.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el president del Nàstic, Josep Maria Andreu, i el responsable de l’organització, Juanjo Rovira, en la roda de premsa d’aquest dimarts.

Un projecte cuinat des del Nàstic, nascut a Tarragona i que ha acabat tenint ressò estatal. Aquesta setmana el Nou Estadi i les instal·lacions del Futbol Salou acolliran la segona jornada de LaLiga Genuine, un format presentat el març del 2016 per l’entitat grana a LaLiga hípermercalitzada consistent en crear una competició per als clubs associats on participessin jugadors amb discapacitats intel·lectuals. L’objectiu no era tan competitiu, que també, sinó traslladar a la societat el ferm compromís del futbol professional amb la diversitat i la inclusió.

La idea va ser acollida “amb entusiasme” i a hores d’ara ja hi ha 18 equips compromesos. Així ho explicava el president del Nàstic, Josep Maria Andreu, durant la roda de premsa de presentació de la segona fase a disputar al territori des del 19 fins al 21 de gener. El Nou Estadi serà l’escenari d’inauguració d’aquesta iniciativa, que desplaçarà gairebé mil persones entre jugadors, tècnics i acompanyants. “Serà a les 20.00 hores del dia 19 i estarà oberta a tothom que vulgui. Tenim previst ubicar a la gent a la zona de tribuna”, explicava Andreu. La resta de partits es disputaran en format de futbol 8 (set més el porter) durant els dos dies següents.

Horaris dels partits

El Nàstic s’enfrontarà dissabte a l’Osasuna (12.00 hores) i al Depor (18.00 hores), i diumenge contra el Còrdova (11.00 hores). Ho farà a les instal·lacions del Futbol Salou “perquè pel format de competició necessitem tres camps de futbol set en unes dates on, a més, la Lliga està en plena competició”, explicava Juanjo Rovira, el tortosí responsable de l’empresa encarregada de l’organització de l’esdeveniment. El propòsit és millorar la logística de Vila-real, seu de la primera fase el passat mes d’octubre. “Llavors hi va haver dificultats perquè els equips s’allotjaven a Marina d’Or i calia fer trajectes de fins a 45 minuts per arribar als camps. Ara, gràcies a la col·laboració de la Fundació Port Aventura, tots els jugadors estaran en un mateix hotel”, afegia.

Ciutat Esportiva del Nàstic

La qüestió ha donat peu per parlar sobre la futura Ciutat Esportiva del Nàstic. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha confirmat l’existència “d’un acord total amb el Nàstic” pendent només de “disponibilitat i recursos”. Andreu ha recordat que la intenció és aixecar aquesta peça bàsica per al club en els terrenys habilitats temporalment com aparcament de l’Anella Mediterrània de cara als Jocs d’aquest estiu. La parcel·la, situada a tocar de la T-11, “serà traspassada al Nàstic en format de cessió per part de l’Ajuntament i serà el club el que assumirà completament el cost de les obres”, afirmava el president grana. “Ens cal com més aviat millor per poder desplaçar-hi el futbol base i els entrenaments del primer equip, que ara com ara té moltes dificultats”, reconeixia, esperant de pas que “la següent edició de la LaLiga Genuine ja la puguem disputar en aquestes instal·lacions”. La previsió és aixecar-hi tres camps de futbol set i dos més de mides reglamentàries, un dels quals amb gespa artificial i l’altre de gespa natural.

Seu permanent

De fet, l’èxit d’aquest projecte anima el Nàstic a ser seu permanent de les futures edicions. Convençut que “l’any vinent els 42 equips que formen part de la Lliga Professional” crearan els seus propis equips (“L’Alabès ja va anunciar la setmana passada que s’incorporava a la lliga Genuine), Andreu ha desvelat que també hi ha diferents ciutats que han presentat candidatura per acollir el projecte de cara a l’any vinent. “Som els impulsors i ens agradaria que Tarragona repetís cada any com a seu”, ha refermat un president “orgullós del nostre equip. Són uns xavals extraordinaris que entrenen cada setmana amb el suport del s entrenadors i monitors que els fan costat”. Tots ells assistiran, un cop acabada la cerimònia de lliurament de premis, al derbi que enfrontarà diumenge a les 18.00 hores Nàstic i Reus. Un partit en el qual els granes deixaran de ser-ho per una vegada i vestiran amb la tercera equipació, que reprodueix la bandera de Tarragona i per la qual ja disposen del permís de LaLiga i la federació.

Pel que fa al format estrictament competitiu, en aquesta segona fase (en quedaran dues més amb Mallorca i Vigo com a protagonistes) els equips estan enquadrats en cinc grups distingits per una paraula que vol refermar els valors de la competició (‘Emoció’, ‘Respecte’, ‘Amistat’, ‘Companyonia’ i ‘Il·lusió’) i té dos sistemes de puntuació. Un de caràcter estrictament esportiu, perquè els jugadors tenen ambició de guanyar, i una altra de fair-play. “D’aquesta manera fem que tots els equips tinguin oportunitats de destacar en alguna de les dues categories”, explicava Rovira posant com a exemple el Còrdova. L’equip andalús és a la cua de classificació en resultats però lidera la del bon faire.

“El Nàstic ha escrit pàgines de la nostra història extraordinàries”, comentava Ballesteros. “I la posada en marxa de LaLiga Genuine és una d’elles. Una iniciativa que no és fàcil, perquè tot mereixent-ho no obrirà informatius de televisió ni pàgines de diaris esportius. Però té el mèrit de fer que l’esport arribi a tothom, independentment de les condicions de les persones, i fer que visquin el Nàstic”, rematava un alcalde satisfet pel caràcter “pioner” del projecte grana.

J.S.