.

Vista aèria de la planta de Sirusa, al polígon de Riu Clar. Foto: Sirusa

El passat u d’abril, després d’haver passat el tràmit d’exposició pública, es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el Pla Estratègic 2018-2024 de la Mancomunitat de Residus del Camp de Tarragona, Sirusa, que es va aprovar inicialment el 15 de novembre de 2018 per la Junta de la Mancomunitat d’Incineració dels Residus Urbans del Camp de Tarragona.

L’execució de totes les accions previstes suposarà una inversió d’uns 75 milions d’euros, per tal d’adequar la planta als futurs requeriments tecnològics, ambientals i de millora de l’eficiència energètica que prepara la Unió Europea en la nova Directiva d’obligat compliment sobre les BREF (millor tecnologia disponible).

El president de Sirusa i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballestesros, ha afirmat a Tarragona21 que les inversions previstes “suposen anticipar-nos al que demanarà la Unió Europea i ens permetran tenir la planta adequada a les necessitats del futur, i sobretot pagar menys d’impost, de cànon d’eliminació perquè complirem tots els preceptes que marcarà la Unió Europea”. En aquests sentit, “serem de les poques plantes d’incineració que compleix amb els preceptes europeus”.

Ballesteros ha afegit que “a més a més, tenim un projecte d’aprofitar tota l’energia de la combustió per vendre vapor d’aigua. El posarem a la venda. Hi ha operadors que ja s’hi han interessat, amb la qual cosa reduirem encara més els costos d’operació de la planta”. Sirusa és “un dels grans projectes d’èxit d’aquest territori perquè no n’hi ha cap com aquest, amb vuit ajuntaments mancomunats, que tingui resolt el tema dels residus”. “No tenir resolt el tema dels residus és un hàndicap per a molts territoris, que es trobaran que els cànons aniran pujant”. La UE castigarà cada cop més els residus “i si finalment has d’anar a abocadors, el cànon pujarà tant que serà insostenible econòmicament”.

Disponibilitat de la planta del 90%

L’any 2016 es va començar a gestar l’enfocament del futur, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica. La planta, que ja porta 27 anys en funcionament, té un excel·lent nivell d’operació mercès a una plantilla professional que ha mantingut les instal·lacions en un nivell òptim: la disponibilitat de la planta l’any 2018 va ser del 90,40 % (és a dir, de les 8.760 hores de l’any en va funcionar 7.919, només aturada pels treballs de manteniment).

El Pla Estratègic inclou el Pla Director Tècnic, on es detallen les accions a dur a terme per renovar la planta i adequar-la a les noves necessitats. També hi ha un Pla Director de Recursos Humans per adequar l’equip a la que serà la nova realitat, i un Pla de viabilitat econòmica que preveu les accions per al finançament de les inversions i els canvis que caldrà dur a terme.

Aquest Pla Estratègic s’alinea amb els objectius d’una societat smart i els principis de l’economia circular, així com les futures directives de la UE, que són cada cop més exigents.

D’alguna manera aquest Pla suposa una refundació de la Mancomunitat de Sirusa, ja que s’adequa l’arquitectura administrativa per fer front als canvis i el funcionament dels propers 25 anys.

La Mancomunitat de Residus del Camp de Tarragona està formada actualment pels ajuntaments de Cambrils, Constantí, La Canonja, Reus, Salou, Tarragona, Valls, i Vila-seca. Es va constituir l’any 1987 amb la finalitat de donar resposta conjunta a la gestió dels residus sòlids urbans d’aquests municipis.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */