.

Trasllat del fèretre d'August a la pira funerària, al Camp de Mart romà

Tarraco Viva ha mort, visca Tarraco Viva! El festival més internacional de les nostres terres s’ha acomiadat amb una espectacular escenificació del funeral del primer emperador de Roma, Gai Octavi August, ‘prínceps’ i ‘pontifex maximus’, és a dir, emperador i ‘Papa’.

Quatre-centes persones han omplert el novedós escenari que s’ha muntat en aquesta edició a l’edifici annex del Palau Firal per reviure què va passar des del 19 d’agost de l’any 14 i els dies posteriors, és a dir, des del dia de la mort d’August, la processó del lloc on va finar fins a Roma i la cerimònia final de cremació del cos. Una llarguíssima ovació que ha durat diversos minuts ha expressat l’agraïment de la ciutat a un esforç d’escenificació i recreació històrica extraordinari que ha fet l’organització del festival.

Narrat damunt l’escenari novament pel director del festival, Magí Seritjol, i amb la presència de desenes d’actors, s’ha recreat la mort de l’emperador, provocada per un enverinament pactat entre ell i la serva fidelíssima esposa Lívia, donat que August ja es trobava a les acaballes de la seva vida.

August i Lívia pactant la mort d'aquest a la seva residència romana

Abans, però, el divinitzat August deixarà per al present i per a la història tres documents trascendents: les seves memòries, que s’esgrafiaran en monuments arreu de l’imperi, el seu testament i el Breviarium, és a dir, l’inventari de comptes de l’Estat. Ho donarà a les vestals, les sacerdotesses verges que ho custodiaran durant dècades.

August decideix morir lluny de Roma i la processó serà eterna, amb quinze parades al llarg del seu recorregut, fins que el cos és dipositat al Palatí, la seva residència imperial. Mentrestant, es reuneix el Senat i es llegeix el testament. Una segona processó trasllada el cos al fòrum primer i al Camp de Mart després. Les cendres d’August seran enterrades a l’espectacular Mausoleu orientalitzant que es va fer construir de jovenet donat el seu sempitern mal estat de salut, i a imitació dels mausoleus orientals i etruscs.

Reunió del Senat a la mort de l'emperador, amb el cònsul i el pretor

La processó serà inacabable, amb la presència de la vídua, Lívia, i dels favorits a la successió imperial, Tiberi i Drus, seguits de la família imperial, d’actors còmics que desdramatitzen l’acte, de les personalitats de Roma, de la guàrdia pretoriana, dels sacerdots, de les vestals, dels centurions i dels gladiadors.

Imatge de la processó

Lívia s'encamina a dipositar les cendres del seu marit al Mausoleu

Es crema el cos en una pira i acabat l’acte es viu l’escena final: la vídua i els prohoms recullen en una urna les cendres d’August i les lliuren dins el Mausoleu. Lívia, fidelíssima esposa durant 50 anys, s’encamina a pujar les escales del Mausoleu mentre August li ha reservat un darrer i grandiós honor: serà divinitzada. Lívia passarà a formar part del panteó dels déus i les deesses romanes i en la seva memòria s’aixecaran escultures al llarg de l’Imperi Romà.

Jaume Garcia