.

El Festival Tarraco Viva s’acomiada avui amb l’acte de cloenda obert al públic ‘Un futur millor. Història i arqueologia per a tothom’. Des de les 18 hores al Camp de Mart, es recolliran les reflexions més importants sorgides d’aquesta edició i es podrà donar primera ullada a la que serà la XXV edició. Una cita que servirà per buscar respostes al paper que pot i ha de jugar el patrimoni històric en la creació d’un futur millor per a tots.

FIns llavors, encara podeu gaudir d’una programació que dona per fer el darrer tast. Us en deixem una selecció:

ROMANI, ERRATA CORRIGE. AJUDA’NS A FER UNA PEL·LÍCULA AMB SENY! Taller a càrrec d’ANS Educació. Fòrum de la Colònia. A partir de les 11:00 hores. Preu de l’entrada: 2 euros. Només les nenes i nens participants han de pagar l’entrada. La resta de la família acompanya al participant.

Activitat per a les famílies en forma d’un taller que ens endinsa en el món de la investigació, la restauració i la divulgació històrica, que son peus fonamentals de les ciències socials. A través d’aquesta activitat teatralitzada d’una hora de durada es pretén que els més petits coneguin els oficis i les tasques que hi ha darrere de totes les produccions de sèries, videojocs o pel·lícules que veuen sovint.

Un director de cinema els acompanyarà en dos petits tallers d’investigació i restauració d’elements romans que els serviran després per poder rodar una pel·lícula. Durant l’activitat hauran de superar proves amb l’ajuda de les seves famílies, amb l’objectiu final de vestir-se com un romà o una romana autèntics de Tàrraco.

LA DESCOBERTA DE POMPEIA. EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC ROMÀ PER EXCEL·LÈNCIA. Xerrada amb imatges a càrrec de Miquel Blay  Antic Ajuntament. A partir de les 11:15 hores. Preu de l’entrada: 2 euros

L’erupció del Vesuvi de l’any 79 ens ha permès conservar una ciutat romana pràcticament sencera. Pompeia constitueix probablement el jaciment arqueològic romà per excel·lència. Les primeres excavacions van tenir lloc el 1748, dirigides per Joaquín de Alcubierre, un enginyer militar espanyol a les ordres del rei de Nàpols i futur rei d’Espanya, Carles III. Des d’aleshores el jaciment ha estat excavat per arqueòlegs brillants com Giuseppe Fiorelli, que va racionalitzar les excavacions i va inventar el mètode dels motlles per desenterrar les víctimes, o l’etapa d’Amedeo Maiuri, que va dirigir les excavacions al jaciment des del 1924, en plena època feixista, fins als anys seixanta del segle passat. Actualment, Pompeia viu una nova etapa de grans excavacions i descobertes.

Després de la xerrada es podran observar les cinc reproduccions de peces corresponents a cinc grans descobertes arqueològiques, i que donen peu a petites històries que seran desvelades durant el festival.

  • L’Estendard d’Ur: guerra i pau fa més de quatre mil anys.
  • Cartes d’Amarna: conspiració i assassinat després de la mort de Tutankamon.
  • La petjada d’una tragèdia: un motllo d’una víctima desconeguda de Pompeia.
  • La Ilíada i l’Odissea, o com la literatura va inspirar la descoberta de Troia.
  • La pedra de Rosetta: la clau per llegir l’escriptura de l’antic Egipte.

LA MURALLA DE TÀRRACO. LA PRIMERA GRAN CONSTRUCCIÓ ROMANA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA. Itinerari amb recreació  a càrrec de Sptimani Seniores. Muralla (entrada per l’entrada de Muralles del Portal del Roser. A partir de els 12:00 hores. Presu de l’entrada: 3 euros

Farem una visita guiada per la muralla romana més antiga de la península Ibèrica amb el grup de reconstrucció històrica romana Septimani Seniores. Ensenyarem els basaments ciclopis remuntats per murs de carreus acuradament disposats en filades, les portelles tapiades, els recreixements de maçoneria, les torres quadrangulars, les esllavissades a la torre de Sant Magí o els caps esculpits als peus d’un relleu de la deessa Minerva. Amb aquesta visita us explicarem què va suposar la construcció de la muralla i com va haver d’adaptar-se a les necessitats d’una ciutat emergent, de castrum a civitas. A més, amb l’ajuda de diferents personatges, us mostrarem l’evolució de l’exèrcit romà, des de l’època republicana fins a finals de l’Imperi.

LA FONA BALEAR. APRÈN A FER LA TEVA PRÒPIA FONA. Taller a càrrec de Lluis Livermore – Federació de Tir amb fona-Unió excursionista de Menorca. Auditori del Camp de Mart. A partir de les 12:00 hores. Preu de l’entrada: 2 euros.

La fona (o bassetja) és un dels ginys més antics del món, amb un ús que està documentat a molts indrets del planeta. Està especialment vinculada a pobles dedicats a la pastura i a la caça, on pot cobrir múltiples necessitats. Els talaiòtics de Menorca, enrolats com a mercenaris en els exèrcits cartaginesos i romans, empraven la fona com una arma perillosa. Anaven a la batalla amb tres fones trenades amb espart o cànem: una de llarga distància fermada a la cintura, una de curta distància al cap o al coll i una d’abast intermedi a la mà.

Un dels millors tiradors del món mostrarà diverses tipologies de fona i de projectils, i ensenyarà a trenar una fona i a llançar amb la tècnica dels menorquins (pilotes de tennis).

EL PROYECTO ESCIPIÓN. UNA NOVEL·LA AMBIENTADA ENTRE TARRAGONA I TÀRRACO. A càrrec de Roberto Villarreal. Patronat de Turisme. A partir de les 12:45 hores.

La segona novel·la de Roberto Villarreal narra les aventures de Néstor Azcona, un jove aprenent de policia, en un poble costaner de Tarragona. Durant una ronda nocturna descobreix un assassinat brutal a l’antiga vil·la romana dels Munts. La víctima ha sigut decapitada i el cap enterrat entre les vísceres d’un animal. L’estrany ritual resulta encara més desconcertant quan només uns dies després el cos apareix crucificat al circ de Tarragona. Mentre els investigadors d’elit dels Mossos d’Esquadra sospiten d’una guerra oberta entre màfies, Azcona comença a veure-hi indicis de la possible implicació d’alguns membres de la IX Legio Hispana, un grup «professional» de reconstrucció històrica que reviu al segle xxi l’època daurada de l’exèrcit de la Roma imperial.

FRONTINUS, CURATOR AQUARUM. EL GESTOR DE LES AIGÜES DE ROMA VISITA TÀRRACO. Monòleg a càrrec de Jaume Martell – ITÍNERE. Col·labora:EMATSA. Muralles (entrada i sortida per l’entrada de Muralles del Portal del Roser) A partir de les 13:00 hores. Preu de l’entrada: 3 euros

Frontinus, curator aquarum de Roma, ens explica com gestionaven els romans el proveïment d’aigua de les ciutats i les grans obres d’enginyeria que van construir per a dur-ho a terme. Durant l’Imperi romà, el curator aquarum va ser el comissari responsable de la gestió i el manteniment del sistema d’abastament i la xarxa de distribució d’aigua a les ciutats romanes. A Roma, aquesta funció formava part de les tres grans curadories urbanes, juntament amb la d’obres públiques i la del clavegueram. El càrrec tenia una gran importància i responsabilitat. L’exercia un senador amb rang consular que era nomenat directament per l’emperador.

Redacció

 

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */