TARRAGONA 21

El festival Tarraco Viva entra avui en l’últim cap de setmana, que és també el més carregat d’actes. En aquest article, a Tarragona21 fem una selecció dels actes que creiem imprescindibles per endinsar-se en la cultura de la capital de la Tarraconensis, de l’imperi Romà, i dels seus vincles amb l’antiga Grècia.

 

1. Tàrraco rep l’emperador Adrià

ESPERANT L’EMPERADOR

Adrià i el paradís de Caius

La vil·la romana dels Munts, a tan sols dotze quilòmetres de la capital però lliure del seu xivarri, és, durant el segle ii, la residència d’un home culte, el polític de Tàrraco Caius Valerius Avitus. Resulta suggeridora la hipòtesi que l’emperador Adrià hauria pogut fer estada en aquesta vil·la l’hivern de l’any 122-123, quan va venir a Tàrraco a celebrar una assemblea excepcional amb els delegats de les tres províncies hispanes. L’activitat recrearà aquesta possibilitat i, a més d’esbrinar-ne els motius històrics, assistirem a una recepció en honor de l’emperador plena de simbolismes i ritualitat.

 

Horari

Divendres 26 21:30h Català

Dissabte 27 21:30h Castellà

Lloc: Muralles, espai Minerva. Entrada pel Portal del Roser

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Némesis

Entrada: 3 €

Inici: Portal del Roser

Duració aprox: 1 h

Activitat recomanada a partir de 12 anys.

 

2. Una història de pel·lícula amb titelles romans

GLADIUS I MEDULINA

Titelles romans

La peça narra la història de Medulina, esposa d’un ric senador que oblida el marit i els «bons costums» de Roma per a fugir amb el seu amant. L’amant en qüestió és un famós gladiador anomenat Gladius, «el Rave», un home fort com un bou però lleig com una cabra. Ja se sap… els braços dels gladiadors fan florir jacints! Abans de fugir, però, el marit se n’assabenta i ho intenta impedir per tots els mitjans, però els capricis de l’amor són impossibles d’aturar.

Gladius i Medulina és un espectacle de reconstrucció amb titelles romans sobre la base de textos de Juvenal, Plaute, farses atel·lanes i testimonis materials de titelles grecs antics.

Construcció dels titelles: Alex Manríquez

Policromia dels titelles: MV Arte

 

Horari

Divendres 26 19:30h Català

Dissabte 27 11:30h Català, 18:30h Català

Diumenge 28 11:30h Català

Lloc: Jardins del Camp de Mart

Tipus d’espectacle: Reconstrucció històrica

Participants: Alex Manríquez, Genovesa, Narratives Teatrals, MV ARTE

Entrada: Lliure i gratuïta, limitada a l’aforament de l’espai.

Duració aprox: 45 min

Activitat recomanada a partir de 10 anys

 

3. L’origen del teatre

THEATRON

Una aproximació als orígens del teatre occidental

«… En honor dels déus en les despietades mans dels quals hi ha el cel i l’infern, es van reunir els homes en l’ample cercle del teatre…»

«Vine, oh, musa, i entra aquí en els sagrats cors! Alegra’t amb el nostre càntic i contempla la munió del poble que s’assenta aquí per milers…»

Després d’una apassionant immersió en el món del teatre popular romà i reflexionant sobre els seus orígens, el fil conductor ens ha portat, sens dubte, a la Grècia clàssica, on, d’una banda, textos d’un valor literari, poètic i teatral i, de l’altra, un teatre popular, ens observen des de la distància i ens projecten una saviesa escènica que ha perdurat al llarg dels temps i que ens ha deixat un llistó de qualitat i creativitat difícil de superar, assentant les bases del que anomenem arts escèniques.

L’Aula de Teatre de la URV ofereix, a partir d’aquestes premisses, una reconstrucció del moment més apassionant del teatre clàssic, el pas del ritual al teatre com a tal, amb els seus personatges i la seva estructura escènica definida. Unes accions al voltant del déu Dionís i els seus ditirambes, una poesia lírica pròxima al concepte escènic, un cor que es reinventa a través del corifeu i que finalment es transforma en escena pura amb les grans tragèdies i les grans comèdies en escena. I, paral·lelament, un teatre popular emparat per la transgressió i el divertimento social. Que comenci el ritual, que comenci l’espectacle!

 

Horari

Divendres 19 22:00h Castellà

Dissabte 20 22:00h Castellà

Divendres 26 22:00h Castellà

Dissabte 27 22:00h Castellà

Lloc: Camp de Mart. Auditori

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Zona Zàlata – Aula Teatre URV

Entrada: 5 €

Duració aprox: 40 min

Activitat recomanada a partir de 14 anys.

