.

Els treballadors del servei de la brossa de Tarragona i altres ciutadans, en la sessió plenària de l’Ajuntament. Foto: Neus Bertola

Aquest divendres, quan finalitza el contracte de la brossa vigent des de fa 22 anys, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat la nova licitació del contracte, un contracte que ja s’havia licitat l’últim trimestre del 2022 i va quedar desert.

L’alcalde ha hagut de fer valer el seu vot de qualitat  per decantar el resultat, després de rebre tretze vots a favor i tretze en contra. El ple ha estat marcat per la tensió contínua entre portaveus i també entre la trentena de persones que hi han assistit al Palau Firal i de Congressos. La Guàrdia Urbana ha expulsat tres d’elles per interrompre la sessió.

En aquesta segona licitació es manté la filosofia, però s’estableixen canvis econòmics per fer front a la inflació i increments de preus i alhora recull els eixos principals resultants del procés participatiu de neteja.

Els principals canvis realitzats han estat un increment des del primer any dels recursos per a la recollida selectiva, un increment del percentatge de despeses generals; una més llarga amortització de les obres del parc de maquinària municipal i finalment, també s’allarga la vigència del contracte a 10 anys, en comptes de 9; així com la incorporació del servei de platges amb el servei de neteja per tal d’optimitzar recursos.

Aquesta nova licitació ha passat tots els tràmits legalment establerts com l’aprovació de l’estructura de costos pel plenari de 27 de gener del 2023, la informació pública dels costos, l’informe favorable del Comitè de Preus de  la Junta de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya i l’informe favorable de la intervenció municipal.

Després de 22 anys sense un contracte totalment nou, resulta estratègic iniciar aquest nou procediment per tal d’obtenir uns nous serveis més adequats a la realitat urbanística i social del municipi i a les necessitats de neteja actuals. Mentre això no es resolgui l’empresa actual continuarà treballant, en règim de continuïtat.

Segons la regidora de Contractació de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Vidal, aquest són alguns dels aspectes que van plantejar les prop de 3.000 persones que van formar part del procés participatiu al voltant del servei de neteja.

Durant la seva intervenció, Vidal ha agraït al líder de Junts per Catalunya, Jordi Sendra, que hagi respectat la seva “voluntat, feina i independència” en la votació de la nova licitació, ja que el cap de llista s’ha mostrat públicament en contra del nou contracte de la brossa. La regidora, que és la número dos del partit, hi ha votat a favor.

Per la seva banda, portaveu d’En Comú Podem al consistori, Àngels Pérez, ha defensat que “Tarragona es mereix un contracte nou que netegi la ciutat i tingui en compte els seus treballadors”. “Vint-i-dos anys de vergonya”, ha denunciat Pérez, qui lamenta que des del 2002 la ciutat hagi tingut “un contracte obsolet i un reguitzell de pròrrogues de les quals no poden estar orgullosos, ni treure pit, ni criticar, ni posar pals a les rodes, perquè el resultat de tot plegat és insatisfactori per a la ciutadania”.

Pel que fa a la portaveu de PSC, Sandra Ramos, ha criticat que la nova licitació hagi passat pel plenari municipal el mateix dia que s’acabava l’actual contracte i a un mes vista de les eleccions municipals.

Tensió entre regidors i veïns

En el plenari d’aquest divendres s’han viscut moments de tensió entre els portaveus dels partits de l’oposició i els dels grups que formen part de l’equip de govern. Una situació tensa que s’ha agreujat amb l’arribada d’una trentena de persones de diferents col·lectius de la ciutat.

Crits i llançament de papers

Els primers a aixecar la veu han estat els membres de la Plataforma Pro-Llevant, els quals han tornat a mostrar el seu desacord envers el projecte de la Generalitat de transformar l’antiga Ciutat de Repòs i Vacances en un alberg. Enmig del plenari, han començat a llençar papers i alguns dels portaveus han escridassat a l’alcalde. Finalment, Ricomà ha demanat a la Guàrdia Urbana que expulsés a tres persones. Entre elles, l’exregidor del PP a l’Ajuntament de Tarragona, Joan Vallvé.

Antiracistes

Paral·lelament, la plataforma Sos Racisme ha clamat consignes com “fora els racistes dels nostres barris” i han protestat amb pancartes. Els treballadors de la neteja han estat l’últim també han protagonitzat un moment de tensió quan s’ha aprovat la nova licitació del contracte de la brossa. “No acabarà així”, li ha recriminat el president del comitè d’empresa, Ángel Martín, a l’alcalde Pau Ricomà.

Martín ja ha anunciat que impugnaran la nova licitació amb la voluntat que “s’aturi d’una vegada”. Des del comitè denuncien que no pot ser que sigui l’alcalde qui acabi decidint un “contracte tan important per a la ciutat”.
En la sessió plenària també s’ha aprovat el Pla Local de Cooperació, el Pla Estratègic de Centres Civils, així com el reglament de la Taula Local d’Infància i Adolescència de Tarragona.

Redacció / ACN