.

Els treballs al Montmell donen el tret de sortida al conjunt d’obres de tot el projecte. Foto: Cedida

Aquest dimecres han començat al municipi del Montmell les obres d’un dels 9 projectes que formen part de la “Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona“. Els treballs permetran instal·lar xarxes de calor per escalfar equipaments municipals a partir de la biomassa forestal.

El projecte “Xarxa de calor de proximitat”, liderat per la Diputació de Tarragona, compta amb un recorregut de més de dos anys i aquest 2020 permetrà que es posin en funcionament xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal en 9 municipis de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès: Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d’un total d’inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

Ahir es van posar en marxa les obres de la xarxa o district heating al Montmell donant inici al conjunt d’obres de tot el projecte. Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. En tots els casos, des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfarà aigua i es conduirà per un entramat de canonades aïllades que connectaran amb els sistemes de calefacció de diferents edificis de titularitat municipal. En el cas del Montmell la caldera es trobarà ubicada al Camp de Futbol municipal i permetrà donar calor a l’Ajuntament, la Llar d’Infants, les Escoles, la Farmaciola, el Menjador Escolar i el Centre Cívic.

Totes les obres estan licitades i es preveu que les calderes comencin a aportar calor a la tardor d’aquest 2020; aquest fet provocarà una rebaixa de les emissions d’origen fòssil dels municipis que hi participen en 545 Tn CO2/any, ja que s’utilitzarà una quantitat estimada 564 Tn/any d’estella com a combustible. La posada en funcionament de les instal·lacions permetrà un estalvi en la factura energètica de climatització d’equipaments públics dels 9 consistoris d’uns 170.000 €/any, aquesta dada representa un estalvi del 77% de mitjana utilitzant estella com a combustible, en comptes de les energies fòssils actuals com el gasoil, el gas o l’electricitat.