.

Imatges que sortiran al documental: El rei Carnestoltes IV. 1985 (autor: Cine Foto Vallvé / AHCT)

Imatges que sortiran al documental: Rua pels carrers de Tarragona. 1983 (autor: Chinchilla / AHCT)

Amb motiu de la celebració del 40è aniversari del Carnaval de Tarragona i donat el consens que ja es va arribar el passat mes d’octubre del 2020 de la inviabilitat d’un carnaval amb actes multitudinaris al carrer, enguany l’Ajuntament vol aprofitar-lo per tal de documentar el Carnaval de la nostra ciutat. Així ho ha fet saber l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, als membres de la comissió consultiva de carnaval reunits aquest vespre, qui els ha avançat que “aquest carnaval quedarà en la memòria de tots i totes, perquè s’ha volgut posar en valor el que representa aquesta festa per tots nosaltres amb un documental que fa un repàs històric del passat i del present i un projecte pedagògic que quedarà per al futur”.

Així doncs, d’una banda ja s’ha posat en marxa la producció d’un documental “per tal de donar veu a la feina duta a terme per una part molt important i molt diversa dels tarragonins i tarragonines durant aquestes quatre dècades” segons ha volgut manifestar l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui també ha volgut afegir que “entre tots hem fomentat i fet créixer un important teixit associatiu molt consolidat en els anys que s’ha anat fent gran i fa perdurable aquesta festa”.

Entrevista a Eduard Álvarez, membre de la comparsa Cayo Largo (autor: Morris Produccions)

El documental, que ja s’està elaborant amb la recopilació d’imatges antigues i la col·laboració de l’Arxiu municipal i s’estan duent a terme entrevistes a diferents testimonis que son els principals protagonistes; es podrà veure per Tac12, a través de les xarxes socials municipals i si la pandèmia ho permet es podrà veure també al Teatre Tarragona; ens explica la història del Carnaval de Tarragona i dels canvis que ha experimentat en aquests 40 anys. Així mateix, com ha sabut mantenir la convivència entre la part més satírica i la de lluïment. En definitiva, es un recull d’experiències d’aquests anys donant protagonisme a totes aquelles persones i entitats que han fet que el Carnaval de Tarragona sigui un dels més ben considerats de Catalunya. Es divideix en 9 capítols: Ninots; Vella Quaresma; Vetlla, Enterrament i testament; Sàtira; Carnaval Gastronòmic; Seqüència Ritual; Rues; Disfressa d’Or.

Entrevista a Joan Rioné, col·labora amb projectes familiars i pedagògics (autor: Morris Produccions)

Paral·lelament al documental, també s’està treballant per oferir un projecte pedagògic a les escoles de la ciutat, sobre la història i el llegat del carnaval tarragoní. Tot i que cada any les comparses del Rei i la Concubina visiten les escoles, i fins i tot algunes d’elles, també participen de la Rueta infantil que es fa el divendres de Carnaval; fins ara no s’havia elaborat cap material didàctic i explicatiu. Per a resoldre aquesta mancança s’està elaborant una carpeta amb personatges i moments del Carnaval acompanyats de propostes didàctiques. Aquesta documentació es repartirà properament a tots els centres d’ensenyament de Tarragona. 

Una altra de les propostes que s’està treballant per tal de poder dur a terme enguany, és la producció d’una exposició que molt probablement comptarà amb l’exhibició de vestits, guardons i imatges que han quedat per al record. Aquesta activitat programada i d’altres, es donaran a conèixer de manera conjunta properament.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */