.

Xerrada informativa a una seixantena de voluntaris aquest dissabte

Xerrada informativa a una seixantena de voluntaris aquest dissabte

Els Jocs Mediterranis de Tarragona 2017 necessiten un total d’uns 3.500 voluntaris tot i que l’objectiu és comptar amb una base de dades amb 5.000 persones. L’organització ja compta amb 1.400 que rebran formació general i específica segons les seves destinacions en alguna de les 11 àrees d’actuació establertes.

Al voltant de 100 persones han assistit aquest cap de setmana a les últimes dues xerrades informatives programades a l’Espai Tabacalera, que van començar a mitjans de 2013. S’han dut a terme més d’una dotzena i ja han passat per elles al voltant del mig miler d’ells. L’objectiu d’aquestes reunions és informar sobre els compromisos que cal adquirir per acabar sent voluntari o voluntària durant els Jocs, el procés formatiu que es durà a terme i el compromís de participació des d’ara fins el 2017.

La tasca dels voluntaris, un paper clau

Els jocs, amb una durada de deu dies, estan programats del 30 de juny al 9 de juliol de 2017 en 16 seus/municipis i comptaran amb 4.500 esportistes de 23 nacionalitats diferents, 1.000 jutges i representants de les Federacions Internacionals i el Comité Internacional dels Jocs, la cobertura de 1.000 periodistes d’arreu del món i més de 150.000 espectadors. És per aquest motiu que cal una bona organització i la tasca dels 3.500 voluntaris serà clau.

Entre les 11 àrees d’actuació hi ha l’atenció al públic, acreditacions, l’allotjament a la Vila Mediterrània per part dels esportistes, el màrqueting i promoció, tècnics esportius, l’àrea de premsa i comunicació, la de protocol i cerimònies, els serveis sanitaris, suport al voluntariat, àrea de transports i la de tecnologia.

Segons l’àrea a què cada voluntari vagi destinat, caldrà un tipus de formació o altra. En alguns casos molt general i en d’altres de més específica. Des de cursos sobre atenció al públic, classes d’anglès o eines de treball en equip, entre algunes. Està previst fer-ho en paquets/sessions de dues hores.

El director de l'Àrea d'Operacions i Esports, Ramon Pallejà, i la tècnica del Comitè Organitzador, Teresa Fuster

El director de l'Àrea d'Operacions i Esports, Ramon Pallejà, i la tècnica del Comitè Organitzador, Teresa Fuster

Gran implicació de la ciutadania

El calendari del pla de voluntariat va començar el procés de captació al 2013 que va servir també per calibrar el grau d’implicació de la ciutadania. El director de l’Àrea d’Operacions i Esports, Ramon Pallejà, i la tècnica del Comitè Organitzador, Teresa Fuster, expliquen que hi ha hagut una gran resposta per part de la ciutat de Tarragona i d’altres indrets amb la recepció de multitud de sol·licituds per ser voluntari i col·labrar d’una forma o altre, molts encara pendents. “Actualment s’ha parat la captació, ja que volem donar resposta i gestionar les inscripcions per garantir una bona atenció i anar en bon camí” diuen.

Actualment des del 2014 fins al 2016 està prevista la fase de formació a voluntaris que inclourà formació informativa, genèrica i complementària. Aquestes accions es complementaran amb una participació activa en esdeveniments a la ciutat i al territori com recentment amb la Mitja Marató per “agafar rodatge”.

Al 2016 es començaran a realitzar proves test i serà al mateix 2017 on es durà a terme la formació molt més especifica i l’assignació dels llocs de participació definitius.

Perfils de voluntari diversos

Tarragona 2017 comptarà amb perfils de voluntaris molt diversos a partir dels 16 anys en edats, sexe, nacionalitat, actitud i formació diferents. Alguns amb experiència en el voluntariat i d’altres sense. Els voluntaris són aptes a qualsevol tipus d’àrea d’actuació tot i que tenen llibertat per decidir i indicar en quina s’adapten millor en funció dels seus interessos, necessitats i capacitats. També hi haurà voluntaris experts amb capacitat de lideratge per dirigir grups de voluntaris que tindran una dedicació i formació major i voluntaris especialistes amb perfils universitaris com Turisme o els casos d’atenció sanitària, i que serviran com a pràctiques de carrera.

Els voluntaris rebran formació específica en funció de les actuacions que hagin de realitzar

Els voluntaris rebran formació específica en funció de les actuacions que hagin de realitzar

Palleja i Fuster expliquen que “correm el risc que en aquests tres anys alguns voluntaris es cansin o altres es perdin pel camí a la vegada que és temps suficient per garantir una bona preparació, formació i organització” comenten. En aquest sentit es demana que no s’abandoni l’acció voluntària després del compromís sense justificació, un tracte i actitud agradable, cordial i amable, respectar material, horaris i ser solidari i atent ajudant als companys, entre altres requisits.

Implicació i experiència personal entre els incentius

Preguntats per Tarragona21, alguns dels voluntaris al·leguen motius diversos per apuntar-se a participar. Alguns per “experiència personal i única”, altres per formar-se també en un àmbit específic que els interessa o fins i tot per treballar en equip i conèixer gent. Aquesta tasca també suposa implicar-se en una organització professional, la formació en diversos sectors, currículum i valors com responsabilitat i lleialtat a la pròpia ciutat, autoestima, ocupació, etc.

Entre les inquietuds, a la reunió alguns es mostraven preocupats per no saber d’aquí a tres anys quina disponibilitat tindran, si es pot fer formació virtual o quins cursos i sessions fer si fins a l’any dels jocs no quedaran assignades les àrees. Els tècnics explicaven que s’estudia fer formació virtual donat que hi ha voluntaris d’altres indrets, que el grau d’implicació anirà en funció de les possibilitats i disponibilitat de cadascú tingui en aquell període i que el repartiment es farà tenint en compte els interessos escollits i la formació en relació rebuda.

Pots fer-te voluntari en -aquest enllaç-

-Adrià Recasens-

/* JS para menú plegable móvil Divi */