.

Les dues regidores a l'Ajuntament de Tarragona Foto:Mauri

Les dues regidores a l’Ajuntament de Tarragona Foto:Mauri

Els ajuntaments de Tarragona i Reus han unit esforços per combatre la pobresa energètica de forma conjunta. Els dos consistoris aprovaran en principi amb una declaració institucional en els pròxims plens municipals un grapat de mesures per intentar posar solució a la pobresa energètica.
La regidora de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, i la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, han presentat públicament els acords als que han arribat i els tres punts en que centren les seves propostes:
Un primer grup serà per aconseguir la tarifació assequible perquè l’energia mínima tingui un preu molt assequible. Això es pot aconseguir amb un sistema de tarificació del consum mínim per tothom segons han explicat les dues conselleres.
El segon grup ha de servir per tenir en compte els ingressos de les famílies de manera que l’energia es pagui en funció dels ingressos que té cada família. Ara l’energia costa igual per tothom i després es donen subvencions per poder pagar els rebuts. La proposat dels ajuntaments consistiria en una mesura preventiva.
El tercer grup proposa recalcular l’aspecte impositiu de les factures com l’IVA, Idrocarburs o electricitat. Demanen que a les factures baixes l’IVA no superi el 4%. Això suposaria una baixada important dels impostos, ja que ara cotitza amb un 21% d’IVA. La proposta indica que es pugui pujar l’IVA amb l’augment del consum.
Pel que fa al canon de l’aigua aquest té una fórmula de trams que no s’adequa a la necessitat real segons els Ajuntaments. És per això que les dues companyies d’aigua municipals s’encarregaran de configurar un nou canon i des de les dues regidories s’ha recordat que cap dels dos consistoris talla l’aigua actualment en casos de pobresa energètica.
Les dues mocions es presentaran als plenaris municipals, a Reus aquest divendres i a Tarragona el pròxim dia vint-i-dos. A partir d’aquí ha de ser l’Estat que és qui té competències qui pugui acceptar les propostes. Ara mateix sembla complicat que l’Estat espanyol que ha fet tirar enrere les darreres declaracions del Parlament català sobre pobresa energètia a cop de Tribunal Constitucional, es pugui plantejar acceptar la mesura proposada des dels ajutaments tarragonins.
Aquesta mesura conjunta és pionera a Catalunya i des dels dos Ajuntaments s’espera que es pugui fer servir d’exemple per el treball conjunt de dos consistoris amb una població superiors als 100.000 habitants.
Cal recordar que unes 800 famílies a Tarragona i unes 800 a Reus reben actualment ajuts que s’enfilen fins els 300.000 euros per a poder pagar els rebuts de consums d’energia bàsica.