TOTS 21

Foto de l'ofrena floral de la Diada de Tarragona

Foto de l’ofrena floral de la Diada de Tarragona

La pluja ha estat la protagonista aquest any de la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Tarragona, dins els actes de la Diada a la ciutat. Davant l’absència de l’alcalde, Pau Ricomà, pel traspàs de la seva mare, la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill (En Comú Podem) i el portaveu del govern, Xavier Puig (ERC), han estat els encarregats de pronunciar el parlament institucional, en què han apel·lat a un projecte de Catalunya “plural i de convivència”. ERC també ha aprofitat per reivindicar l’1 d’Octubre, el dret d’autodeterminació i els “presos polítics i exiliats”.
A més, els republicans s’han mostrat convençuts que la sentència del judici del procés “no apagarà l’anhel de llibertat i de justícia, sinó que li donarà una força renovada”.
Un intens aiguat ha deslluït aquest dimecres al matí la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova ubicat al passeig marítim de Tarragona. Enguany l’acte no ha arrencat amb l’actuació de la Unió Musical de Tarragona i ho ha fet directament amb el parlament institucional que han fet, de forma compartida i a viva veu, la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill, i el portaveu del govern, Xavier Puig. L’alcalde, Pau Ricomà, no hi ha assistit perquè dimarts va morir la seva mare, Assumpció Vallhonrat.

La regidora d’En Comú Podem s’ha mostrat orgullosa de celebrar la Diada i ha cridat a mantenir-ne el sentit. “No ha de ser una rememoració recurrent ni nostàlgica de fites heroiques pretèrites, sinó una reafirmació del nostre compromís polític amb la llibertat, la democràcia, la convivència, la justícia social i el benestar”, ha assenyalat.Aguilar-Cunill ha constatat que Catalunya “mai no ha sigut tan diversa com ho és ara” i n’ha destacat que és “un poble amb voluntat d’acollida”. “Hem estat i com una ciutat d’acollida, on els múltiples accents hi tenen cabuda”, ha afegit. A més, la regidora ha recordat que, després d’una “forta crisi econòmica”, els ciutadans van aconseguir reivindicar-se com a societat el 15-M, “omplint de dignitat les places”.

Per la seva banda, el regidor d’ERC Xavier Puig ha començat la seva intervenció amb una referència al referèndum. “L’1 d’Octubre vam omplir i defensar els col·legis electorals com mai abans no s’havia vist; vam patir a la nostra carn la violència i la repressió com molts altres conciutadans del país”, ha dit. Alhora, s’ha mostrat convençut que la sentència “al judici polític al govern de Catalunya” reforçarà l’anhel de justícia i de llibertat.

Puig també ha fet un reconeixement “a les persones preses i exiliades polítiques pel seu sacrifici” i ha recordat que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell es troba reclosa a Mas d’Enric. “Ens correspon a nosaltres demostrar que elles i ells no son grans d’una sembra que cau en terra erma, sinó la llavor de la llibertat que entre tots i totes farem florir”, ha manifestat.

Finalment, el portaveu municipal ha reivindicat que defensen un projecte de convivència. “Un projecte que ha de comptar amb tothom, perquè només comptant amb tothom podrem ser allò que volem ser: un poble plural, fratern amb els altres pobles i lliure de decidir el seu futur”.

Els parlaments han donat pas a les ofrenes d’una quarantena d’entitats, institucions, sindicats i partits polítics -tret del PP i Cs, que no han participat de l’acte-. A banda de les posicions polítiques manifestades pel govern, la pluja i una afluència de públic minvada han restat caràcter reivindicatiu a l’acte. A diferència dels darrers anys no s’han llençat proclames independentistes ni hi hagut xiulets o escridassades. Només algunes ofrenes han tornat a tenir el color groc i l’estelada com a protagonistes. Sense els tradicionals pilars de les colles castelleres, el Cor Gregal ha tancat l’acte amb la interpretació del Cant dels Segadors.

ACN. Roger Segura