.

La recent obra de Jordi Piqué, director de l’Arxiu de Tarragona

Silva Editorial presenta enguany 22 llibres nous per Sant Jordi, el que representa un increment en el nivell de publicació amb relació a la festa de l’any passat. D’aquests nous títols, 12 són d’assaig, 6 de narrativa, 3 de poesia, i 1 de còmic. Aquestes novetats literàries es presenten a múltiples presentacions i es venen a llibreries i parades.

Aquesta editorial té seu social a la ciutat de Tarragona. És una marca creada per l’empresa de comunicació Nou Silva Equips, l’any 2000, per a llibres i productes audiovisuals i la dirigeix el filòleg i periodista Manuel Rivera.
El seu nom s’emparenta etimològicament amb la paraula llatina “Silva” que significa bosc i alhora amb una forma mètrica poètica.

Un repàs a les vides de veïns de Torreforta

Silva Editorial es caracteritza per la seva proximitat a autors, autores i públic, la publicació de primeres obres, i la seva diversitat quant a gèneres (poesia, narrativa, assaig i divulgació, teatre, llibres infantils, etc.).
També col·labora amb altres serveis de publicacions com ha estat enguany la Banya Edicions, Centre d’Estudis d’Altafulla, Col·legi d’Aparelladors i Lliura Editio.

‘Els udols del llop’, de Pep Macaya

Entre la seva extensa i intensa trajectòria, cal destacar la publicació de 350 títols, principalment en llengua catalana i castellana. Les 22 novetats són aquestes:

ASSAIG I DIVULGACIÓ (12 llibres)

Jordi Piqué, ‘Revolució i Guerra Civil a Tarragona’
Silva Editorial / L’Arxiu de Tarragona
106 pàgines
15 euros
Història
Amb base al fons fotogràfic d’Hermenegild Vallvé, i la seva inèdita i interessant sèrie sobre la reraguarda, el director de l’Arxiu municipal i historiador, Jordi Piqué, ha aplegat en aquest catàleg els textos i les imatges d’aquest treball documental i artístic de gran valor.

M. Teresa Prad, ‘Torreforta, a tres kilómetros del centro’
Silva Editorial
170 páginas
15 euros
Divulgació
Una dona compromesa amb Torreforta, M. Teresa Prad, ha aplegat experiències personals i col·lectives dels orígens d’aquest barri històric de la ciutat de Tarragona. Calia recollir-les. Les ciutats no són només els centres i els edificis més oficials.

Martín Garrido, ‘La culpa la tuvo el brandy’
Silva Editorial
144 pàgines
15 euros
Articles
83 articles d’opinió i assaig, publicats pel notari, viatger, professor de Dret a la URV i articulista Martín Garrido al Diari de Tarragona. Els temes poden ser el més generals i el més quotidians, però sempre amb una mirada analítica no exempta de saviesa irònica.

Albert Sunyol Ocón, ‘La meva, la nostra ràdio. Les ones a Reus (1922-2017)’
La Banya Edicions
328 pàgines
20 euros
Reportatge
El periodista Albert Sunyol, a la manera d’un gran reportatge, traça la història de la ràdio a Reus, un fet social i comunicatiu molt important en aquesta ciutat, el territori d’influència i el país. Centenars de noms propis en aquesta obra col·lectiva publicada per La Banya Edicions.

Gerard Salvat Raull, ‘Niet’
Silva Editorial
238 pàgines
15 euros
Història
La reconstrucció d’un episodi clau a la guerra freda entre Estats Units i Rússia. Aquesta obra és la història crítica d’una desobediència i de les relacions internacionals. El “No” de l’oficial soviètic Arkhipov a llançar un torpede nuclear en plena guerra dels míssils al Carib va salvar el món.

Diversos autors, ‘L’amistat de la memòria’
Silva Editorial
198 pàgines
15 euros
Miscel·lània
Textos amb 34 autors i un DVD amb fotografies, en homenatge a un extraordinari professor de literatura espanyola a l’institut i a la universitat, el reusenc Ramon Oteo. Persona propera i partidari d’una cultura viva dins i fora de l’aula, apassionat de les arts, fou promotor i participant en múltiples activitats.

Diversos autors, ‘Desaparición forzada de menores’
Silva Editorial
216 pàgines
12 euros
Assaig
Un recull de les ponències del I congrés celebrat a la Universitat Rovira i Virgili sobre un assumpte de màxima actualitat: la desaparició forçada de menors. Juristes, professors, científics, afectats, etc., posen llum a una greu injustícia tapada per un mur de silenci al nostre país

Rubén Heras Madero, ‘Ir y… volver’
Silva Editorial
232 pàgines
15 euros
Divulgació
La descripció del professor Rubén Heras d’un viatge a peu —amb la seva família i en diverses etapes— seguint el camí de Santiago, itinerari cultural i espiritual d’Europa, un museu a l’aire lliure. És un tema que no s’esgota. Aquí es tracta d’una manera molt particular i rica, plena de bon humor.

Tomàs Carot i Òscar Ramírez, ‘Sirusa, 25 anys’
Silva Editorial
214 pàgines
24 euros
Divulgació
Sirusa va néixer com a una necessitat: la del tractament, recuperació i valorització dels residus urbans a diverses poblacions, les quals finalment es van mancomunar. Actualment en formen part 8 municipis: Tarragona, Reus, Cambrils, Constantí, la Canonja, Salou, Vila-seca i Valls. Un model d’èxit.

