.

.

TOTS 21

La dedicació d’un temple és la consagració d’un edifici per a destinar-lo a la lloança de Déu

La dedicació d’un temple és la consagració d’un edifici per a destinar-lo a la lloança de Déu

Aquest dimarts, dia 15 de juliol, festa del Quadre de Santa Rosalia, l’Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol, ha presidit la celebració de dedicació* de l’església parroquial de Sant Pere Apòstol de Torredembarra coincidint amb el final de les obres de restauració de l’església. En la celebració de dedicació s’ha invocat de manera especial la intercessió dels beats Bonaventura Toldrà i Frederic Vila que van ser martiritzats per odi a la fe l’any 1936 i les relíquies dels quals reposen des d’avui mateix dins l’altar major d’aquesta església parroquial per significar que el seu testimoniatge en la mort i la resurrecció del Senyor edifica la comunitat de creients en Jesucrist. La Coral de Santa Rosalia ha solemnitzat els cants de l’assemblea.

La solemne celebració ha estat concelebrada per Mn. Joaquim Fortuny, vicari general de l’arxidiòcesi; Mn. Joan Cañas, rector de la Parròquia; Mn. Xavier Roig, arxiprest; Mn. Josep Bofarull i Mn. Francisco Giménez, vicaris episcopals; Mn. Joaquim Gras, Mn. Norbert Miracle, P. Joan Brulles, Mn. Joan M. Anglès, preveres fills de la vila; i d’altres preveres de l’arxidiòcesi. La celebració també ha comptat amb membres del Consistori municipal.

Seguint el ritus propi de la dedicació al llarg de la celebració s’han fet visibles molts símbols litúrgics com l’aspersió del poble amb l’aigua beneïda, la col·locació de les relíquies dels beats màrtirs dins l’altar major, la unció de l’altar i les dotze creus esculpides a les columnes de l’església que recorden els dotze apòstols amb l’oli del sant Crisma, l’encensament del temple i la seva il·luminació.

Finalment s’ha procedit a la lectura i signatura de l’acta per part de la secretària general i cancellera de l’Arquebisbat i el Sr. Arquebisbe ha destapat la placa commemorativa. El cant de l’himne a Santa Rosalia, patrona de la vila, ha clos la celebració.L’aniversari de la dedicació d’aquest temple parroquial tindrà lloc cada any i serà el diumenge després de la festa votiva del Quadre de Santa Rosalia.

Mn. Joan Cañas, rector de la Parròquia, ha agraït l’esforç i l’empenta de tots aquells que han fet possible la restauració i embelliment del temple i ha desitjat que la parròquia sigui sempre reflex de l’amor i la misericòrdia de Déu en la societat.

Després de la celebració, a la plaça de l’església, la festa ha continuat amb una passada extraordinària del seguici popular de la vila.

Restauració de l’edifici parroquial

Un dels motius principals de la Dedicació és el final de les obres d’adequació de l’edifici que van començar fa anys amb la restauració de l’orgue barroc i l’arranjament de les teulades, van seguir amb la incorporació de les noves campanes, la restauració del campanar i les façanes, la nova pintura i la il·luminació interior, i que ara ha culminat amb la reforma integral del presbiteri i la capella de Santa Rosalia. Una reforma integral d’aquestes dimensions ja possibilita el ritus de dedicació.