.

El conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, amb els responsables d’Spin Xavier Puigví i Filippo Brunelleschi, després de la roda de premsa d’aquest matí al Balcó del Mediterrani. Foto: Eloi Tost

Tarragona és la segona ciutat després de Madrid on desembarca Spin, la companyia de micromobilitat de Ford Motor Company, esdevenint així en la tercera empresa en oferir a la capital de la província el servei de lloguer de patinets elèctrics tal com ja va avançar Tots21. En total 500 unitats que es podran geolocalitzar amb una APP, utilitzar, enganxar finalment amb un cadenat i completar-ho tot amb el requisit per l’usuari de fer una fotografia per certificar-ne el final del trajecte i l’estat del vehicle. Aquesta presència a Tarragona té una vocació comercial “agressiva”, en paraules del director general per Espanya i Portugal, Filippo Brunelleschi, i es combina amb una aposta decidida “per la innovació tecnològica”.

Pel que fa al primer dels capítols, els preus de tarifa plana durant el primer mes d’activitat, que comença avui mateix, són els més competitius del mercat: 0,99 euros per una hora; 2,99 euros per 24 hores i 9,99 euros per set dies. Aquesta oferta inicial s’anirà ajustant en el transcurs del temps, encara que la vocació és la de “mantenir les tarifes properes a les del transport públic”, segons explicava el Director d’Acords Institucionals, Roger Puigví, destacant “la vocació de sostenibilitat que volem deixar patent on operem. Hem constatat que el 15% dels desplaçaments que es fan a les ciutats són de menys de 3 quilòmetres. Per això hi ha molt de recorregut per implantar models sostenibles de mobilitat”, que encaixen perfectament amb la Ciutat 30 que es desenvolupa des del consistori i que pretén alliberar espais ocupats en l’actualitat pels vehicles de combustió i retornar-los als vianants amb criteris marcadament ecològics.

I d’altra banda, Tarragona serà la primera ciutat de l’Estat espanyol en disposar d’un model de patinet ‘high tech’. No només perquè tant l’aparell com l’operativa són íntegrament neutres en l’emissió de carboni, sinó perquè incorporen un sistema de triple frenada (del davanter i posterior n’incorpora un regeneratiu elèctric), suspensió i bateries intercanviables. Un dels requisits contemplats al plec de condicions per part del consistori i que serà obligatori en totes les flotes que operin a Tarragona a partir d’abril. Brunelleschi deixava caure que aquest punt podria obligar a deixar d’operar a Tarragona a un de les altres dues empreses competidores, si bé apuntava tot seguit que des del consistori se li havia atorgat una pròrroga fins a finals d’any ajustada a la situació generada per la Covid.

Puigví encara destacava tres aspectes més que volien ser diferenciadors respecte a la resta. “Hem assumit la contractació de personal propi (una desena de persones) en coordinació amb la borsa de treball de l’Ajuntament”, ressaltava, per afegir tot seguit que la seva companyia no depèn de cap fons d’inversió, sinó que darrere té una empresa potent com Ford. I com a detall final, “Tarragona acollirà la primera acadèmia de formació viària de patinets d’Espanya”. Una iniciativa de Spin “que consistirà a ensenyar, de la mà d’experts, a conduir de manera segura i eficient, així com evitar males pràctiques per estalviar-se accidents i sancions”.

Ja dins de l’òptica política, el conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, ha avançat que hi ha més empreses interessades a operar i que també han rebut propostes de companyies de lloguer de bicicletes. “No hem establert un topall sobre les empreses que poden operar patinets a la ciutat perquè volem que el mercat s’autoreguli”, afegia, destacant la decisió política de “treballar conjuntament amb l’empresa privada” en aquest camp (“un cop s’han resolt els dubtes inicials”, en una frase que tenia càrrega de profunditat) i deixar que “assumeixi els riscos”. L’opció es basa en la teoria que “la lliure competència beneficia al consumidor, si bé no des del punt de vista neoliberal perquè, a canvi, reclamem a les empreses que s’hi instal·lin a la ciutat bateries d’aparcament de patinets i bicicletes”. A més contempla la derivada de conèixer el detall de l’oferta i poder acabar plantejant-se, en un futur, la viabilitat d’un sistema de licitació pública.

J.S.