.

La consellera de Turisma, Pat Anton, la consellera de Cultura, Begoña Floria, i el director Magí Saritjol.

La consellera de Turisma, Pat Anton, la consellera de Cultura, Begoña Floria, i el director Magí Saritjol. Foto:Tarragona21

Si hagués nascut a Roma fa més de 2000 anys, viuríem en un Imperi, tindríem un esclau.I àmfores al pati plenes d’oli i vi. I una estàtua de marbre dedicada a mi

Com una cançó de Manel, Tarragona es transportarà a l’època romana a partir del pròxim quatre de maig i durant dues setmanes.

El Festival Tarraco Viva seguirà sota la influència del bimil·lenari d’August però abandonant el paper de l’emperador com a eix vertebral de la trobada. Segons ha afirmat la consellera de Cultura, Begoña Floria, Tarragona ha estat la ciutat que més a celebrat l’any August, al davant de ciutats com Roma o París.  La història d’August seguirà explicant-se tot i això al Festival però com un aspecte més a destacar.

El director del Tarraco Viva, Magí Saritjol ha assegurat que aquest any no fem un monogràfic de l’emperador. Ens ha semblat interessant acabar l’any August amb una reflexió final per parlar de la importància a la nostra època de l’emperador i de la vigència actual de la seva política. Hem d’explicar, com un polític fa 2000 anys sense els mitjans d’ara, en un territori més gran de la UE actual, va construir una civilització que encara té vigènciaSaritjol ha volgut també puntualitzar que la història ha de servir per entendre el present.

El Festival mantindrà també la seva aposta pel territori a Altafulla, Cambrils, Falset i Porrera. Salou n’ha quedat fora aquest any. La consellera de Turisme, Pat Anton, ha remarcat que Tarragona està vinculant el seu model turístic al mateix ADN de la ciutat.

Tarraco Viva té un pressupost de 340.000 euros, gràcies a l’aportació de diferents institucions entre aquestes la Generalitat que per primera vegada aposta per invertir en el pressupost del Festival. Segons els números de l’Ajuntament en les dues setmanes del Festival la ciutat rep un impacte econòmic de tres milions d’euros. Pel que fa al públic, la majoria de visitants provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona, visitants de l’estat i turistes del sud de frança, conca del Rhür, zona del lazi italià i nord americans de la costa est (majoritàriament professors amb alumnes).

La cloenda varia i es farà en un format nou de Diàlegs amb la història. Aquest any, Joaquín Ruiz de Arbulo, Joan Gomez Pallarès (president de l’ICAC), confrontar-los amb Xavier Bru de Sala, Victor Amela i Toni Puig.

Durant el Festival s’incorporen també els diàlegs entre personatges històrics, com per exemple (Marcial vs Juvenal) els dos van escriure sobre vida quotidiana i servirà per a parlar del dia a dia a la Tarraco romana. El diàleg es situarà amb la història de dos poetes que es troben a les latrines. Un diàleg entre prostitutes agafant les obres de Plaute per saber com es veia el món des de les capes menys afavorides de la societat, el diàleg entre dos legionaris que parlaran de les condicions de vida a l’exèrcit o un debat entre Líbia i August que parlaran de coses de família, seran alguns dels casos que el Festival vol apropar als seus visitants.

Des de l’organització s’ha apuntat que Tarraco Viva es programa en espais on hi ha pedra Romana per intentar recrear millor les situacions que ensenya el Festival. El recinte firal es potencia per tenir un espai referència pels visitants i un espai protegit de les inclemències meteorològiques.

Quim P.Casadesús

/* JS para menú plegable móvil Divi */