.

.

TOTS 21

Cartell de la programació de primavera

Cartell de la programació de primavera

Fabulae Tarraconenses estrena una de les comèdies icòniques de William Shakespeare, ‘Somni d’una nit d’estiu’. La companyia tarragonina porta ben bé quatre mesos preparant aquesta ambiciosa producció. ‘Somni’ és un entramat d’històries delirant en què realitat i fantasia s’abracen fins a confondre’s. L’estrena serà dissabte 18 a les 21h. Diumenge 19 se’n farà una segona representació a les 18 h. Les dues es faran al Teatre Metropol.

Un duc d’Atenes mancat d’imaginació que es vol casar amb la seva presonera. Dues parelles d’enamorats capaços de qualsevol cosa per fer realitat el seu amor. El rei i la reina de les fades en peu de guerra. Una tropa d’artesans amb ínfules teatrals. I enmig de tots plegats un follet trapella capaç d’enredar-ho tot. Agafnt tots aquests ingredients, i mesclant-los en surt una de les comèdies més brillants de la literatura universal: Somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare. Una peça que músics, directors d’escena i cineastes han recreat un cop i un altre al llarg dels segles.

«Segons els crítics, ‘Somni d’una nit d’estiu’ és la primera obra mestra que va escriure Shakespeare», explica el director, Miquel Àngel Fernández. Aquesta és la tercera producció que realitza amb Fabulae Tarraconenses. Les primeres van ser Juli Cèsar i Titus Andrònic, les dues també del bard anglès. «Després de fer aquestes dues tragèdies, ara teníem ganes de fer riure, per això vam escollir Somni d’una nit d’estiu». Fernández, que coneix la producció shakespeariana a fons, destaca que «Somni és una de les obres amb una estructura dramàtica més elaborades de Shakespeare. A més és una comèdia amb un gran potencial còmic brutal, des de principi fins al final».

I precisament aquest muntatge, que s’estrenarà el cap de setmana del 18 i 19 de juny, busca explotar al màxim aquesta comicitat, respectant el sentit i l’esperit original de l’obra, però incorporant-hi també elements més propis de la comèdia moderna. «Hem buscat una proposta escènica en què el públic pugui gaudir de l’essència i la naturalesa del text».

Més que una farsa

Tradicionalment Somni d’una nit d’estiu s’ha definit com una farsa sobre l’amor adolescent. Ara bé, Fernández considera que hi ha molt més. «Parla del primer amor, però també de l’amor madur, de la confusió entre realitat i fantasia i de la capacitat o no de deixar volar la imaginació». El director reusenc, que ha estrenat espectacles al CAER, diferents festivals, fires i programacions d’arreu de Catalunya, explica que Shakespeare va escriure aquesta comèdia just després de Romeu i Julieta, la seva tragèdia mítica sobre l’amor de joventut.

Fabulae Tarraconenses és la secció teatral del grup de reconstrucció històrica Thaleia. Es va estrenar el 2012 amb Calígula d’Albert Camus. En la segona producció, Juli César, ja va incorporar Miquel Àngel Fernández com a director, que ha acompanyat la companyia durant tres anys. En aquest muntatge s’ha buscat una posada en escena moderna i senzilla, en què tot el pes i l’atenció recau en l’acció i la paraula, que en aquesta obra flueixen de manera incontrolada, fins arribar gairebé a l’esperpent.