.

Victòria Forns en una sessió plenària

Victòria Forns en una sessió plenària

Tal com van anunciar aquesta setmana les portaveus Victòria Forns, Begoña Floria i Arga Sentís, els seus grups municipals de CiU, PSC i ICV-EUiA, han dut al plenari el rebuig per la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local aprovat pel Govern de Rajoy, i que amb 20 vots a favor per part de les tres formacions polítiques i els 7 vots lògics del PP faran tirar endavant el procediment de formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local, amb vistes d’arribar al Tribunal Constitucional.

Una llei que, segons apunten, “busca afavorir la iniciativa econòmica privada” i per tant “privatitzar serveis que ara són públics”. D’altra banda, “atempta contra els drets dels ciutadans” com a llei “recentralitzadora contra l’administració propera a la ciutadania”. Per Sentís, “és un atac frontal contra la democràcia i les necessitats socials” per part del PP que “aprofita la seva majoria absoluta i retalla drets”, amb la que debilita els Ajuntaments, “òrgans propers als ciutadans” reforçant les Diputacions “perdent proximitat”. Segons considera “és una reforma ideològica”

Entre els arguments de defensa, al·leguen que “posa en perill serveis socials, de salut, de cooperació, les escoles bressol i d’adults, les de música…”, ja que com comenta Forns “aquesta llei no vetlla per la qualitat dels serveis sinó l’estalvi econòmic”.

D’altra banda, “la llei va en contra de l’Estatut d’Autonomia que encara està en vigor i que diu que la Generalitat té competències sobre les administracions locals”, ha assenyalat la convergent.

Per la seva banda, el popular Alejandro Fernández ha apuntat que “la llei defineix competències i garanteix la responsabilitat dels recursos de tots evitant endeutaments” indicant que l’Ajuntament de Tarragona no ha fet una bona gestió, apareixent en revistes especialitzades com una de les ciutats més endeutades havent de demanar un rescat al Govern d’Espanya. En aquest sentit Forns ha titllat de “mentida” aquesta afirmació matisant que el Govern “fa negoci pur i dur amb els ajuntaments aportant crèdits”. Floria per la seva part ha comentat que la situació de la ciutat ha vingut donada pel deute de la Generalitat i segurament aquesta amb Madrid. Com a exemple la socialista ha explicat que casos com les rotondes de la T11 on Foment no pot fer manteniment l’Ajuntament aporta recursos que “suposen despesa municipal”.

Excepte els populars, la resta del plenari es mostra a favor de l'autonomia local

Excepte els populars, la resta del plenari es mostra a favor de l'autonomia local

Altres temes del plenari

Polèmica ha tingut també l’aprovació de forma extraordinària i d’última hora de plans de correcció per a tres empreses municipals: EMT, Espimsa i EMDE, amb situació econòmica delicada i per garantir-ne la continuïtat davant precisament de la Llei d’Administració local que pot fer desaparèixer aquelles que no resultin rentables.

CiU ha mostrat el seu descontentament amb la gestió i les precipitacions votant en contra mentre que l’alcalde ha defensat que “el més important era aprovar el tràmit per evitar la dissolució de les empreses i l’afectació als serveis públics que ofereixen complint els terminis legals per no córrer el risc”, i s’ha defensat que no es troben en fallida sinó “desequilibri”.

El plenari ha aprovat també la moció d’ICV-EUiA rebutjant la nova taxa per l’emissió i notificació d’informes d’estrangeria del Departament de Benestar i família de la Generalitat de Catalunya amb que “cal pagar dues vegades i més d’un cop per un document per part de persones que ja tenen una difícil situació econòmica”, i que tan sols ha obtingut 7 vots en contra de CiU davant dels 12 a favor de PSC i ICV-EUiA i les 7 abstencions del PP. També la moció presentada per CiU per a millorar els tràmits de recepció d’urbanitzacions finalitzades o pendents d’iniciar “on no es poden fer tasques de manteniment necessari com neteja o clavegueram” (12 vots favorables de PP i CiU i 12 abstencions de ICV-EUiA i PSC), i una per ajudar els nous empresaris i els autònoms amb bonificacions i altres serveis amb els 22 vots a favor per part de PP, PSC i CiU i 1 vot en contra de ICV-EUiA qui diu “no haver-ho vist per poder considerar si es o no positiu”.

Una moció conjunta de PP, PSC i CiU es mostra a favor d’adoptar les recomanacions d’ARHOE en matèria de racionalització d’horaris i conciliació de la vida personal, familiar i laboral amb “8 hores de treball, 8 de descans i 8 d’activitat social i/o familiar”.

El plenari municipal de Tarragona també ha aprovat la licitació de quatre guinguetes que estaran en terrenys del domini públic, marítim i terrestre, de dues platges de la ciutat: tres a l’Arrabassada i una a la Savinosa. Un altre tema ha estat la polèmica reforma de la muralla romana de Tarragona que ha provocat en bona mesura que les institucions s’hagin decidit a crear un òrgan assessor del patrimoni històric-artístic de la ciutat i en ell, l’Ajuntament demanarà que es prioritzi la Muralla.