 

4. Concert de música de la Grècia clàssica

MOϒΣΙΚΗ

L’art de les Muses

ΜΟϒΣΙΚΗ inclou la interpretació d’himnes cantats i peces instrumentals en llengua i notació musical gregues que daten d’entre el final del segle ii aC i el final del segle ii dC. La interpretació musical s’acompanya de breus explicacions sobre els instruments i els temes que s’interpreten, recitació de fragments literaris breus i projecció d’imatges.

El repertori comprèn fragments musicals conservats en suports epigràfics, papirològics i manuscrits. Inclou dos exemples d’himne vocal del tipus peà dedicats a Apol·lo (final del segle ii aC), la sèrie conservada dels himnes de Mesomedes de Creta (llibert citarista de l’emperador Adrià, segle ii dC), una cançó de banquet (skolion, datada del segle ii dC) i dues peces instrumentals que també daten del segle ii dC.

 

Horari

Divendres 26 22:15h

Lloc: Fòrum Provincial – Pretori romà. Sala del Sarcòfag

Tipus d’activitat: Concert

Participants: Arqueoescena

Entrada: Lliure i gratuïta, limitada a l’aforament de l’espai.

Duració aprox: 55 min

Activitat recomanada a partir de 12 anys.

 

5. Fes-te una màscara grega

MÀSCARES GREGUES

L’ús de màscares té el seu origen en els cultes dionisíacs en el teatre grec a partir del segle vi aC. Eren màscares molt expressives que els actors (generalment tres) es canviaven durant l’obra per a interpretar diferents personatges i les expressions facials de les quals s’acomodaven als diferents tipus d’obres, ja fossin tràgiques, còmiques o satíriques.

En aquest taller intentarem rescatar un aspecte important de la cultura i la religió grega modelant la nostra pròpia màscara i potser així, ocults al seu darrere, gaudirem de l’esperit que amaguen aquestes grans obres clàssiques.

L’ús de màscares té el seu origen en els cultes dionisíacs en el teatre grec a partir del segle vi aC. Eren màscares molt expressives que els actors (generalment tres) es canviaven durant l’obra per a interpretar diferents personatges i les expressions facials de les quals s’acomodaven als diferents tipus d’obres, ja fossin tràgiques, còmiques o satíriques.

En aquest taller intentarem rescatar un aspecte important de la cultura i la religió grega modelant la nostra pròpia màscara i potser així, ocults al seu darrere, gaudirem de l’esperit que amaguen aquestes grans obres clàssiques.

 

Horari

Divendres 26 19:00h Castellà

Dissabte 27 10:30h Castellà, 12:30h Castellà, 17:00h Castellà, 19:00h Castellà

Diumenge 28 10:30h Castellà, 12:30h Castellà

Lloc: Jardins del Camp de Mart

Participants: Sigillum

Tipus d’activitat: Taller

Entrada: 5 €

Duració aprox: 1 h 15 min

Activitat recomanada per a majors de 10 anys.

 

6. La Grècia que assaborien els romans

ARTÝMATA

Sabors grecs a Roma

Vi cuit, suc de silphium, sajolida, sèsam, natró, comí, sumac, mel, orenga, oxígaron, oxýmeli, coriandre, panses, mostassa… Tots es troben dins del llarg catàleg de saboritzants que alegraven les taules dels romans. Els grecs, que n’havien conegut molts arran dels viatges per les ribes del Mediterrani, els havien usat molt abans.

El món romà sempre va mirar Grècia com un lloc ambivalent: província conquerida però, alhora, font de cultura i d’art, de refinaments impensables a la capital: una civilització on les elits romanes s’emmirallaven.

La gastronomia no va ser una excepció a aquesta admiració. Famosos eren els cuiners grecs, que duien a la metròpoli una sofisticació i uns gustos desconeguts però brillants que van dur, en època d’Adrià, a un dels moments culminants de la cuina hel·lena a Occident.

 

Horari

Divendres 26 19:00h Català

Dissabte 27 11:00h Castellà, 13:00h Català, 17:00h Català, 19:00h Castellà

Diumenge 28 11:00h Català, 13:00h Castellà

Lloc: Jardins del Camp de Mart

Tipus d’activitat: Taller degustació

Participants: KuanUm! Gastronomía e historia

Entrada: 5 €

Duració aprox: 1 h

Activitat recomanada a partir de 7 anys.

 

7. Les lesions als primers Jocs Olímpics

ARS MEDICA IN OLYMPIIS

La medicina grega i l’olimpisme

Celebrats a la ciutat grega d’Olímpia, els jocs olímpics eren un esdeveniment que aglutinava religió, cultura i esport en honor dels déus de l’Olimp. Hi competien representants de diverses ciutats-Estat gregues. Hi participaven atletes lliures que es preparaven durant anys en els gimnasos. La llengua era el grec. S’hi celebraven competicions esportives, però també música, dansa, teatre…

Com ara, als metges «esportius» d’aquella època els corresponia el tractament i cura dels traumatismes que els competidors podien patir durant els jocs.

