.

El projecte conjunt busca la recopilació de dades obertes útils sobre l’impacte de la pandèmia sobre la salut, l’economia i el benestar de les persones, per tal que puguin servir per impulsar la recuperació econòmica i social. Foto: ACN

Els ajuntaments de Tarragona i Reus han impulsat el primer workshop de la temporada de l’Open Data Lab Camp de Tarragona, que ha tingut lloc aquest dijous 25 de febrer en format telemàtic, i en el que s’ha presentat el repte col·laboratiu ‘Dades reactivació econòmica i social Covid-19 al Camp de Tarragona’. El projecte busca la recopilació de dades obertes útils sobre l’impacte de la pandèmia sobre la salut, l’economia i el benestar de les persones, per tal que puguin servir per impulsar la recuperació econòmica i social. El workshop també ha servit per presentar els objectius i esdeveniments que Open Data Lab ha programat al llarg de l’any. 

Open Data Lab és un espai dedicat a la divulgació, promoció i formació en la reutilització de les dades i la generació de valors econòmics entorn a les dades obertes. El seu objectiu és crear un focus de coneixement i generar oportunitats a partir de dades obertes al Camp de Tarragona, així com compartir la importància de les dades obertes i promoure l’emprenedoria basada en open data. 

El regidor de Transparència, Accés a la Informació i Govern Obert, Jordi Fortuny, destaca que “L’Opendatalab TGN s’ha consolidat i ha esdevingut un focus de coneixement i de generació d’oportunitats a partir de les dades obertes, on des de l’Ajuntament de Tarragona seguim apostant i establint canals via www.tarragona.cat per rebre peticions de la ciutadania per enriquir el catàleg disponible. En definitiva –remarca Fortuny- encoratjo a la comunitat de l’OpenDataLab TGN a treballar conjuntament en un projecte que està orientat a localitzar dades obertes i divulgar la seva utilitat amb l’objectiu d’aconseguir una reactivació econòmica i social”. 

Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus afirma que: “Amb aquest projecte contribuïm a posar de relleu la importància de localitzar i usar les dades per a una bona presa de decisions, i la necessitat que la societat conegui en què es basen les decisions que es prenen i puguin contribuir a conèixer i usar críticament aquestes dades. I aquesta dimensió de col·laboració i transparència és especialment necessària en temps de qüestionament informatiu i de fàcil circulació de rumors i fake news”.

El workshop d’aquest dijous ha servit per fer una crida a la comunitat que treballa amb dades obertes perquè participi en el projecte col·laboratiu que preveu la utilització activa de dades sobre els efectes de la pandèmia al territori. Es preveu la recerca de dades sobre l’estructura econòmica i demogràfica dels sectors afectats, i dades sobre l’impacte laboral i econòmic, amb l’objectiu que puguin ser útils per mostrar tendències de futur sobre l’impacte en els sectors econòmics i socials i, contribuir així a la planificació de la reactivació econòmica i social. 

Open Data Lab organitzarà al llarg de l’any diverses sessions formatives amb l’objectiu de fomentar l’ús i els beneficis de les dades obertes per part de la ciutadania i les empreses, així com sessions específiques amb professionals que treballen amb dades obertes. 

El workshop ha comptat amb la ponència inicial d’Alicia León Molina graduada en estadística i tècnica de Data gender Lab de La Ciba que ha presentat el projecte “Dades x Covid19 x Dones x SCGramanet” que mostra l’impacte de la pandèmia amb perspectiva de gènere orientat a la presa de decisions públiques. 

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */