.

La seu del Consell Comarcal del Tarragonès serà l’escenari aquest dijous (19.00 hores) de la presentació del llibre ‘Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977’, de Cristian Ferrer González. L’acte anirà a càrrec de la Dra. Montserrat Duch Plana, catedràtica d’Històrica Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de REPSOL.

Lluny del que pugui semblar amb una ullada superficial, aquest no és només un estudi sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Tarragona. En aquesta monografia, s’hi articulen els camps del moviment obrer, de l’antifranquisme i dels canvis socials i polítics durant els anys daurats i també de crisi de la dictadura del general Franco. Es tracta d’una perspectiva que assumeix l’antifranquisme com un tot indeslligable de la societat en què neix i sobre la qual la seva actuació cobra sentit. La pretensió ha estat la de prioritzar l’òptica social sobre el sorgiment, el creixement, l’expansió i les fites aconseguides per un ampli moviment antifranquista que tenia en el PSUC un dels seus partits de referència cardinals; una anàlisi social que indaga per què molta gent comuna va decidir jugar-se-la i començar a militar en el partit dels comunistes, o en els espais d’acció que aquest impulsava, per enfrontar-se a un règim ferotge contra tota dissidència.

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XVIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2016, que s’atorga  a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. El jurat d’aquella convocatòria estava integrat per Montserrat Duch, Magí Sunyer, M. Elena Virgili i Antoni Virgili.

La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell. Els últims títols publicats:

  • ‘El Call jueu de Tarragona. Estudi històric i arqueològic de l’edifici de Ca la Garsa i el seu entorn’, de David Bea, Sergi Navarro i Aleix González.
  • ‘La població de Tarragona de la crisi baixmedieval a la de l’Antic Règim’. Aproximació a la demografia històrica d’Eduard Juncosa.
  • ‘Poder local, govern i assistència pública: l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla’ de Josep Barceló.

L’autor, Cristian Ferrer, és investigador al Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en la història social i política de l’antifranquisme, amb especial atenció al Partit Socialista Unificat de Catalunya i als moviments que els seus militants van impulsar, temàtica a la qual ha dedicat la seva tesi doctoral, ‘Espais d’oposició al franquisme més enllà de la Gran Barcelona’ (2018).

En aquest àmbit, ha publicat ‘Lluitadors quotidians’ (2014) i ha escrit en diverses revistes especialitzades i en obres col·lectives. Forma part del consell de redacció de ‘Nuestra Historia’ i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals, així com en projectes acadèmics entorn de la transició a la democràcia.