.

.

TOTS 21

Primera ronda de la diada de la ‘represa’, amb un 5d7 de la Colla de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Ariadna Escoda

El 4d7 carregat de la Colla Xiquets de Serrallo. Foto: Ariadna Escoda

Segona ronda de la diada de la ‘represa’, amb un 3d8 dels Xiquets de Tarragona. Foto: Ariadna Escoda

Pla general del 4d8 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Foto: Ariadna Escoda

Tarragona ha tornat a vibrar amb els castells sense les estriccions de la covid. Les quatre colles de la ciutat s’han reunit aquest diumenge per celebrar la diada de la ‘represa’, una jornada excepcional convocada per la fi de les limitacions al món casteller. Els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Tarragona han plantat a plaça dues construccions de gamma alta, el 3d8 i el 4d8 respectivament. Al seu torn, els de Sant Pere i Sant Pau han lluït descarregant un 5d7, mentre que la Colla Xiquets del Serrallo han carregat un 4d7 que ha fet llenya. Per primer cop des de fa gairebé dos anys, el públic ha pogut tornar a gaudir dels castells a peu de plaça. L’única condició per a castellers i espectadors ha estat l’ús de mascareta.

La Colla de Sant Pere i Sant Pau ha obert plaça amb un 5d7 que ha pujat lent però tranquil, amb seguretat. Aquesta ha estat la segona vegada que l’han plantat a plaça. Seguidament, els Xiquets del Serrallo han carregat la màxima aposta amb què anaven a la diada de la represa, el 4d7, que s’han hagut de resignar a quedar en carregat. El castell s’ha trencat als terços, amb una caiguda que ha obligat a aturar la diada momentàniament per facilitar l’atenció mèdica. Per últim, els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove han optat per formacions de set, un 2d7 i un 5d7 respectivament, que no han patit complicacions.

En segona ronda, els de Sant Pere i Sant Pau han carregat el 3d7a, que ha fet llenya just després de coronar el pilar. Per la seva part, els del barri mariner han fet canvis en la previsió inicial després de la caiguda en primera ronda, i aquest cop han apostat per un tranquil 4d6. Amb els Xiquets de Tarragona ha arribat el primer plat fort de la diada: els matalassers han descarregat amb cert patiment el primer 3d8 de la represa local. Al seu torn, la Jove ha intentat el 4d8, un castell que ha tirat avall després de no veure-ho clar. La manca d’ambulàncies a plaça ha aturat la diada prop de vint minuts.

Pel que fa a la tercera ronda, la Colla de Sant Pere i Sant Pau ha completat un 3d7 àgil, mentre que els Xiquets del Serrallo han preferit descarregar còmodament un 5d6. En aquesta ronda, els matalassers han descarregat un 4d7a, mentre que els de la camisa lila han completat amb èxit el 4d8 que havia quedat pendent a la ronda anterior. Fent ús de la ronda de repetició, els del Cós del Bou han apostat per un 4d7a. Finalment, les colles han arrodonit la jornada amb diversos vanos de quatre i de cinc.

Abraçada entre dues components dels Xiquets de Tarragona celebrant el 3d8. Foto: Gemma Sánchez

Un casteller de la Colla Jove de Tarragona a la pinya d’un castell de la Colla de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Gemma Sánchez

Abraçada entre dues components de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Gemma Sánchez

Les colles valoren tornar a fer castells sense limitacions

Més enllà de la complexitat de les construccions plantades a plaça aquest diumenge, els castellers han posat en valor l’oportunitat de celebrar una diada sense restriccions gairebé dos anys després de les últimes actuacions pre pandèmia. Així ho ha destacat el cap de colla de Sant Pere i Sant Pau, David Lobo, qui ha assenyalat que l’actuació ha estat “un punt d’inflexió” per recuperar sensacions tant per part del públic com de les colles. Lobo també ha lamentat la caiguda del 3d7a de la segona ronda, tot i que ha insistit en la importància de “donar confiança” a la nova canalla que puja.

L’aposta per la nova canalla és compartida pels Xiquets del Serrallo. Segons el cap de colla David Borràs, els castellers del barri marítim han tornat amb la voluntat de recuperar “el nivell de 7” amb què havien acabat el 2019, un objectiu que passa per creure en la nova canalla que puja a la colla. Per aconseguir-ho, Borràs ha valorat positivament els darrers assajos i les noves incorporacions a les pinyes.

Un cop acabada la diada de la represa tarragonina, el cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Alfredo González, ha assenyalat que acabar la temporada amb un castell de vuit és un al·licient de cara a l’any vinent. Segons González, “no hi havia cap pressió” per plantar el 3d8 a plaça, malgrat que ha apuntat que ha estat un “orgull” per tancar una temporada atípica.

Des de la Jove, el cap de colla Jordi Alomà ha titllat la diada d’agredolça, després del primer intent de 4d8 descarregat en tercera ronda. Per Alomà, el contrapunt positiu l’ha posat la nova canalla que ha pogut estrenar-se en l’última actuació de l’any. El cap de colla dels del Cós del Bou ha assenyalat el nerviosisme com la principal causa que ha obligat als castellers a desmuntar el 4d8 en la segona ronda.

Ariadna Escoda / Gemma Sánchez