.

Platja de la Pixerota de Mont-roig del Camp. Autoria: El Paisatge dels Genis / Joan Capdevila

La sostenibilitat, juntament amb la seguretat i la responsabilitat, són factors clau per al futur de l’activitat turística davant la nova normalitat, on serà necessari adoptar estratègies i accions promocionals fonamentades en l’aplicació d’aquests criteris i indicadors, segons han posat en relleu els experts que han pres part de la jornada ‘L’impacte d’implementar mesures de sostenibilitat en turisme. Un nou escenari’, que ha tingut lloc ahir i avui en format online, amb la participació d’una vuitantena d’assistents.

Sens dubte, si parlar de sostenibilitat ja era important abans de la Covid-19, ara parlar de responsabilitat, sostenibilitat i resiliència és imprescindible”, ha exposat el director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, per a qui “en aquests moments la sostenibilitat és un element fonamental per al futur del planeta i també per al futur de l’activitat turística”.

Aquest any el turisme és més domèstic, rural, independent i nostàlgic, el client busca seguretat i higiene, i incrementa la incertesa econòmica”, apunta el docent de la Universitat de Surrey i expert en turisme sostenible Xavier Font. “Davant d’una nova realitat, les nostres empreses i gestors de destinacions poden prendre decisions basades en l’evidència, o continuarem com sempre?”, reflexiona.

La jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, s’ha centrat en l’impacte d’aplicar criteris de sostenibilitat en l’activitat turística.

A la sessió celebrada dilluns, la coordinadora de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, Alba Lajusticia, ha posat de manifest que “en tota destinació turística sostenible, el disseny de les estratègies i accions promocionals passa per analitzar de manera objectiva i científica tots els indicadors de sostenibilitat, de manera que la presa de decisions es pugui dotar de l’objectivitat necessària”.

Per la seva banda, la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Marta Farrero, ha explicat que “el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona està immers en un projecte de competitivitat territorial entorn al patrimoni cultural, la platja innovadora i la vinya en relació al turisme familiar, en el que el tema de la sostenibilitat afecta de forma transversal a tot el sector, i per això resulta molt rellevant”.

La Covid-19 ho va canviar tot i el turisme és un dels sectors més afectats. En aquests moments, en què estem iniciant una nova normalitat, les mesures de sostenibilitat que ens plantejàvem són encara més importants”, assenyala Farrero.

La segona sessió de la jornada, celebrada aquest dimarts, ha comptat amb una taula rodona d’experiències sobre la gestió sostenible en empreses i destinacions, amb quatre casos del sector públic i empresarial presentats per la gerent de l’Hotel Rull i vicepresidenta de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre, Montse Callau; el secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori; el secretari tècnic del Park Güell, Àlex Montes; i la consultora de sostenibilitat i RSC i responsable de Responsabilitat Social Corporativa de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz. La taula ha estat presentada i moderada per la tècnica del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Sara Mestre.

A Fuerte Hoteles sempre hem tingut clar que la sostenibilitat ha d’estar integrada a tots els nivells de l’empresa. És així com hem aconseguit mantenir-nos a l’avantguarda pel que fa a la protecció i el respecte pel medi ambient i la societat des dels nostres inicis, i com hem arribat a convertir-nos en un referent en gestió hotelera sostenible”, ha assenyalat la responsable de RSC de Fuerte Hoteles, Natalí Ruiz.

El secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca, Joan Gaspar Vallori, ha destacat que com a destinació madura, l’illa de Mallorca ha introduït, i ha de seguir introduint, mesures encaminades a la protecció de la destinació en el seu conjunt. “Aquestes mesures orientades al manteniment i conservació de la qualitat de vida, la millora de la percepció de la destinació o la implicació dels agents socials, entre d’altres, són sustentades amb criteris de sostenibilitat que permetin preservar els valors culturals, socials i mediambientals”, ha detallat.

Redacció