.

.

TOTS 21

La tempesta i els seus efectes des de la perspectiva del Port de Tarragona. Foto: Twitter Josep M Cruset / Port

Els forts aiguats que pateix el territori han deixat empremta destructiva a diversos municipis. L’Estació Meteorològica Automàtica de Tarragona ha enregistrat 40,5 litres per metre quadrat en 30 minuts. Davant de la previsió meteorològica, l’Ajuntament ha activat aquest migdia el Pla d’Actuació Municipal en fase d’alerta pel risc d’inundacions. S’han tallat els accessos a la platja de l’Arrabassada i al Serrallo (veure vídeo superior), on els operaris s’afanyaven a netejar el pont del barri marítim que s’ha inundat. També s’han tallat tres carrers del polígon industrial Francolí, la rambla de Ponent del barri de Campclar i els ponts d’accés al centre comercial Carrefour de les Gavarres. En aquest punt, dos vehicles han quedat atrapats, però sense que els seus conductors en resultessin ferit.

Segons fonts municipals, ja s’ha precedit a retirar els cotxes atrapats al pont subterrani d’accés al centre comercial. Des del consistori, també s’ha indicat que fins ara no hi ha hagut cap incidència remarcable, més enllà d’algun arbre caigut i un petit despreniment de la façana d’un habitatge del carrer Sant Pere al barri del Serrallo.

La Conselleria de Protecció Civil de l’Ajuntament recomana a la població evitar baixar a soterranis o al garatge, demana circular preferentment per les rutes principals i les autopistes, així com moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat durant la conducció. També recomana allunyar-se i no travessar rieres, torrents, passos soterranis o zones inundables, entre altres consells.

 

Tarragona activa un dispositiu especial adreçat als sensesostre

Tarragona també ha activat un dispositiu especial adreçat als sensesostre. L’Institut Municipal de Serveis Socials, la Guàrdia Urbana, Protecció Civil i Creu Roja han posat en marxa un dispositiu conjunt en previsió del risc d’inundacions i fortes pluges per tal de protegir la salut i la integritat física de les persones sense sostre que es detectin a la via pública.

Segons informen fonts municipals, el dispositiu especial de reallotjament informarà i oferirà a totes aquestes persones allotjament a cobert a partir de les diferents alternatives que l’IMSST posa a disposició i, en cas que algú no vulgui ser allotjat, se li facilitaran mantes i aliments calents.

Tanmateix, el protocol Iglú, que depèn de la Generalitat de Catalunya, està previst que s’activi pròpiament el proper dia 1 de desembre en coordinació amb tots els serveis que ja s’activen des d’aquest dimarts a la ciutat.

Rescat d’un conductor a Reus

Els Bombers, juntament amb la Guàrdia Urbana de Reus, han hagut de rescatar un conductor que ha quedat atrapat amb el cotxe per l’acumulació d’aigua al pont d’accés a Mas Abelló. El vídeo ha estat penjat per Mn Raquel al Facebook ‘Que està passant a Reus’.

Probable esclafit a l’IRTA

D’altra banda, a l’àrea de l’IRTA de Mas Bové, a la carretera de Reus a Constantí (on el registre de pluviometria ha estat de 38,5 litres per metre quadrat), la totalitat de les teulades de les zones d’aparcament de l’institut (que donen cobertura a una seixantena de cotxes) han cedit cap a les 15:00 hores sobre la zona d’estacionament afectant diversos vehicles fruit probablement d’un esclafit.

Imatges de l’estacionament de l’IRTA de Mas Bové. Foto: Cedida

Els Bombers rescaten un conductor que havia quedat atrapat per l’aigua sota un pont al Vendrell

Els Bombers de la Generalitat han rescatat un conductor que havia quedat atrapat per l’aigua sota un pont al Vendrell. Els fets han tingut lloc aquest dilluns a la tarda, cap a dos quarts de sis. Ha estat una de les actuacions que el cos d’emergències ha hagut de fer a causa del temporal de pluja i vent.

Ensurt a Santa Bàrbara amb la crescuda del barranc de matinada

L’aigua baixant per un carrer del centre de Santa Bàrbara. Foto: Anna Ferràs

Les fortes tempestes, que s’han iniciat a les Terres de l’Ebre per desplaçar-se posteriorment al Camp de Tarragona, han deixat acumulacions de més de 100 litres per metre quadrats en molts municipis de les comarques del sud. Santa Bàrbara, al Montsià, ha estat un dels municipis més afectats. L’ensurt ha estat gran de matinada a quan el barranc ha començat a travessar el poble amb més d’un metre d’aigua. S’han inundat magatzems i baixos de cases i establiments i l’aigua s’ha endut i ha malmès alguns vehicles. També s’han desbordat barrancs i s’han patit inundacions a altres poblacions, com Tortosa, on ha estat tallada  la C-12.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut prop de 150 trucades, més d’un centenar al Baix Ebre i al Montsià, i els Bombers han atès una quarantena d’avisos.

El temporal torna a deixar les Salines de la Trinitat sense accés per la barra del Trabucador

El temporal ha tornat a deixar les Salines de la Trinitat sense accés per la barra del Trabucador. El fort onatge fa que sigui impossible entrar-hi amb tractor o camió i en les properes hores, quan la mar recuperi la calma, s’avaluarà l’estat de la barra. Els treballadors d’Infosa que han fet el torn de nit fins a les sis de la matinada han hagut de tornar a casa en barca, segons ha explicat a l’ACN el seu director industrial, Manel Salvadó. L’empresa ha decidit que els empleats que els havien de rellevar, avui no anessin a treballar. Està previst que demà ho facin en vaixell. Salvadó ha apuntat que a les salines hi han caigut 175 l/m2 i ha confiat que els aiguats no es reprenguin en les properes hores.

Afectacions a la xarxa viària

A les 16:50 hores, des del Servei Català de Trànsit s’informava de les següents afectacions a la xarxa viària de la demarcació de Tarragona:

  • Tallada l’N-340a a Tarragona per inundacions
  • T-734 a Masroig per esllavissades
  • TP-3311 a la Galera per bassals d’aigua
  • Cal circular amb precaució per la TV-3421 a Roquetes

La sortida 34 de l’AP-7 a Constantí ha estat restringida per bassals d’aigua i ha provocat retencions a la T-11 a Tarragona (imatge). Aquesta incidència ja ha estat resolta. Foto: Trànsit

ACN / Redacció