.

La Rambla a primeres hores del matí, lluitant contra la pluja. Foto: Tarragona21

Tarragona està vencent la batalla de la pluja i malgrat que algunes parades mostraven llençols de plàstic per protegir els volumns de llibres a primeres hores del matí, el cel ha anat escampant, acompanyat d’un corriol insistent de canalla vinguda dels col·legis de la ciutat, com el Joan Roig o les Carmelites, que ja des de les nou del matí es deixaven veure per Rambla Nova. A altres punts de la ciutat, com als barris de Ponent, les parades també estan vencent el temps.

Desfilada matinal de col·legis. Foto: Tarragona21

Estand del Nàstic al tram superior de la Rambla. Foto: Tarragona21

Unes 202 parades són les ofereixen des de les novetats de Sant Jordi a llibres històrics que es recuperen o llibreters de vell, com en Mauri o Re-Rebook, que te’ls trobes a molts unts de les comarques de Tarragona. Parades de llibres i de roses, algunes solidàries, com les destinades a vacunació infantil de lliure el Rotary Club de Tarragona. Estands del Nàstic, dels Voltors, del bèisbol amb els Wolves, de les colles castelleres de la ciutat.

No falten les polítiques, que en doble campanya electoral encadenada treballen més que mai. La gran novetat és Vox, ubicada al costat d’ERC, que es lamentava de no haver pogut triar espai. Una mica més lluny se situen les del PSC i el PP, governants a la ciutat, com si sabessin on col.locar-se fora del focus potent del partit verd ultradretà. Per alguna cosa governen. Diputats i candidats com Jordi Salvadó ERC), Ismael Cortés (En Comú Podem) Santi Castellà (PSC, Senat) o Josep Acero (PP, Senat) porten un mati atrafegat. Salvadó s’acomiadava per començar una ruta pel Camp de Tarragona.

I els autores locals arrenquen el tour literari marathonià, la saga d’entrevistes a les emissores que donen en directe el Sant Jordi tarragoní. Francec Valls Calçada, que parla del dolor, que ell coneix tan bé; la vallenca Margaritza Aritzeta, de nou amb obra publicada en novel·la negra, o el periodista i ja habitual de Sant Jordi Ferran Gerhard, que presenta treball sobre els outsiders dels llocs marginals de la ciutat.

Imatge general d’un dels trams de la Rambla Nova. Foto: Eloi Tost

Diferències estratosfèriques

Amb la Setmana Santa tot just acabada i enmig d’una campanya electoral, el Sant Jordi d’enguany varia respecte altres edicions. Ricard Espinosa, propietari de la llibreria La Capona, ha apuntat que les diferències són “estratosfèriques”. “Deixes de tenir els dies anteriors laborables, que són de molt bona venda, però està bé perquè hem arribat a Sant Jordi més descansats i amb més ànims”, ha explicat. Això fa que les vendes quedin més concentrades i per aquesta raó ha vaticinat que la diada d’enguany funcionarà millor que la de l’any passat. “Tinc la impressió que el dia de Sant Jordi funcionarà millor que el de l’any passat”, ha considerat.

Sobre els títols més venuts Espinosa ha realitzat una primera estimació, en la qual destaquen dues novetats vinculades al procés i als presos independentistes: ‘Contes des de la presó’, d’Oriol Junqueras; i ‘Tres dies a la presó’, de Gemma Nierga i Jordi Cuixart. Tot i que hi ha hagut altres candidats que han publicat llibres coincidint amb la campanya electoral, Espinosa ha avançat que “no es venen gaire, això acostuma a ser més a nivell de militància”. Pel què fa a narrativa, Espinosa ha citat ‘El fill de l’Italià’, de Rafel Nadal; i ‘El Fibló’, de Sílvia Soler.

En els darrers temps a Tarragona també han tingut èxit autors locals. En aquest Sant Jordi alguns dels que es preveuen més exitosos són ‘El Nen de Prades, el guerriller de la terra roja’, de Robert Vallverdú; i ‘Tarragona desapareguda’, de Jordi Piqué. Tot i això, pel propietari de la llibreria La Capona “en els últims anys acostuma a despuntar algun llibre però hi ha bastanta igualtat”, a diferència d’edicions anteriors en que “un autor venia molt” per sobre de la resta.

Una rosa, envoltada de libres. Foto: ACN

Les floristeries

Entre les floristeries es comparteix la sensació que serà una diada profitosa. Mireia González Mohedano, de la floristeria Romeu, ha assegurat que la rosa que es ven més és la vermella, si bé “estem vivint uns moments en els quals el groc significa moltes coses i també tira molt”. En aquesta parada ofereixen roses de diferents colors, que “tenen més èxit entre el públic jove”, segons la comerciant. Els preus oscil·len entre els 4 i els 15 euros, en funció del tipus de flor i de la decoració que l’acompanya. González Mohedano ha calculat que en vendran més de 2.000 malgrat l’intrusisme que hi ha en una jornada com la de Sant Jordi: “Ens agrada que les entitats i les ONG tinguin presència i no hi tenim cap problema, però a vegades hi ha parades sense llicència o gent que aprofita per vendre’n pel seu compte”, ha lamentat. Tot i això ha defensat el “producte de qualitat” que ofereixen els establiments especialitzats.

Milers de persones al carrer

La Rambla Nova és el rovell de l’ou de la diada a Tarragona. De les 202 parades que ha autoritzat l’Ajuntament, unes 160 es concentren en aquest carrer. A banda de llibreries i floristeries, hi ha trams destinats a entitats socials, partits polítics o mitjans de comunicació. Un gresol d’organitzacions que converteixen la Rambla Nova en un gran aparador de l’associacionisme tarragoní i que atreuen milers de persones. Moltes vingudes de municipis propers, com Gemma Andreu i Josep Maria Pérez, de Vila-seca. En el seu cas han explicat que normalment treballen per Sant Jordi, però el fet de caure tan a prop de Setmana Santa els ha fet optar per demanar un dia més de festa. “Hem deixat el nen a l’escola i hem aprofitat per fer un tomb”, ha explicat Andreu, ja amb la rosa i llibres a la mà. Una opció similar és la que han triat Mari Carme Morgades i Ramon Joan Rosselló, veïns de l’Espluga de Francolí: “Hem agafat el llibre de contes de l’Oriol Junqueras i potser n’agafarem un altre dels fets de l’1 d’Ocutbre”, ha avançat Rosselló. En el seu cas, des de fa uns anys han substituït la tradicional rosa per un roser.

Entre els vianants també n’hi ha que viuen el seu primer Sant Jordi. És el cas de l’Andoni, un basc que passa uns dies de vacances a Tarragona amb la família i s’ha trobat amb l’agradable sorpresa de la diada. “Coneixíem la festa per la televisió i ens està agradant molt l’ambient”, ha apuntat mentre revisava les parades. “Estem temptejant què hi ha, potser en comprem un sobre Altsasu i algun en català perquè les nenes el vagin aprenent”, ha indicat

Redacció – ACN