.

Davant la situació d’emergència actual i la voluntat de continuar amb el desenvolupament del programa d’educació ambiental 2020 a Torredembarra, la Regidoria de Sostenibilitat té previst dur a terme una oferta de tallers educatius mediambientals de forma telemàtica que tindrien lloc del 25 al 29 de maig i de l’1 al 5 de juny, de dilluns a divendres, a les 17 h. La programació l’ha elaborada conjuntament l’Associació Mediambiental La Sínia, GEPEC – EdC i GETE-Ecologistes en Acció.

La idea principal és desenvolupar aquests tallers mitjançant videoconferència, a través de l’aplicació Zoom. Els tallers es troben dividits en 3 temàtiques: Hort al balcó, Natura a la llar i Tallers verds. Cada dia es realitzarà un taller que englobarà una explicació en cada una de les temàtiques, és a dir, 3 tallers temàtics al dia, un total de 15 a la setmana, 30 tallers entre les dues setmanes.

La duració de cada taller serà aproximadament de 10 minuts. Al final dels tallers, es farà una roda de preguntes o dubtes sobre el taller d’aproximadament 10 minuts de duració. Així doncs, la duració total de la sessió de cada dia serà de 40 minuts aproximadament (10 minuts taller x 3 tallers + 10 min preguntes/dubtes).

A part de realitzar aquesta videoconferència, també es farà la gravació d’aquests tallers i seran compartits de forma pública perquè puguin ser visualitzats en qualsevol moment. Alhora, es facilitarà la informació teòrica del taller mitjançant un power point o PDF.

Els temes que es tractaran en els tres tipus de tallers són molt pràctics:

Hort al balcó: Plantar enciam; llavorer fet amb oueres; alls, raves i maduixes; pebrots i tomàquets; plantes aromàtiques comestibles; patates i cogombres; reg automàtic i recol•lector d’aigües pluvials; compost al balcó; recursos com la closca d’ou i el plàtan, i testos i parterres reciclats.

Natura a la llar: Separació d’envasos i cartró; reduir el consum de paper; prevenció de residus a l’hora d’anar a comprar; trucs per conservar més temps els aliments a la nevera; fer sals d’herbes o diferents barreges aromàtiques; reduir residus a la cuina; com reduir residus al lavabo; canviar els tipus de productes de neteja; alternatives a tovalloletes, bolques i compreses d’un sol ús, i aprendre a fer germinats.

Tallers verds: Reciclatge de taps; purpurina casolana; bossetes per a la fruita i portaentrepans; fer crema hidratant; fers instruments musicals; fer sabó natural; pasta de dents; líquids de neteja; futbolí, i jocs amb material reciclat.

Les persones interessades a participar als tallers caldrà que duguin a terme una inscripció gratuïta per poder accedir als tallers a través d’una contrasenya que se’ls facilitarà. Ens uns dies, anunciarem l’obertura de les inscripcions a través d’un formulari en línia.

Aquesta nova proposta d’activitats es produeix després que s’hagin hagut de cancel•lar i/o posposar altres activitats previstes al programa d’educació ambiental d’enguany:

Campanyes: Queden anul•lades enguany la que feien conjuntament GEPEC i GETE d’establiments amb productes de proximitat, i es deixa sense efecte la continuïtat de la de la Sínia de tallers a Cal Dània i Espai Biblioteca de la qual se n’han fet dues activitats.

Jornades: Queda anul•lada la Fira per la Transició. No hi ha temps suficient per preparar-la ni seguretat de poder-la dur a terme en condicions. Es manté, de moment, el Mercat d’Intercanvi del mes de novembre coincidint amb la setmana de prevenció de residus que promou l’ARC (Agència de Residus de Catalunya).

Tallers: Es dóna com a realitzat dins d’aquesta modalitat el taller conjunt del Clean up amb els alumnes de segon curs de l’Antina que es va poder fer conjuntament. Es manté com a taller conjunt l’activitat prevista al litoral/camp de dunes amb alumnes i joves, a la tardor. S’elimina el taller de Big Jump davant la incertesa del camp de treball o les condicions en què es podrà arribar a fer. Es manté com a taller la visita guiada d’ocells de la vila proposada per GEPEC però es posposa a l’octubre. Es manté com a taller la xerrada sobre la contaminació de l’aire del GETE però es trasllada al mes de setembre o octubre.

Formació escoles: Es mantenen les previstes per al primer trimestre del curs vinent.

Setmanes temàtiques: La segona jornada de la Festa de l’Arbre queda anul•lada. Clean up, queda anul•lada a proposta de l’ARC. La Setmana de la Biodiversitat queda anul•lada a proposta de l’Ajuntament i la promoció del Sender Blau també queda anul•lada enguany.

Exposicions: Es mantenen les programades de juliol a novembre ja que es preveu tornar a obrir l’edifici de Cal Bofill al mes de juliol.