.

.

TOTS 21

Joan_XXIII_fachada_3-400x250
Sis nens menors de sis anys es troben aïllats a l’Hospital Joan XXIII afectats per un estrany virus. Es tracta de l’enterovirus, habitual en aquesta època de l’any, però Salut alerta que enguany s’estan detectant episodis de més gravetat, amb alteracions neurològiques. En total s’han detectat 40 casos a Catalunya.

L’enterovirus és un microorganisme del qual es coneixen desenes de serotips, entre ells un subtip (el D68) que provoca paràlisis semblants a les de la poliomelitis. Comín ha indicat que només s’ha detectat aquest serotip en un dels menors que segueix ingressat a la UCI.

“La família dels enterovirus es divideix en dos grups: els virus de la poliomelitis i els cosins germans, que són un centenar, i causen refredats i quadres respiratoris. En aquest cas, del D68 només n’han identificat un cas, els altres han estat quadre lleus i, encara que han desenvolupat alguna alteració neurològica, la recuperació ha anat bé”, va explicar ahir el prestigiós epidemiòleg de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. Aquest microorganisme afecta més els menors i es transmet per via oral-fecal.

Els menors ingressats es troben aïllats en la planta de pediatria a l’espera de la seva evolució. Els símptomes de l’enterovirus són somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics. El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha explicat que “hi hagut 40 casos d’enterovirus, 9 han requerit ingrés a l’UCI evolucionant de manera positiva”.

Comín també ha compartit la preocupació dels metges: “En que aquests casos no acabin derivant en encefalitis. Aquest hivern s’estan donant un tipus d’afectacions neurològiques per sobre del que s’havia registrat en altres anys”.

Salut demana actuar preventivament amb les mesures higièniques habituals, com rentar-se amb aigua i sabó.