.

El ple de l’Ajuntament de Tarragona, amb els regidors de la CUP en primer terme. Foto: Roger Segura

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat inicialment aquest divendres el mapa de capacitat acústica, una eina de gestió del soroll ambiental en les diferents zones del municipi. Ara el document s’exposarà al públic durant un termini d’un any perquè s’hi puguin fer al·legacions i, un cop superada aquesta fase, s’haurà d’aprovar de forma definitiva perquè entri en vigor. Aleshores quedaran regulats oficialment els valors límit aplicables pel que fa a la protecció contra la contaminació acústica. La mesura ha comptat amb el suport de tots els grups municipals tret d’ERC i la CUP, que s’han abstingut. Les formacions s’han felicitat per haver desencallat el mapa, malgrat el retard de 13 anys que acumula. I és que, malgrat que aquest document és obligatori des del 2005, Tarragona és l’única capital catalana que encara no en disposa.

El mapa estableix els límits d’immissió sonora en les diferents zones del municipi en diverses franges del dia tenint en compte els usos del sòl que figuren al Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Durant l’any passat es van realitzar diverses tasques per conèixer la situació acústica del territori i caracteritzar el soroll existent a la ciutat. Entre d’altres aspectes, es va recollir informació corresponent a les infraestructures que discorren per la ciutat i es van efectuar mesuraments acústics en diverses zones.

Amb la informació recollida s’ha realitzat una cartografia sonora aproximada de la ciutat, un mapa de soroll, corresponent als diferents períodes horaris. En base a aquesta informació i als usos del sòl definits al POUM, s’ha classificat la ciutat en zones acústiques de sensibilitat acústica alta, mitja i baixa. Un cop definits els dos mapes es va realitzar un creuament de les dades dels dos documents per tal d’elaborar el mapa de superacions acústiques de la ciutat. En resum, l’estudi inclou el mapa de soroll de Tarragona, el mapa de capacitat acústica i el mapa de superacions estimades.

Després que el Plenari aprovi el document, s’exposarà al públic per si es presenten al·legacions i, una vegada aquestes estiguin resoltes, caldrà aprovar-lo definitivament perquè entri en vigor. El regidor de Territori, Josep Maria Milà, ha manifestat que el mapa de capacitat acústica serà una guia del model acústic que s’ha de seguir en cada zona de la ciutat i permetrà adoptar les mesures adients i correctores per tal que no se superin els límits establerts.

El portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, ha aprofitat el debat per exposar “la inquietud dels veïns del Parc Francolí perquè la seva zona no està inclosa dins de l’espai d’alt  risc del pla”, tenint en compte especialment la presència “de l’Escola Tarragona” i la distància amb l’A-7. “Emplaçaria a tenir cura d’aquesta petició per donar la sensació que hi ha zones que es poden quedar excloses del pla”.

Per la seva banda el democristià Josep Maria Prats ha ‘felicitat’ amb ironia Milà per disposar del pla “13 anys després del queens obligava la llei. Ara finalment el tenim i haurem de tenir en comptes els llocs destinats als músics per tocar al carrer, els espais d’oci i com combinar-ho amb el descans dels veïns”. “Esperem no haver de trigar 13 anys més en veure’l implementat perquè si no no servirà per a res”, aprofitava per etzibar l’ecosocialista Arga Sentís.

Roger Segura – ACN