Podrem saber quina preparació física tenien els atletes i quines lesions s’esdevenien durant les competicions ―fractures, esquinços, luxacions, traumes toràcics i cranials…―, així com els diversos estris quirúrgics, ungüents i sistemes de reducció i immobilització que utilitzaven com a remei.

 

Horari

Dissabte 27 11:00h Català, 13:00h Castellà

Lloc: Antiga Audiència – Sala d’actes

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Dr. Miquel Sanchís, Thaleia

Entrada: 2 €

Duració aprox: 1 h

Activitat recomanada a partir de 7 anys.

 

8. Qui manava a l’antiga Tàrraco?

EL PODER DE ROMA

Governadors, procuradors, sacerdotesses i alcaldes a l’antiga Tàrraco

Al Pretori romà de Tàrraco, just a la planta baixa i al llarg d’una volta romana esplèndida, a l’anomenat criptopòrtic del Fòrum Provincial, els visitants es trobaran amb un conjunt de «pedrotes» damunt de peanyes amb cartel·les que documenten els seus continguts. Es tracta en la majoria dels casos de pedestals d’estàtues i algun altar funerari. La mateixa volta impressiona si considerem que és un fragment molt petit del que va ser en el seu moment. Tot plegat són restes arqueològiques de la gran construcció del Fòrum Provincial de Tàrraco. L’activitat que ens proposa el grup Projecte Phoenix ens desvetllarà qui eren els personatges d’aquests pedestals. Amb qui ens hauríem pogut trobar en aquest mateix lloc fa dos mil anys? Per què els habitants de Tàrraco van construir aquest immens monument, potser el més gran mai construït al nostre país?

 

Horari

Dissabte 27 11:00h Castellà, 12:00h Català, 13:00h Castellà

Lloc: Fòrum Provincial – Pretori romà. Sala Tecleta

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Projecte Phoenix

Entrada: 3 €

Duració aprox: 40 min

Activitat recomanada a partir de 12 anys.

 

9. Els temibles guerrers grecs

HOPLITES

Ciutadans en armes

Des de molt antic, Grècia va ser font de mercenaris. Individus que, impulsats per la necessitat, o l’ànsia de fama i riquesa, van formar contingents molt apreciats en tots els exèrcits d’Orient. Els exèrcits i les tècniques de combat dels grecs antics van canviar molt al llarg de la seva història, però, no obstant això, mai no van tenir veritables exèrcits professionals nacionals. Ni tan sols el cas espartà era un exèrcit professional en sentit estricte, sinó una casta de ciutadans, que descarregava tot el treball en classes inferiors sotmeses, mentre la seva única dedicació era la milícia, necessària per a mantenir el seu estatus.

Els exèrcits grecs estaven formats per milícies de ciutadans que s’equipaven i exercitaven pel seu compte per a la guerra, que formava part, amb massa freqüència, de la seva vida quotidiana.

L’hoplita, o ‘home armat’, pertanyia a la classe social i econòmica que tenia l’obligació, l’honor i els recursos per a proveir-se del costós armament, necessari per a formar en la falange, en defensa de la comunitat.

 

Horari

Dissabte 27 13:30h Castellà, 20:30h Castellà

Diumenge 28 13:30h Castellà

Lloc: Jardins del Camp de Mart

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Athenea Promakos

Entrada: Lliure i gratuïta, limitada a l’aforament de l’espai.

Duració aprox: 30 min

Activitat recomanada a partir de 10 anys

 

10. Monòlegs de Dionís, Vibia Sabina Augusta i Caius Juli Llàcer

Els monòlegs de recreació històrica són un element imprescindible de Tarraco Viva. Les novetats que podrem veure aquest cap de setmana són els monòlegs de o sobre el tirà Dionís I El Vell, l’arquitecte Caius Juli Llàcer, o l’esposa d’Adrià, Vibia Sabina Augusta. Consulta els horaris i llocs de cada monòleg fent clic en els enllaços.

 

11. La vida domèstica a l’antiga Grècia

L’OIKOS

Una casa a la Grècia clàssica

Presentació escenificada sobre la vida domèstica d’una família de classe mitjana de l’antiga Grècia. Una societat eminentment patriarcal com, en major o menor grau, totes les del seu temps, en la qual l’home, únic ciutadà amb plens drets, exercia tota la seva activitat a l’espai públic mentre delegava a la dona el govern i l’administració de l’espai privat de la llar familiar, oikos, paraula d’on procedeix l’actual terme economia.

Totes dues tasques es consideraven fonamentals per a la prosperitat i harmonia de la comunitat, però a part d’algunes manifestacions religioses, l’oikos era l’únic espai on la dona respectable podia exercir el seu protagonisme.

