TOTS 21

El restaurant La Pepita, a la plaça Verdaguer, és un dels primers que ha obert en la fase 1 de desescalada. Foto: Eloi Tost

Imatge d’una terrassa d’un bar a Rambla Nova. Foto: Mayo Lorda

Tarragona comença la setmana amb una cara molt diferent de la que tenia els últims dos mesos. Amb l’entrada en la fase 1, els comerços de menys de 400 metres quadrats de la ciutat han començat a aixecar persianes. Només alguns establiments i amb poca afluència de clients però les ganes de recuperar la situació anterior a la pandèmia són evidents entre els comerciants.

La mateixa situació es viu als bars. Primeres terrasses en marxa, amb molt menys aforament però amb clients contents de fer el cafè o la cervesa. El nivell d’obertura ha estat desigual. A la Rambla Nova i a la plaça Verdaguer, bona part han obert. A la plaça de la Font, en canvi, la majoria segueixen tancats.

Al bar restaurant Capuccino de la plaça de la Font tan sols han pogut preparar la meitat de les taules de la terrassa. A mig matí, poc moviment de gent, i entre els treballadors ganes d’arrencar de nou. «Tenim menys personal i a mitja jornada, i per ara no fem menús», comenta Oriol Farré, responsable de l’establiment. Tot i això, els primers clients ja li han expressat les ganes de poder fer un beure. A la plaça probablement més concorreguda de la ciutat la majoria de terrasses continuen tancades.

Alguns es plantegen obrir aviat, tot i els dubtes sobre com reaccionarà la ciutadania. «Tenim ganes de tornar a la normalitat, però sabem que costarà. La gent sortirà amb por, però per ara veiem que estan sent responsables; i nosaltres els hi hem de donar seguretat», explica Ivan, un dels cambrers del bar Quattros. Aquest dilluns estan acabant de preparar l’establiment per començar a servir demà. Això sí, a mig gas. De fet, els propietaris tenen tres locals a la plaça de la Font i només n’obriran un, com a banc de proves.

Més moviment, en canvi, a la plaça Verdaguer. La majoria dels establiments ja han començat a servir, com és el cas de La Pepita. «És el primer cafè que fem després de dos mesos. Avui ens hem reincorporat a la feina i fa il·lusió», comenta Nerea, una de les primeres clientes. «Que els bars estiguin oberts et fa canviar la mentalitat, però a les distàncies entre nosaltres crec que no ens hi acostumarem», assenyala. El propietari de l’establiment, Carles Badia, assegura que tothom «està sent molt respectuós» amb les mesures de seguretat. També hi ha paciència a l’hora d’esperar per tenir taula, ja que tan sols n’han pogut parar sis. Amb tants pocs clients, Badia té clar que no han obert per guanyar diners, sinó per recuperar sensacions. «A partir de Sant Joan esperem fer el 50% del que fèiem abans, i si arribem al 80% ja serà una festa», indica.

El petit comerç, més a poc a poc

Les botigues també han començat a aixecar persianes, a un ritme inferior al dels bars. Tant pel que fa al número de comerços com de clients que tenen. «La setmana passada vam despatxar amb cites prèvies i les clientes van respondre molt bé. Avui, per ara, està molt tranquil», comenta Madí Borràs, propietari de la botiga de moda femenina Scorpios, al carrer Comte de Rius. Borràs explica que els dos mesos amb la persiana baixada els han fet molt mal. Han pogut renegociar el preu del lloguer, però no han tingut cap ingrés. «El què s’ha perdut ja no ho recuperarem», lamenta.

A partir d’ara, toca remar contracorrent. Limitacions d’aforament, por d’alguns clients, moltes mesures de seguretat i fins i tot posar els productes en quarantena. «La roba que s’emprova la gent, com ha entrat en contacte amb la pell, l’hem de guardar al magatzem durant 48 hores, tot i que li apliquem un producte», indica Borràs.

Uns protocols molt similars segueixen a la sabateria Sacha, a la Rambla Nova. «Hem fet una desinfecció total del local. Quan entra la gent, els hi demanem que ho facin amb mascareta, i nosaltres els hi donem gel per les mans. I quan es posen unes sabates els hi donem un plàstic especial pels peus», relata Juan Carlos Gracia, propietari. En el seu cas tenen quatre botigues, entre Tarragona i Reus. Aquest dilluns únicament han obert la de la Rambla Nova. De tota manera, confia en poder-les tenir totes a punt la setmana que ve. A banda, hauran de canviar l’aparador. «Les botigues estaven totes d’hivern i ara s’han de posar de primavera. Tenim els treballadors amb l’ERTO i si ho ha de fer tot una persona, tot va més lent», exposa.

Eloi Tost – ACN