.

Una imatge de la mostra

La Fundació Mas Miró inaugura aquest dijous, 2 de juny, a les 19:00h una exposició inèdita amb peces de Joan Miró a l’Església Vella de Mont-roig del Camp. Emmarcada en els actes del centenari de La Masia, l’exposició presenta una col·lecció de guixos elaborats originalment per Joan Miró que es podran visitar fins a la segona quinzena d’agost. Es tracta de motlles que van servir per elaborar posteriors escultures en bronze, però que constitueixen peces artístiques en si mateixos donat que van ser modelats per les pròpies mans de l’artista. Els guixos són la part desconeguda d’una obra que es forja en l’entorn més íntim i privat de l’artista, la residència de Mont-roig i el seu entorn. En definitiva, esdevenen l’essència de Miró.

Uns guixos donats per la família Miró que tornen al seu origen

La mostra reuneix 10 escultures en guix i una resina de Joan Miró, que l’artista va realitzar com a models per a la seva posterior fosa en bronze, donades per la família Miró a la Fundació Mas Miró l’any 2019. Una donació que reconeix la transcendència de la masia i de Mont-roig en el naixement del procés escultòric de l’artista. De fet, el taller de Mont-roig és el primer taller que es va fer construir amb el desig exprés de treballar l’escultura.

La mostra s’enfoca en la relació íntima que tenia Miró amb el Mas Miró i el territori de Mont-roig, donant èmfasi sobretot a la importància de l’entorn del mas en la seva maduració com a escultor. Veiem en tota l’obra de Miró, però sobretot en l’escultura, formes clarament influenciades o directament extretes d’objectes naturals i quotidians de Mont-roig. «L’ànima de la forma» ens mostra com Mont-roig i tota la seva riquesa de colors, formes i sensacions va acompanyar l’artista al llarg de tota la seva vida.

Joan Punyet Miró, net de Joan Miró, davant una reproducció de l’obra ‘La casa de la palmera’. Foto: Tots21

A l’exposició, dissenyada per l’escenògraf Ignasi Cristià, no només hi trobarem exposats models originals en guix de les escultures de Miró, sinó també imatges de la vida i obra de l’artista i d’objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració. Fotografies de gran format de l’artista al Mas Miró retratat pel fotògraf alemany Ernst Scheidegger, el fotògraf americà Irving Penn, els fotògrafs catalans Català-Roca i Joaquim Gomis. Tots quatre grans fotògrafs del segle XX que han deixat la seva impremta en la història de la fotografia i que al llarg de la seva vida han compartit
amistat i vivències íntimes amb l’artista.

El propi Miró va demanar que els guixos fossin exposats

El mateix Miró va manifestar en diverses ocasions el seu desig que les peces fossin mostrades públicament, desig que no va poder veure complert. Conegut universalment per la seva pintura, l’obra escultòrica de Miró té una força expressiva que va més enllà del seu treball amb el pinzell. Va començar a practicar-la ja en la seva edat madura, durant una temporada de retir i concentració en la masia de Mont-roig. És llavors quan l’escultura es torna per a ell una activitat decisiva, apassionada, i molt diferent de la seva pintura: igualment poètica, però menys complaent, més furiosa i radical.

Les obres exposades restaven en diferents foneries i abasten un llarg període d’aquesta activitat plàstica, des de les obres inicials fins a les realitzades dos anys abans de la seva mort. Els guixos dels escultors, pel seu aspecte pobre i el seu paper secundari en el procés creatiu, són destruïts amb freqüència i es mantenen apartats de les exposicions. No obstant, són un material preciós perquè ajuden a visualitzar el desenvolupament de l’obra en la imaginació del seu autor i guarden la petjada de les seves mans.

El nét de Miró participarà a l’acte inaugural

La inauguració comptarà amb la presència de Joan Punyet, nét de Joan Miró; Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró; Elena Juncosa Vecchierini, comissària de la mostra i directora de la Fundació Mas Miró, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig, Mei Benach. Organitzada amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’exposició té lloc al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig i es podrà veure del 3 de juny al 14 d’agost.