 

Horari

Dissabte 27 10:30h Castellà, 11:00h Castellà, 17:00h Castellà, 18:00h Castellà
Diumenge 28 10:30h Castellà, 11:00h Castellà

Lloc: Camp de Mart

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Athenea Promakhos

Accés Lliure i gratuït, limitat a l’aforament de l’espai.

Duració aprox: 30 min

Activitat recomanada a partir de 10 anys.

 

12. La traca final: El fòrum provincial

ACTE DE CLOENDA. EL GRAN FÒRUM PROVINCIAL DE TÀRRACO

Govern imperial i poder local a l’antiga Tàrraco

Al capdamunt del turó de Tàrraco, on actualment hi ha la Part Alta, els nostres avantpassats van aixecar el que segurament ha estat l’edifici públic més gran mai construït al nostre país, el Fòrum Provincial. Tres grans terrasses, el recinte de culte en l’espai superior, la gran plaça de representació al bell mig i, finalment, el circ tancant tota la construcció. En total, més de 100.000 m2 (dues vegades el Camp Nou).

Bastit a finals del segle i dC, durant la dinastia flàvia, la construcció d’aquest enorme conjunt d’edificis va significar el punt culminant de la monumentalització de la ciutat fundada pels escipions, elevada al rang de colònia per Juli Cèsar i capital de l’Imperi durant els dos anys en què hi va romandre l’emperador August. Les seves enormes dimensions, sumades als materials utilitzats —marbres i granits portats des de les pedreres imperials de Luni i Carrara, a Itàlia, d’Egipte i de l’actual Turquia—, van fer d’aquest monument una exaltació de la idea de civitas romana.

Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar destaquen que «la interpretació d’aquest enorme conjunt públic ha estat possible mitjançant l’estudi de nombrosos pedestals emparedats per tota la Part Alta de Tarragona, en els quals apareix sempre com a dedicant el Concilium Provinciae Hispaniae Citerioris, el Consell de la Província Hispània Citerior, de la qual Tàrraco era la capital. Es tractava d’una assemblea de notables de les principals ciutats de la província, colònies i municipis, que un cop l’any es reunien a Tàrraco per a celebrar les festes de culte imperial.

«Dins d’aquestes commemoracions, els membres del concilium ofrenaven estàtues als emperadors divinitzats i els seus entorns familiars, nomenaven sacerdots o flamines del culte imperial provincial i també homenatjaven membres de la mateixa assemblea pels seus mèrits; per exemple, haver encapçalat, a càrrec seu, delegacions davant l’emperador. També es premiaven funcionaris destacats, com un dels encarregats de l’arxiu del cens, l’estàtua del qual fou “col·locada entre les dels flamines”, un honor, sens dubte, excepcional.

«[…] La reunió anual permetia a aquestes elits urbanes de la província, arribades de totes les colònies i municipis, tractar els seus problemes comuns, essencialment fiscals i territorials. L’assemblea també actuava com un mecanisme de pressió: enviava ambaixades davant l’emperador, buscava la protecció de patrons influents i, fins i tot, amb motiu d’una assemblea excepcional convocada per Adrià l’any 123, no va dubtar a enfrontar-se directament amb el mateix emperador quan els va demanar noves lleves militars. Era, doncs, per damunt de tot, un eficaç mecanisme d’autorepresentació».(1)

Us proposem, mitjançant una ficció basada en allò que sabem, conèixer una mica millor el gran monument de l’antiga Tàrraco i un dels més impressionants de tot l’Imperi romà. La recreació intentarà esbrinar per què es va construir i, sobretot, qui el va impulsar. Una gran història que es teixeix sobre la base de dues realitats: les necessitats del govern imperial per a administrar la província més gran de l’Imperi i la influència social i econòmica de les elits locals.

Text extret del fascicle «El temple d’August i el Fòrum de la Província Hispània Citerior» (núm. 4) del col·leccionable Tàrraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió, editat per la revista Fet a Tarragona.

 

Horari

Diumenge 28 18:00h Català

Lloc: Palau de Congressos de Tarragona

Tipus d’activitat: Recreació històrica

Participants: Aula Arqueología URV, Digivisión, J.Ruiz de Arbulo, Ludi Scaenici, Magí Seritjol, Nemesis, Projecte Phoenix, SETOPAN, Thaleia

Entrada: 2 €

Duració aprox: 1 h

Activitat per a majors de 12 anys

 

Si és el primer cop que aneu a Tarraco Viva, esteu de sort: a banda dels actes nous, teniu una infinitat d’activitats per descobrir. Una de les imprescindibles és l’espectacle de gladiadors d’Ars Dimicandi, Munera Gladiadora, per la qual Tarragona21 ha regalat tres entrades dobles.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies