espanyol per les obres del Corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira. En un acte dut a terme a la Cambra de Comerç de Tarragona va confirmar que la reivindicada estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus “no està considerada en aquests moments dins dels projectes del Ministeri de Foment”. Pellicer s’hi ha referit de forma tangencial destacant com “els darrers aconteixements” obliguen a posar damunt la taula “la unitat del territori en temes d’infraestructures” evidenciada en “un projecte estratègic comú per una zona “clau del país”. De fet, ha deixat clar que “l’aliança entre Tarragona i Reus és imprescindible. Som 500.000 habitants pendents del transport i que no entenem que no tinguem una estació a l’aeroport, ni millors connexions. Ara tenim unitat, projecte i fermesa. Necessitem que es prioritzi Tarragona i es compleixin els compromisos amb el Port i l’Aeroport. Necessitem la suma de la sensibilitat del govern de l’Estat cap aquesta regió. Volem fets i que es plasmin en inversions”, afegia.

L’estratègia passa per reunir-se abans de finals d’aquest mes amb el govern català per refermar tant la necessitat de l’estació intermodal a l’aeroport com el reacondicionament de la línia fèrrea Reus-Roda per desviar el trànsit de mercaderies de la línia de la costa i el compromís per els baixadors de Bellisens i de les zones de Ponent i Llevant. El següent pas arribarà al gener o març de l’any vinent, tancant una cita d’alcaldes i Generalitat amb el ministre que ja s’està treballant de manera discreta a nivell de secretaria d’Estat. En aquest punt de la partida Ballesteros ha reconegut que “amb aquest ministre tenim un avantatge. És valencià, coneix la perifèria i la importància del Corredor del Mediterrani i és sensible i coneixedor del tema”.

El Govern referma el compromís amb la intermodal

Per la seva banda, el Govern català ha tornat a defensar aquest dijous l’impuls de l’estació intermodal de l’aeroport de Reus, segons informava ACN. En un acte a Barcelona, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha insistit que cal “revertir” la intenció de Foment, que no la contempla, i exigir que es construeixi. El conseller ha subratllat que el Camp de Tarragona és “la segona àrea metropolitana de Catalunya i ha d’estar ben servida”.

J.Siré

/* JS para menú plegable móvil Divi */