Ferran Gerhard, ‘Cicutagrafías’
Silva Editorial
92 pàgines
10 euros
Aforismes
El periodista i escriptor, Ferran Gerhard, amb voluntat literària i política, aplega una sèrie d’aforismes en els que suma pensament, humor i rebel·lia enfront dels poders establerts. “Cicuta” és un verí i un nom amb connotacions pop. L’aforisme és un gènere clàssic cultivat per grans pensadors. Recordem Montaigne.

Josep M. Rosselló, ‘Opus Dadà’
Silva Editorial
28 pàgines
6 euros
Divulgació i Art
El pintor i artista multidisciplinar Josep Maria Rosselló li ret un homenatge a un dels moviments avantguardistes nascut fa 100 anys i que va deixar petjada, el Dadaisme. Protesta interior i social, en diverses formes: pintura, escultura, instal·lació, escenografia, literatura, imatges en moviment.

M. dels Àngels Boada, ‘La indústria llanera al Pont d’Armentera (1877 i 1887)’
Silva Editorial
154 pàgines
15 euros
Història
Història de la que va ser a les darreries del segle XIX la indústria llanera que va donar fama internacional al poble del Pont d’Armentera, a la conca del Gaià, riu que facilitava l’energia. Sirenes, màquines, moviment de gent, relacions humanes i socials, etc., són estudiades per la professora Àngels Boada.
NARRATIVA (6 llibres)

Diversos autors, ‘Relats d’amor. Premis Constantí 2016’
Silva Editorial
424 pàgines
15 euros
Relats curts
El darrer tema del concurs literari anyal Premis Literaris Constantí ha estat “l’amor. Prop de cinc-cents treballs de grans i joves, de tot el món, han participat. Els tons són molt diversos però posen nom i descriuen les més diverses maneres de copsar el sentiment més universal.

José M. Ramírez Labayla, ‘La Dama de les Aigües de l’Ebre’
Silva Editorial
280 pàgines
18 euros
Novel·la
Dues versions (en català i castellà) de ficció i fantasia, però amb simbolisme real i ambientat a les muntanyes màgiques, els pobles i els rius de les Terres de l’Ebre. El primer llibre publicat pel professor José María Ramírez —no serà l’últim. En guarda moltes més històries.

Diverses autores, ‘Llits a la intempèrie’
Silva Editorial
102 pàgines
10 euros
Relats
El col·lectiu 5-J (Montse Farrés, Txell Granados, Marta Magrinyà, Agnès Toda, Fina Veciana) apleguen un recull de textos narratius en pro dels refugiats. Poesia intimista, dietari de ficció, relat èpic i de denúncia, i altres gèneres s’alternen en una acció literària i social contra la injustícia.

Diversos autors, ‘Burdelatura’
Silva Editorial
182 pàgines
15 euros
Relats
Transitant rutes semblants a la d’anteriors llibres amb “contes de bar” i alguns dels mateixos protagonistes escriptors, es publiquen aquests relats que gosen tractar narrativament un tema tabú: el de la prostitució. Pot ser veritat però és literatura, en aquest cas negra, molt negra.

Pep Macaya, ‘Els udols del llop’
Silva Editorial
184 pàgines
15 euros
Relats
Relats i poemes molt diversos amb el nexe comú d’una llengua molt viva, d’un heterodox autor, Pep Macaya. Els infortunis i el fracassos van embolicats d’espurnes de rauxa, que fan que la persona humana desenvolupi un sisè sentit. No val fer trampes. Un pas després d’un altre. L’univers fa la resta.

Llàtzer Carles, ‘El mismo círculo, el mismo infinito’
Silva Editorial
214 pàgines
18 euros
Novel·la
Tercera entrega d’una nissaga ambientada a la Hispanoamèrica colonial que comença al segle XVIII i s’estira fins al XXI. Una història d’històries convulses. Un tractament molt literari d’uns episodis i una societat molt documentada per l’autor, l’advocat de Sant Carles de la Ràpita, Llàtzer Carles.
POESIA (3 llibres)

Òscar Ramírez Dolcet, ‘El trist atzar del vertigen’
Silva Editorial
200 pàgines
15 euros
Poesia
El periodista i escriptor Òscar Ramírez ens ofereix una nova collita poètica, una altra en català i italià, amb una lírica molt personal i potent, de fel i mel, de seny i de rauxa, sobre la vida autèntica i els seus envoltoris, d’un dia a dia ple de sentiments.

Xifré Ramos, ‘Así te salvas’
Silva Editorial
68 pàgines
10 euros
Poesia
L’autor, Xifré Ramos, subtitula la seva obra amb un “poemas de un psicólogo poco instruido”. El conjunt són breus peces, amb ritme i misteri i joc, que plantegen i es plantegen preguntes davant les paradoxes i les injustícies de la vida. La literatura també pot ser terapèutica.

Joan Carnicer, ‘A la independència pel sexe’
Silva Editorial
198 pàgines
15 euros
Poesia
Amb textos de Joan Carnicer i dibuixos d’Ana Belén Martínez Navarro, aquest aplec de versos eroticosicalíptics, escrit abans del procés. Una obra que fa noves aportacions però entronca amb la tradició satírica i escatològica catalana de molts autors, revistes i llibres.
CÒMIC (1 llibre)

Víctor Centelles, ‘Qui és ningú?’
Silva Editorial / Ariadna
42 pàgines
12 euros
Còmic
L’últim cas del detectiu tarragoní Pitu Trifàsic. Amb una estètica emparentada amb Blade Runner i un personatge principal semblant al Corto Maltès, es desenvolupa una història gràfica del gènere negre. Un còmic molt fet ambientat a unes futuristes Tarragona i Altafulla.