.

La consellera de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel s’ha reunit aquest matí amb la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Alba Muntadas. Foto: Ajuntament

La consellera de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel s’ha reunit aquest matí amb la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Alba Muntadas per tal de coordinar els esforços d’ambdues administracions en qüestions que afecten  als dos municipis. En aquest sentit, un dels acords ha estat el d’intensificar la presència dels Mossos d’Esquadra i de la policia Local a la Plana de Vinyet, després del macrobotellot del passat cap de setmana. Es vol evitar que es tornin a celebrar festes a la platja de Tamarit. Els consistoris no tancaran els accessos a les platges, però els cossos policials hi faran funció dissuasiva.

Dissabte passat, es van aplegar centenars de joves a l’espai natural del Vinyet – indret que pertany al terme municipal de Tarragona, però que està a tocar d’Altafulla- per fer un botellot. Segons Miguel, es van malmetre les dunes i es van trencar algunes de les tanques que delimiten l’espai protegit. Amb tot, segons la consellera, la ràpida intervenció de la Guàrdia Urbana va permetre que el botellot quedés dissolt en poca estona.

Ambdós ajuntaments admeten que va fallar la coordinació entre els municipis i els cossos policials i apunten que cal més conscienciació ambiental per evitar que es repeteixin aquests episodis. “Els fets són condemnables; la fatiga social del jovent per la pandèmia no pot ensorrar els espais recuperats; hi tenim plantes que han desaparegut en altres zones de Catalunya”, ha indicat la consellera. Davant d’aquest fet, els Mossos d’Esquadra ja han intensificat la seva presència en l’espai durant aquesta setmana.

En el dispositiu, també hi participen els agents de la Policia Local d’Altafulla. Tot i això, la coalcaldessa d’aquesta localitat ha assenyalat que no poden destinar tots els efectius policials a vigilar aquest espai i ha demanat a la ciutadania que sigui responsable i respectuosa amb l’entorn. “La fatiga social no eximeix de la responsabilitat de cadascú de prendre consciència que són espais fràgils; si es volen reunir, cosa que no està recomanada, com a mínim que ho facin amb civisme”, ha dit Muntadas.

Exigència a la Generalitat d’un “compromís ferm” amb l’entorn

Durant la reunió s’han abordat temes rellevants com ara la preservació de l’entorn del Vinyet i la necessitat de tirar endavant el projecte de renaturalització dels terrenys adquirits per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, les dues responsables polítiques han destacat la seva intenció de reunir-se de manera conjunta amb el director general de Medi Natural de la Generalitat, titular de gran part de les hectàrees, per tal de fixar i acordar el pla de desenvolupament de la zona així com la creació d’una comissió tècnica política que vetlli per les línies de treball necessàries al voltant de la platja del Vinyet, reforçant la col·laboració amb les entitats ecologistes del territori com ara l’Associació Mediambiental La Sínia.

Eva Miguel ha assenyalat  “la necessitat que des de la Generalitat s’adquireixi el compromís ferm amb aquest entorn tan valuós i a la vegada tan fràgil per als nostres municipis”. També la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha remarcat que “cal que aquesta gestió es faci amb la col·laboració del territori per tal de consolidar el sentiment de pertinença que els nostres ciutadans tenen de l’espai”.

Consens per la designació de la Conca del Gaià i la seva desembocadura com a Parc Natural 

Per altra banda, les dues edils han acordat donar un pas endavant per demanar de manera conjunta, amb el vist-i-plau de la resta d’Ajuntaments del territori, que la Conca del riu Gaià i la seva desembocadura siguin declarats Parc Natural dins la xarxa d’espais naturals protegits de Catalunya. “Des de fa molts anys, l’entitat ecologista La Sínia està treballant generant consciència sobre aquest paratge amb els ajuntaments de la zona i ara ens cal un paraigua conjunt per fer realitat aquest projecte de territori”. I ha insistit: “Donat el consens del territori en aquest tema, des de Tarragona i Altafulla volem contribuir a generar l’espurna necessària que faciliti que sigui una realitat. És per això que des de Tarragona impulsarem la redacció del projecte de la mà de la Sínia, buscant la complicitat de la resta de consistoris de la Conca del Gaià, per tal que posteriorment s’elevi a la Diputació de Tarragona i, finalment, a la Generalitat de Catalunya”.

Protocols mediambientals

Durant la reunió d’aquest matí, també s’han abordat altres temes comuns com ara l’estudi d’un protocol conjunt per a la gestió dels moviments de sorra d’una platja a l’altra i la creació d’un únic punt de custòdia de niu de tortuga babaua que englobi totes les platges i que pugui acollir qualsevol niu que s’instal·li en alguna de les platges d’ambdues localitats. Altres de les qüestions abordades han estat les millores en la neteja de les platges prioritzant els sistemes manuals per sobre dels maquinaris.

Ariadna Escoda / Redacció