.

.

TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

El festival de recreació històrica Tarraco Viva, que estava previst que se celebrés el passat mes de maig, ha hagut d’adaptar-se a les circumstàncies que ha marcat la crisi sanitària. Enguany, els 184 actes d’aquest festival s’han reprogramat de l’11 al 18 d’octubre sense perdre de vista la seva identitat, és a dir, la d’obrir un parèntesi cultural de divulgació de la història clàssica que vol apropar la vida, els costums, les idees, les experiències i el coneixement de l’època romana.

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat aquest matí en roda de premsa “l’esforç de l’equip de Tarraco Viva per arribar a tenir, avui, una programació tan digne” i ha fet referència a la temàtica d’enguany com “una oportunitat per reflexionar sobre tot el que ens està passant enguany i per entendre les crisis com una necessitat de canviar i millorar”.

El fil conductor: Resiliència i Solidaritat a l’Antiga Roma 

L’edició d’aquest any vol remarcar, dedicada a la Resiliència i Solidaritat a l’Antiga Roma, que els períodes de crisi també són oportunitats de reflexió i de canvis. I que conèixer el passat pot ajudar a conviure amb el present i veure’l amb la perspectiva que ens ofereix el coneixement de la història. El lema d’enguany fa referència a l’oportunitat que té la societat actual d’impulsar un canvi de paradigma a nivell econòmic i social, un canvi que no deixi enrere a ningú basat en els valors com la cooperació i la solidaritat, i que aposti per l’educació, la cultura i la ciència.

Actes per a tots els públics i interessos 

Tarraco Viva segueix mantenint una quantitat de propostes àmplia i diversa com ara recreacions històriques, monòlegs, visites comentades, xerrades, tallers, conferències, converses, lectures dramatitzades, visites guiades… Així com també una sèrie de temàtiques ben diverses sobre les quals versaran les activitats: cuina, patrimoni, habitatge, salut, enginyeria, combats, humor, vida diària, tecnologia alimentària, mercats, emprenedoria, mort, etc.

Les novetats i destacats del Festival 

Aquesta és també una edició plena de novetats, entre les que es destaquen el debat inaugural amb Enric Calpena i especialistes en història antiga de Roma i Egipte. També hi despunten les produccions audiovisuals fetes pel festival a càrrec del grup de músics Ludi Scaenici (Roma) i Ars Dimicandi (Bergam) sobre la música romana i el món dels gladiadors. A més, es remarquen les recreacions històriques sobre la medicina, la salut i la vida quotidiana al món antic (Ars Medica, Plebs, Egipte, etc), les recreacions sobre el món de les legions romanes, la cavalleria romana i els gladiadors. Aquesta és també una edició amb més monòlegs que mai, sobre personatges de la història antiga com Frontinus, l’encarregat de les aigües de Tarraco, un acte patrocinat per Ematsa.

Els tallers en línia, com el de mosaics o les visites guiades a espais patrimonials de Tarraco en col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics de TGN, també seran protagonistes; les converses amb diàlegs entre periodistes i historiadors sobre la lluita per sobreviure al món antic: Ricard Lahoz amb Joaquin Ruiz de Arbulo, Sara Sans amb Irene Cordon o periodistes de la revista Despertaferro amb Fernando Quesada; l’entrevista a Pedro Olalla, el gran helenista que presentarà el seu audiovisual: ‘Per què Grècia?’ o les xerrades en línea sobre cuina i vida quotidiana, són algunes de les novetats i actes més rellevants d’aquesta XXII edició.

Actes gratuïts amb accés limitat: invitacions 

Tots els actes de Tarraco Viva seran gratuïts, però els aforaments dels actes presencials i dels actes online seran limitats. Les invitacions es podran reservar a la pàgina web de Tarraco Viva. Actualment es pot consultar el programa a www.tarracoviva.com. Properament es podran consultar els detalls de tots els actes del festival i accedir a la reserva d’invitacions.

Així mateix les xarxes socials seran la segona casa del Festival, perquè els comptes de Facebook, Twitter i Instagram de Tarraco Viva, així com el Canal de Youtube de Tarragona Cultura i el blog del mateix ajuntament es conceben com els canals de consulta i seguiment del Festival durant el dia a dia. Al Canal de Youtube s’hi estrenaran les gravacions i també s’hi penjaran l’enregistrament d’algunes de les activitats presencials i d’algunes en streaming. Al blog municipal s’hi podran llegir articles i notícies destacades sobre el festival i els seus protagonistes. I a les xarxes socials es comunicaran totes les activitats i informacions més imminents relatives al festival i al seu desenvolupament.

Redacció