.

.

TOTS 21

Acte de presentació de 'Nou Espai Socialista del Camp de Tarragona' a Reus.

Acte de presentació de 'Nou Espai Socialista del Camp de Tarragona' a Reus.

Nou capítol en la crisi interna del Partit Socialista de Catalunya. Arran de la divisió escenificada al Parlament de Catalunya entre la direcció i els tres diputats díscols –Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura–, aquest grup de polítics, de la mà d’altres membres i exmembres socialistes, estan portant arreu del país el debat sobre el futur del socialisme català. Per aquest motiu, han aterrat aquest dimarts al Centre d’Art Cal Massó de Reus on han presentat el ‘Nou Espai Socialista del Camp de Tarragona’.

Amb l’objectiu de copsar què pensen els militants de base, els polítics del territori i els sectors que belluguen a l’entorn socialista, la plataforma ‘Nou Espai Socialista del Camp de Tarragona’ s’ha presentat en societat. En la seva constitució han fet acte de presència significatives cares del socialisme al territori, contestataris amb la direcció, com els exalcaldes de Reus i Cambrils, Lluís Miquel Pérez i Robert Benaiges, però també el trio format per Elena, Geli i Ventura, així com representants socialistes de Torredembarra, la Conca de Barberà, els Guiamets o Pratdip.

A preguntes dels periodistes, el missatge d’Elena, Geli i Ventura ha estat coincident: reformar el partit des de dins. Per Marina Geli cal reconstruir un espai socialista de vocació majoritària: “No és una necessitat de tres diputats sinó que sorgeix de baix, amb molta gent diversa (alcaldes, regidors, persones històriques del partit, persones que han sortit del partit, que estan a l’espera) i que necessiten un espai i una concreció posterior”. Al seu torn, Joan Ignasi Elena ha exposat que “ens trobem en un moment de reconstrucció de l’espai socialista perquè Catalunya necessita aquest espai socialista i el reclama, tant pel procés nacional en el qual estem com també per tantíssima gent que ho està passant malament per la crisi econòmica”.

Per la seva banda, la diagnosi de Núria Ventura sobre la situació del PSC al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és que “la militància del socialisme, sigui dins del partit o fora, ens demana que mantinguem unit l’espai socialista a nivell territorial i nacional, i aquest és el nostre compromís”.

Calendari

Per la plataforma Nou Espai Socialista el calendari està clar: superar l’impàs de les europees, esclarir punts en comú a partir del juny i, com a màxim a prioritat, treballar per oferir un discurs homologat de cara a les municipals del 2015. “La situació nacional, més enllà de l’impàs de les europees, abans de l’estiu s’ha de dirmir si es pot reconstruir aquest espai de vocació majoritària i també què fem des del punt de vista de les municipals que falta un any”, ha resumit Geli.

Núria Ventura, Joan Ignasi Elena i Lluís Miquel Pérez.

Núria Ventura, Joan Ignasi Elena i Lluís Miquel Pérez.

El que no està tant clar, a hores d’ara, és el camí a escollir pels crítics del PSC. Mentre els impulsors de l’espai socialista prefereixen esgotar totes les vies per ser influents en el PSC “des de dins”, els polítics del territori i els militants de base semblen orientats a un camí fora del PSC.

L’exalcade cambrilenc, Robert Benaiges, ha assegurat que encara és socialista però també ha reconegut estar “cansat de queixar-se”. Per tot, ha resolt, “cal fer un pas endavant, som un partit nacional, i si la direcció no ho entén, ja s’ho faran”. Per l’alcalde de Pratdip, Josep Montané, “s’ha perdut la vessant catalanista del PSC” i ha lamentat que “no puc seguir en aquest partit”. El batlle de Pratdip ho té clar: “No s’ha de refundar el PSC, sinó crear una marca de nou”.

Des de la Conca de Barberà, un militant socialista ha posat sobre la taula els “perills” de Nou Espai Socialista de convertir-se en “una marca blanca del PSC” i també ha fixat l’horitzó en les municipals. Membres del PSC de Torredembarra han recordat la “gran quantitat de carnets que s’han perdut pel camí” i des dels Guiamets s’ha fet èmfasi en la necessitat de seguir un “camí propi”.

A l’acte de constitució de la plataforma socialista crítica s’hi han pogut veure, també, membres d’UGT, Nova Esquerra Catalana, anteriors regidors de l’Ajuntament de Reus –els socialistes Rosa Garrido i Joan Anton Verge–, l’actual regidora reusenca del PSC, Sandra Guaita, o l’exconsellera, Montserrat Tura.

Joan Marc Salvat