.

Magí Seritjol, Begoña Floria i Carles Sanz en la presentació del Festival. Foto:Tarragona21

Magí Seritjol, Begoña Floria i Carles Sanz en la presentació del Festival. Foto:Tarragona21

Quan el realisme i l’idealisme es toquen de molt a prop en el món antic poden sorgir imatges com els enterraments de romans a l’estil egipci i amb el déu Anubis, fill d’Osiris, com a protagonista, com a la pintura de Saqqara. Retrats que cerquen trobar aquella mirada viva després de la mort amb les imatges conegudes com els “retrats d’El Fayum”.

Tarragona es retrobarà amb l’Egipte sota el domini de l’Imperi Romà fugint de mapes mal pintats i d’estereotips de grandeses polítiques passades i se centrarà en el que va ser el moment de màxima esplendor econòmica d’Egipte. El viatge al Nil des del Mediterrani i des de la visió de Roma, ha de servir per convertir a Tarragona com l’aparador del món antic mediterrani en aquesta nova edició del Festival Tarraco Viva. En total seran 124 activitats de les quals 27 seran novetats. El Festival tindrà un pressupost de 300.000 euros i sota el títol “Roma i Egipte una fascinació mediterrània” es podrà gaudir a Tarragona del 15 al 29 de maig.

Es calcula que en els deu dies que dura el festival passaran per les diferents activitats de Tarraco Viva més de 100.000 persones en un model de turisme cultural que paeix els arguments a poc a poc segons ha explicat el director de Tarraco Viva, Magí Seritjo “Tarraco Viva ha de ser un esdeveniment amb un concepte Slow. La gent ha de marxar del festival conscient que ha gaudit de l’espectacle però també coneixent que han après una cosa nova. Un lloc tranquil que per anar als actes no t’has de barallar per entrar. El nostre és un model cultural i s’ha de degustar com si fos un bon vi”.

La tradicional posada en escena del Festival amb els debats i les recreacions històriques es veurà acompanyada aquest any de diferents novetats.  Seritjol ha explicat que el Festival com és habitual s’acompanyarà també de diferents tallers on per exemple en aquesta edició hi podrem trobar una mòmia que es podrà analitzar i interpretar al costat d’experts. Aquest cop per iniciar el Tarraco Viva es farà un acte inaugural amb un debat entre romanistes i egiptòlegs que debatran si va ser una trobada o una topada entre romans i egipcis. El Festival es tancarà amb un acte de cloenda en format debat i on es parlarà dels retrats d’El Fayum seguint la història d’un legionari romà i les cartes d’aquest a la seva família.

La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, ha afirmat que “Tarragona ha de ser un referent en l’explicació i interpretació del món clàssic més enllà de Roma”. L’aposta des de l’Ajuntament és clara per aquest Festival que serveix per posicionar a la ciutat en línia preferent en la interpretació d’aquest període històric. El Festival surt com és habitual els darrers anys de la ciutat i tindrà llocs de trobada a Altafulla, Cambrils, Constantí, El Priorat o Vila-rodona.

tarraco viva

Magí Seritjol aguanta una imitació d’un retrat d’El Fayum i Begoña Floria una reproducció del cap d’Anubis al costat Carles Sanz i darrere el cartell d’aquesta edició. Foto:Mauri

El cartell

El cartell és un símbol del qual es vol explicar aquest any. El déu Anubis que acompanya els morts en el seu pas al més enllà. És el que obre la porta de la ultravida a un personatge vestit amb roba romana. Un romà que es fa enterrar a la manera egípcia. Un militar romà que es fa pintar el retrat mortuori, retrat realista, retrat romà però per ser enterrat amb el procediment egipci. La dicotomia perfecta de dos grans imperis que es troben i conviuen dins del mediterrani.