.

Durant la simulació d'una setmana a la cambra catalana, han treballat per a l'aprovació d'una llei de regulació de l'accés a l'habitatge i la seva cobertura mediàtica

Durant la simulació d’una setmana a la cambra catalana, han treballat per a l’aprovació d’una llei de regulació de l’accés a l’habitatge i la seva cobertura mediàtica

L’aprovació d’una llei sobre l’accés a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial per àmplia majoria dels partits amb representació a la cambra catalana va ser la culminació de la feina feta durant la Setmana del Parlament Universitari 2019 (Spuni). Estudiants de totes les universitats catalanes van posar-se en la pell de diputats, lletrats, lingüistes i periodistes que treballen o cobreixen la informació del Parlament i reprodueixen la seva feina en una simulació.

Sis estudiants de la URV, de Periodisme i de Dret, van participar-hi, fent de la negociació, el treball en equip i la pràctica jurídica i de les rutines periodístiques la seva feina diària del 13 al 19 de juliol. Set dies de feina intensa que els ha permès aprendre i també posar en pràctica allò que ja han treballat durant l’any a classe, amb la tutorització del professor Antoni Carreras.

“T’has de posar d’acord amb persones d’idees oposades”

Marina Valero és estudiant de Periodisme i va escollir ser diputada per viure en primera persona el dia a dia d’una parlamentària. A més a més, aprofitant els seus coneixements, va fer d’enllaç del partit que representava, el PSC, amb els mitjans de comunicació que cobreixen la informació parlamentària, va contribuir a planificar la comunicació del grup i va participar en un debat de partits per a un digital.

Per a ella, el major aprenentatge el va fer en adonar-se de la dificultat d’arribar a acords amb persones d’ideologies diferents: “Tendim a relacionar-nos amb aquells que pensen igual o similar a nosaltres, però aquí tens l’oportunitat d’escoltar persones amb idees oposades i has de posar-t’hi d’acord”.

De fet, ja des del primer dia calia negociar per formar govern i començar l’activitat parlamentària. En paral·lel, els estudiants rebien la formació de professors universitaris i personal del Parlament perquè coneguessin el seu funcionament i treballessin amb les mateixes dinàmiques que ho fan tots els engranatges de la cambra. Al seu torn, els estudiants periodistes cobrien l’actualitat per a la televisió, la ràdio i els diaris digitals, que han deixat constància de l’activitat.

El resultat final va ser l’aprovació per àmplia majoria d’una llei d’accés a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial, en una sessió presidida pel president del Parlament, Roger Torrent.