.

Dos moments de la resilient Tarraco Viva d’enguany. Fotos: Manel Granell

El coneixement de la història pot ensenyar-nos alguna cosa útil per al nostre present? Respondre a aquesta pregunta no és fàcil, però la XXII edició de Tarraco Viva ho ha fet durant vuit dies amb un doble programa d’actes, presencials i digitals, adaptant-se a la canviant situació sanitària que ha marcat l’agenda de la darrera setmana.

Si alguna cosa ha descrit Tarraco Viva 2020 ha estat la temàtica que s’ha remarcat en tots els actes d’enguany: resiliència i solidaritat a l’antiga Roma. Una visió del passat per entendre el present.

L’acte de clausura, emès aquest migdia a les 14 h, ha volgut tancar el Festival de Recreació Història de Tarragona amb una pregunta clau: Quin sentit té fer un festival de divulgació històrica en l’actualitat? I la resposta és clara:

Tarraco Viva, es un festival que reivindica el paper de la cultura a l’hora de crear i mantenir significats, coneixements i finalment valors en comunitat. Sense aquests valors no hi ha progrés, no hi ha serveis públics ni recursos per a la ciència i la tecnologia. La cultura, i la divulgació de la història en forma part d’una manera destacada, sempre va primer en una societat avançada. Sense cultura no hi ha comunitat i sense comunitat no hi ha societat, ni pot haver progrés.

Tarraco Viva 2020, a banda d’haver complert el seu objectiu d’apropar la història a la ciutadania per ajudar-la a viure el present, també destaca en l’edició d’enguany una ocupació que se situa al voltant del 85 % de l’aforament total. El primer cap de setmana l’ocupació va estar al voltant del 90 %, mentre que el segon ha giran en l’entorn del 78 %.

L’organització del Festival també destaca la capacitat de resiliència de tot l’equip per adaptar-se a un canvi d’escenari inesperat, que els ha obligat a redefinir alguns dels actes per poder-los mantenir. Tarraco Viva valora molt positivament poder haver mantingut el Festival, tot i les dificultats afegides, ja que dels 184 actes previstos, se n’han mantingut la majoria. Només s’han cancel·lat per motius del decret sanitari del passat dimecres les visites guiades previstes adaptant-los a les noves mesures sanitàries i convertint-ne alguns d’aquests en actes virtuals.

L’organització també valora molt positivament la programació d’activitats virtuals i en streaming (i planteja mantenir-ho per a properes edicions, sigui quina sigui la situació sanitària), que han permès arribar a nous públics, més diversos i més allunyats.

Dades en l’entorn digital del festival

Aquest any, el festival ha apostat per continguts audiovisuals a través del canal Youtube de Tarragona Cultura, que han aconseguit 5.632 visualitzacions durant el festival. Els vídeos més vistos han estat ‘Gladiadors, la vida i la mort’, ‘Grafits, la xarxa social dels antics romans’, ‘Ala Avgvsta: Recreando la caballería romana imperial’ i ‘Resilència i solidaritat a l’antiga Roma’. Per altra banda, s’ha reforçat el seguiment del actes, de forma instantània, a través del Twitter i l’Instagram del festival, aconseguint una alta interaccióamb els usuaris a les xarxes socials.

En quant a la pàgina web del festival, en els darrers 15 dies s’hi han conectan 14.000 usuaris, la majoria d’Espanya (84,14%), Estats Units (6,77%) i Itàlia (2,19%).

El festival agraeix el treball de totes les persones implicades i col·laboradors

El festival agraeix el treball dut a terme pels participants: grups de recreacióhistòrica, actors, actrius, conferenciants, historiadors, arqueòlegs, guies i monitors de tallers. Entre els participants, tambées destaca la col·laboracióde museus (MHT, MNAT, Museu del Port),centres de recerca com l’ICAC i de gestiódel patrimoni com l’Agència del Patrimoni Cultural (Generalitat de Catalunya) i Ematsa. Són prop de mil persones de Tarragona i altres indrets els que participen directament en la realització d’activitats.

Tambéhi han col·laborat els serveis municipals que han fet possible la realitzaciódels actes, els serveis administratius de l’Àrea de Patrimoni Històric, els serveis de neteja, la Brigada Municipal, la Guàrdia Urbana, Domini Públic, etc. També es vol ferèmfasi a la continuada tasca de suport de la Diputació de Tarragona i als ajuntaments d’Altafulla, Cambrils, Constantíi Vila-rodona pel seus entusiasme i participació. Finalment un agraïment molt especial per l’Associacióde Càmpings de Tarragona pel seu suport en els darrers anys.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */