.

L’espectacle recorrerà la Muralla per mostrar els rituals de l’Antiga Roma per a la fundació d’una ciutat

Imatge d’arxiu d’una edició de Tarraco Viva.

El coronavirus ha aixecat dubtes i interrogants arreu. En l’àmbit local, una de les més importants és no només quan se celebrarà Tarraco Viva, sinó en quin format. El setè tinent d’alcalde i conseller responsable de l’àrea de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha confirmat aquest divendres a Tarragona21 que la data de celebració d’aquest esdeveniment cultural de repercussió internacional “serà a principis d’octubre abans del canvi d’horari que s’ha de dur a terme aquell mateix mes” coincidint amb la matinada del 24 al 25. “D’aquesta manera tindrem garantida una hora més de sol de cara a aprofitar al màxim els espais a l’aire lliure”.

Pinedo assenyalava també que “estem treballant per poder fer la presentació del programa d’actes durant el mes de setembre”. Un guió híbrid, perquè “combinarà actes presencials amb telemàtics gairebé al 50%. El moment que ens toca viure ens obliga a adaptar-nos a les circumstàncies imposant no només una reducció del nombre d’actors de grups de recreació, sinó també d’aforament. Per això, també, apostarem per posar en funcionament altres espais” diferents als habitals “més oberts”.

L’edició d’enguany serà atíica per raons obvies, i no caldrà consultar els augurs per fer-ne una predicció. Però Pinedo afirma que també “serà molt atractiva. Es podrà presenciar des de casa i transmetre a Barcelona o Madrid. Tecnològicment ja estem preparats per poder-ho fer”.

Bona notícia a les obres de l’Amfiteatre

L’Amfiteatre, en tot cas, continuarà sent un personatge secundari. La bona notícia és que “s’han acabat les obres de reforçament del mur perimetral de l’amfiteatre. Falten només detalls, però aquest fase amb un pressupost de 40.000 euros “ja es pot donar per acabada”, explica Pinedo. No ha estat fàcil, perquè les obres es van iniciar poc abans del confinament i tot just a la sortida l’empresa encarregada de les obres va tenir dificultats per reincorporar-se dels ERO. En tot cas, “estem contents amb la seva feina perquè malgrat un petit retard ha complert”. Aquesta fase, complexa perquè tenia sota les bòvedes de l’amfiteatre, suposa la consolidació de les escales del Miracle i la seva disponibilitat per tornar-se a obrir el mes aviat possible, un cop rebuts els informes tècnics corresponents.

El que sí que queda pendent “esperem que per a finals d’enguany” són la resta d’obres necessàries per consolidar definitivament aquest icònic element patrimonial. És a dir, “assegurar l’ancoratge d’uns blocs de pedra situats a les graderies romanes excavades que hi ha risc que caiguin a l’arena, per la qual cosa hem demanat un estudi a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya perquè ens orientien sobre com actuar, i la Porta Triumphalis. En aquest darrer cas caldrà acondicionar l’accés a la sorra de l’amfiteatre i fer possible la recollida de les aigües pluvials per evitar inundacions”, rematava Pinedo.

(Seguirà ampliació)

J.S.