.

Una de les imatges de la mostra. Foto: Hermenegild Vallvé Vilallonga

Una de les imatges de la mostra. Foto: Hermenegild Vallvé Vilallonga

L’exposició ‘Revolució i Guerra Civil a Tarragona’, en imatges d’Hermenegild Vallvé, que es podrà visitar a partir demà dimarts 8 de novembre a l’Arxiu Municipal a partir de les 19h, proposa un recorregut visual per una ciutat revolucionària, centrada en l’esforç bèl·lic de la rereguarda i que pateix directament els efectes del conflicte, la Tarragona dels anys 1936 – 1939.

Es tracta d’una ciutat desconeguda però que fàcilment es pot reconèixer gràcies a les imatges del fotògraf professional Hermenegild Vallvé Vilallonga. Prop de vuitanta fotografies, inèdites en bona part, amb una qualitat excepcional i un valor documental i informatiu de primer ordre, que permet acostar-nos a la realitat d’una Tarragona que, malgrat la pèrdua de vides humanes i la destrucció registrada, va viure i sobreviure aquells anys.

Hermenegild Vallvé Vilallonga va néixer a Tarragona l’any 1893, ciutat en la qual va treballar i viure fins a la seva defunció l’any 1973. Fill del pintor Hermenegild Vallvé Virgili, es va iniciar de molt jove en el món de la fotografia. Quan només tenia tretze anys, ja va aconseguir el carnet de premsa de la Ilustración Española. Va establir les bases de l’incipient fotoperiodisme esportiu de la dècada dels anys vint, conjuntament amb altres fotògrafs catalans. Durant la seva llarga trajectòria professional, uns seixanta-set anys, va col·laborar en diversos diaris i revistes il·lustrades com La Hormiga de Oro, La Vanguardia, Diario de Barcelona, Diario de Tarragona, La Cruz, El Día Gráfico, Il·lustració Catalana, Marca, ABC i Blanco i Negro.

L’exposició s’ha organitzat en el marc del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona 2016 i del Congrés Internacional del 80è aniversari de la Guerra Civil Espanyola de la Universitat Rovira i Virgili. I la mostra l’ha dut a terme el Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu, com a segona edició del cicle El llegat dels fotògrafs de Tarragona, iniciat fa dos anys amb l’exposició Ramon Segú Chinchilla: els anys setanta a Tarragona. Un cicle que té com a objectiu donar a conèixer l’obra rebuda dels fotògrafs tarragonins que ja forma part del patrimoni documental i fotogràfic de la ciutat.