.

El segon tinent d’alcalde i conseller de Serveis Centrals Jordi Fortuny. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit congelar les ordenances fiscals per l’any vinent, i que engloben brossa, molt pendent de la licitació del nou contracte, IBI i IAE. Aquesta és la proposta que l’equip de govern portarà a aprovació al penari, incorporant a més dues bonificacions del 95% en dos apartats lligats a l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i i Obres). Segons explicava a tarragona21 el segon tinent d’alcalde i conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, la primera està pensada “per fomentar la creació i manteniment de llocs de treball” perquè beneficia “les reformes d’habitatges anteriors a l’any 1975. Estaríem parlant perfectament d’un 70% de les vivendes de la ciutat, i la intenció és que les empreses i treballadors del sector de la construcció tinguin facilitats” a l’hora de continuar amb la seva activitat. El segon fa referència a tots aquells que apostin per “instal·lacions de caire mediambiental, com poden ser per exemple les energies alternatives. En aquest cas, la bonificació és independent de l’edat de l’edifici”.

El capítol de la sostenibilitat també serà una de les línies de treball de les ordenances a partir del 2022, segons admet un Fortuny que ha de fer front no només a un any difícil, sinó a un 2021 ple d’incògnites. Pel que fa a l’actual, les previsions és que “deixem d’ingressar entre 7 i 8 milions d’euros. Heu de tenir present -afegia- que les llars d’infants han estat inoperatives durant mesos, que el Patronat d’Esports s’ha quedat sense activitat bona part de l’any i que per vendes de tiquets i altres qüestions relacionades amb Patrimoni havíem pressupostat 1 milió d’euros i n’hem acabat ingressant 80.000. A més, el confinament ha afectat tant a l’EMT, amb una baixada d’ingressos de prop de 2 milions d’euros bàsicament provinents dels bitllets senzills, com ESPIMSA”, empresa a la qual se li ha hagut de fer una aportació per pal·liar la decisió política de no cobrar als paradistes per l’època d’inactivitat.

De cara al 2021, la previsió generada per la situació actual encara és pitjor. La previsió és deixar d’ingressar fins a 10 milions d’euros, que es poden pal·liar amb el que a hores d’ara encara són incerteses. “Ens correspondrien prop de 39 milions d’euros de l’Estat” provinents de la llei reguladora d’hisendes locals. Ara bé, com explica Fortuny, “les aportacions dependen en bona part del consum registrat en diferents articles i en l’IVA recaptat en cadascun dels municipis. I si tenim en compte que el PIB tindrà una caiguda d’aproximadament el 12%, el que comporta una regressió del consum generalitada, nosaltres també podríem acabar tenint una reducció de les previsions del mateix percentatge”. A més, encara està per definir “com s’utilitzen els 5.000 milions d’euros que el govern central oferia als consistoris que cedissin el seu remanent. Al final no es farà, com ja se sap, però no ha quedat clar quin és el mecanisme de repartiment. En tot cas a nosaltres per població ens correspondrien entre 12 i 15 milions d’euros”, comentava el conseller.

J.S.